fbpx
Сегодня
Советы 16:57 08 Янв 2020

Как пережить катастрофу: где искать кризисную поддержку

В трагических ситуациях важно вовремя получить необходимую психологическую помощь. Рассказываем, где ее искать и как помочь в травмирующей ситуации другим (укр.)

Родич загиблого у катастрофі літака "МАУ" PS 752, який розбився після зльоту у Тегерані, в аеропорту "Бориспіль" / Фото Reuters

Трагедії, на жаль, є невід'ємною частиною нашого життя. Страшні речі відбуваються щодня у світі і щодня ми бачимо їх у новинах, на сторінках виданнь та у соціальних мережах. Іноді вони ближчі до нас, ніж нам би хотілося; іноді — навпаки здаються далекими. Але в будь-якому разі катастрофи і трагедії сильно впливають на наш стан та сприйняття світу.

8 січня нас приголомшила новина про український літак, який розбився у Тегерані. У цій катастрофі світ втратив 176 людей: 167 пасажирів та 9 членів екіпажу. Усвідомити це важко і боляче. Саме тому ділимося з вами тим, де шукати підтримки у важкий час, і як підтримати тих, по кому вдарила трагедія.

ЯК ШУКАТИ ПІДТРИМКИ?

У першу чергу вам варто пам'ятати про те, що не треба боятися просити про допомогу і підтримку. У цьому немає нічого від слабкості і немає нічого, чого можна соромитися. Людям, які переживають трагедії, безумовно потрібна психологічна підтримка і професійна допомога. Пережити трагедію допоможуть близькі люди; люди, яким не байдуже до вас. Не обов'язково навіть говорити — іноді слів бракує, і тоді важливо помовчати поруч із тим, хто, точно знаєте, на вашому боці, завжди допоможе і буде поруч.

Якщо ви — така близька людина для когось, хто переживає втрату, будьте готові бути поруч, будьте щирими, слухайте, але і не бійтеся і мовчанки. Допоможіть близькій вам людині і тим, що послідкуйте з нею: допоможіть їй у побутових питаннях, спостерігайте за її емоційним та психологічним станом, будьте готові до кризових ситуацій — саме ви можете порадити людині звернутися за професійною допомогою, або ж навіть організувати її для неї.

бориспіль родичи загиблих літак

Співробітниця МАУ в аеропорту «Бориспіль» / Фото Reuters

КУДИ ЗВЕРНУТИСЯ?

Робота з психологом є надзвичайно важливою частиною практик переживання трагічних і травмуючих досвідів. Допомога професіонала може стати ключовим фактором, який допоможе впоратися з такою ситуацією, прожити та пережити її з мінімальними втратами для ментального здоров'я людини. Важкі досвіди потребують пильної уваги спеціалістів, адже наслідки проживання таких досвідів без сторонньої допомоги іноді можуть бути такими, що їх уже не виправити.

Найпростішим способом отримати негайну професійну допомогу буде звернутися на гарячу лінію психологічної підтримки. В Україні діє декілька таких гарячих ліній, зокрема:

1. Лінія довіри «Добре слово»

Тут до фахівців за кризовою психологічною підтримкою можна звернутися за телефоном, через Skype, написати в чаті на сайті, надіслати повідомлення у соціальних мережах та у чатах інших месенджерів. Тут кризову допомогу надають у випадках різної складності: від стресів до важких психологічних травм, як-от переживання особистої трагедії. Варто зауважити, що на постійній основі консультування тут не здійснюють. Посилання на сайт: http://dobroeslovo.com.ua/

2. Лінія з питань підтримки психічного здоров'я «Lifeline Ukraine»

Ця телефонна лінія також працює цілодобово сім днів на тиждень і готова надати професійну допомогу у будь-який час. Проект було засновано за підтримки Міністерства охорони здоров'я України та на той час виконуючої обов'язки міністра Уляни Супрун. У першу чергу проект було створено для підтримки ветеранів, але там допоможуть усім, хто переживає складний травматичний досвід. Посилання на сайт: https://lifelineukraine.com/

3. Київський міський психоневрологічний диспансер №5

На базі диспансера діє цілодобовий «Телефон довіри» за номерами (044) 456 17 02 та (044) 456 17 25. Туди можна звернутися для надання кризової допомоги та визначення подальшої стратегії впорання з травмуючим досвідом.

4. Медцентр психотерапії, психіатрії та практичної психології «Софія» 

Отримати першу психологічну допомогу на анонімних засадах можна і у київському центрі "Софія", де працює гаряча лінія: (099) 022-11-84. Після консультації, проведеної по телефону, можна отримати повноцінну допомогу, яку визначить необхідною фахівець, уже безпосередньо в медичному центрі. Посилання на сайт: http://sofia-dom.com.ua

ЯК ДОПОМОГТИ СОБІ

Якщо вас безпосередньо не торкнулася трагедія, це не означає, що вона на вас ніяк не впливає. Постійний стрес і без того часто не втішних новин може перетворитися на важку ношу, тим паче, якщо одного ранку докласти до них новину про страшну трагедію з великим числом жертв, яка має стосунок як мінімум до вашої країни. Заперечувати негативні відчуття, сум, розпач або тривожність — це не вихід, адже подавлені емоції мають тенденцію накопичуватися і потім вдаряти знов. Визнайте їх. Почніть з цього.

Загалом — старайтеся не приліпати до екранів комп'ютерів і телефонів у нервовому очікуванні оновлень та останніх новин. Вашому ментальному здоров'ю це не допоможе. Натомість визначте і обмежте для себе той час, у який будете споживати новини, і дотримуйтеся цього плану. Решту часу спробуйте зосередитися на чомусь іншому. Якщо ви хочете допомогти, але не знаєте як або кому, зробіть те, що можете тут і зараз, нехай це і не стосуватиметься трагедії напряму. Виконайте свою роботу, допоможіть тому, кому можете, зробіть щось. Відчуття безсилля, ніби від нас нічого не залежить, — це ті емоції, які викликають у нас страшні новини. Варто протидіяти ним, тоді і вам стане трохи легше, і повірте — світові навколо вас теж.

Дивіться більше тут — пані Уляна Супрун дуже вчасно написала про те, як допомогти.

7336

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: