fbpx
Сегодня
Решения 10:00 21 Окт 2019

Как привлечь грантов в 4 раза больше размера бюджета города: опыт прифронтовой Кременной

Где найти деньги на изменения для громады? Спросили советов в городе на Луганщине, в котором уже реализовали десятки крупных и малых общественно-важных проектов (укр.)

Фото: kremrada.gov.ua

Як ефективно взаємодіяти органам місцевого самоврядуванням зі своєю громадою? Успішний приклад демонструє один із найсхідніших райцентрів країни. Місто Кремінна Луганської області розташоване у 50 км від лінії розмежування, частиною якої навіть було під час подій 2014 року. На території, що входять до міської ради, проживає 21 тисяча мешканців, а за останні роки, до того ж, громада збільшилась на 16 тисяч переселенців. Втім, якраз складні обставини змусили шукати шляхи до змін. І тепер Кремінна може впевнено давати урок співпраці, по-перше, з активними містянами, а, по-друге, з міжнародними донорами.

Виявилося, що за умов бажання і відкритості, обмежений бюджет – не перепона змінам. Так, лиш неповний перелік реалізованого завдяки партнерству з міжнародними донорами: капітальний ремонт вуличного освітлення, автомобільного мосту, оновлення матеріально-технічної бази комунальних підприємств, утеплення та енергоефективність дитячого садочку, поява сучасного ЦНАПу. Зрештою, більше містян повірили у свої сили і отримали досвід у реалізації власних точкових проектів.

Як знайти фінансування на місто ззовні?

1. Голова бізнес-асоціації у місті Кремінна Андрій Симонов організував вивчення суспільної думки, щоб запропонувати органам місцевого самоврядування ідеї спільних проектів щодо розвитку громади. 

2. Спільно з Кремінською міською радою ініціативна група почала відстежувати і обмінюватися інформацією щодо грантів і програм, які можуть бути корисними для громади міста. Шукали фінансування як на згуртування громади (соціальні проекти), так і на інфраструктурні.

3. Посадові особи міської влади, під кураторством заступниці голови Наталії Макагон, розглядали всі можливості співфінансування по грантових проектах. Одна з найважливіших вимог у більшості донорів – наявність хоча б мінімальної участі у бюджеті проекту коштів від органів міського самоврядування.

Наприклад, на будівництво 11 пішохідних переходів переходів пандусного типу міський бюджет виділив 70 тисяч гривень, а ПРООН – 520 тисяч, проект було успішно реалізовано.

Перед і під час спільних сесій між органами місцевого самоврядування і громадськими організаціями завжди проговорюється участь сторін, етапи, всі дії задля корисних наслідків.

За словами міського голови Юрія Прокопенка, при 20мільйонному бюджеті в місті Кремінна за 2016-2019 роки залучили грантів на 83 мільйона гривень.

Приклади реалізованих проектів у Кременній

📌 «Поліпшення доступу до води в постраждалій від конфлікту громаді міста Кремінна» (спільно з ЄС)

— провели ремонт будівлі насосної станції «Кремінська», замінили насосний агрегат, 3-жильний кабель напругою 10 000 В протяжністю 2700 м

Кремінна Луганська область

— придбали 4 насоси; встановили установку з виробництва гіпохлориту на 5 кг активного хлору в годину; встановили шафу керування з плавним пуском та частотним регулюванням підтримки тиску в системі

Кремінна Луганська область

— провели інформаційну роботу: екологічні квести, толоки, облаштували місця відпочинку біля води, конкурси творчості серед дітей

Кремінна Луганська область

📌 «Відкрита влада до громади Кремінщини» (спільно з ПРООН)

Встановили вуличний світлодіодний екран. Бюджет проекту: 295 тисяч гривень. Місто виділило 30 тисяч грн, ПРООН – 260 тисяч.

📌 «Зміцнення громадської довіри» (спільно з UCBI II  за підтримки USAID) 

Сесійна зала Кремінської міської ради прийняла сучасний вигляд – безкоштовно передано обладнання та надано послуг на суму 566,5 тисяч гривень.

📌 Конкурс міні-проектів «Місто своїми руками»

Громада поставила собі метою не на словах, а на справі займатися розвитком активності місцевих мешканців, тому завданням стало створити умови для проявлення ініціатив для членів громади.

Був організований пітчинг проектів за підтримки Кремінської міської ради, Британської Ради в Україні (проект «Активні громадяни») та благодійного фонду «Молода громада». Допомогу менторів та додаткові можливості отримали всі конкурсанти, а проекти-переможці були реалізовані. Так, у місті з'явилися нові ігрові та спортивні майданчики, були замінені віконні блоки, здійснений ремонт під'їздів та внутрішнього водопостачання одного з будинків.

Кремінна Луганська область

Найголовніша порада, яку дали герої цього матеріалу: органам місцевого самоврядування треба переорієнтуватися в своєї роботі з простого інформування про свою діяльність на двосторонню взаємодію з громадськими організаціями та ініціативами задля покращення якості життя в громадах. Як показує досвід Кремінної, відкритість і бажання співпраці з громадою може дати фантастичні результати.

11135

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: