Кейсы

Как привлечь грантов в 4 раза больше размера бюджета города: опыт прифронтовой Кременной

Где найти деньги на изменения для громады? Спросили советов в городе на Луганщине, в котором уже реализовали десятки крупных и малых общественно-важных проектов (укр.)

Як ефективно взаємодіяти органам місцевого самоврядуванням зі своєю громадою? Успішний приклад демонструє один із найсхідніших райцентрів країни. Місто Кремінна Луганської області розташоване у 50 км від лінії розмежування, частиною якої навіть було під час подій 2014 року. На території, що входять до міської ради, проживає 21 тисяча мешканців, а за останні роки, до того ж, громада збільшилась на 16 тисяч переселенців. Втім, якраз складні обставини змусили шукати шляхи до змін. І тепер Кремінна може впевнено давати урок співпраці, по-перше, з активними містянами, а, по-друге, з міжнародними донорами.

Виявилося, що за умов бажання і відкритості, обмежений бюджет – не перепона змінам. Так, лиш неповний перелік реалізованого завдяки партнерству з міжнародними донорами: капітальний ремонт вуличного освітлення, автомобільного мосту, оновлення матеріально-технічної бази комунальних підприємств, утеплення та енергоефективність дитячого садочку, поява сучасного ЦНАПу. Зрештою, більше містян повірили у свої сили і отримали досвід у реалізації власних точкових проектів.

Як знайти фінансування на місто ззовні?

1. Голова бізнес-асоціації у місті Кремінна Андрій Симонов організував вивчення суспільної думки, щоб запропонувати органам місцевого самоврядування ідеї спільних проектів щодо розвитку громади. 

2. Спільно з Кремінською міською радою ініціативна група почала відстежувати і обмінюватися інформацією щодо грантів і програм, які можуть бути корисними для громади міста. Шукали фінансування як на згуртування громади (соціальні проекти), так і на інфраструктурні.

3. Посадові особи міської влади, під кураторством заступниці голови Наталії Макагон, розглядали всі можливості співфінансування по грантових проектах. Одна з найважливіших вимог у більшості донорів – наявність хоча б мінімальної участі у бюджеті проекту коштів від органів міського самоврядування.

Наприклад, на будівництво 11 пішохідних переходів переходів пандусного типу міський бюджет виділив 70 тисяч гривень, а ПРООН – 520 тисяч, проект було успішно реалізовано.

Перед і під час спільних сесій між органами місцевого самоврядування і громадськими організаціями завжди проговорюється участь сторін, етапи, всі дії задля корисних наслідків.

За словами міського голови Юрія Прокопенка, при 20мільйонному бюджеті в місті Кремінна за 2016-2019 роки залучили грантів на 83 мільйона гривень.

Приклади реалізованих проектів у Кременній

📌 «Поліпшення доступу до води в постраждалій від конфлікту громаді міста Кремінна» (спільно з ЄС)

— провели ремонт будівлі насосної станції «Кремінська», замінили насосний агрегат, 3-жильний кабель напругою 10 000 В протяжністю 2700 м

— придбали 4 насоси; встановили установку з виробництва гіпохлориту на 5 кг активного хлору в годину; встановили шафу керування з плавним пуском та частотним регулюванням підтримки тиску в системі

— провели інформаційну роботу: екологічні квести, толоки, облаштували місця відпочинку біля води, конкурси творчості серед дітей

📌 «Відкрита влада до громади Кремінщини» (спільно з ПРООН)

Встановили вуличний світлодіодний екран. Бюджет проекту: 295 тисяч гривень. Місто виділило 30 тисяч грн, ПРООН – 260 тисяч.

📌 «Зміцнення громадської довіри» (спільно з UCBI II  за підтримки USAID) 

Сесійна зала Кремінської міської ради прийняла сучасний вигляд – безкоштовно передано обладнання та надано послуг на суму 566,5 тисяч гривень.

📌 Конкурс міні-проектів «Місто своїми руками»

Громада поставила собі метою не на словах, а на справі займатися розвитком активності місцевих мешканців, тому завданням стало створити умови для проявлення ініціатив для членів громади.

Був організований пітчинг проектів за підтримки Кремінської міської ради, Британської Ради в Україні (проект «Активні громадяни») та благодійного фонду «Молода громада». Допомогу менторів та додаткові можливості отримали всі конкурсанти, а проекти-переможці були реалізовані. Так, у місті з'явилися нові ігрові та спортивні майданчики, були замінені віконні блоки, здійснений ремонт під'їздів та внутрішнього водопостачання одного з будинків.

Найголовніша порада, яку дали герої цього матеріалу: органам місцевого самоврядування треба переорієнтуватися в своєї роботі з простого інформування про свою діяльність на двосторонню взаємодію з громадськими організаціями та ініціативами задля покращення якості життя в громадах. Як показує досвід Кремінної, відкритість і бажання співпраці з громадою може дати фантастичні результати.

Свіжі дописи

  • Кейсы

“Создаем сообщество, где место есть каждому”: как в Одесской области работает театр “Толерантность”

Здесь молодежи с ментальной инвалидностью помогают самореализоваться, открыть новые таланты и найти свое сообщество. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Что происходит

Ограничение консульских услуг для мужчин призывного возраста: объясняем, что с этим не так

Находящимся за рубежом украинским мужчинам призывного возраста ограничили доступ к услугам украинского консульства. Такие ограничения… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Мы не просто место трагедии, мы хотим быть местом украинского успеха”: главные решения с идеатона Unlock Bucha

В Буче 18-20 апреля 2024 года провели идеатон Unlock Bucha. Он объединил представителей общественного сектора,… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Инвестиционные решения

Инвестиции в искусство: как это работает в Украине и сколько средств нужно для старта

"Рубрика" объясняет, каким может быть инвестирование в искусство, на каких украинских художников следует обратить внимание… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейсы

В Пуще Водице хотят отстроить теплицу для детей: зачем это решение и как помочь?

“Рубрика” рассказывает о маленьком, но важном кейсе восстановления, которому еще предстоит состояться. Приобщиться к помощи… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоровье

Что дают тейпы и как не потратить время и средства на недейственное лечение? Объясняют врачи

Тейпы продолжают набирать популярность. Однако так ли она заслужена? “Рубрика” решила разобраться, что такое тейпы… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.