fbpx
Сегодня
Экорубрика 13:22 03 Мар 2023

Защитить дикую природу в Украине: простые решения для небезразличных

В этом году главной темой Всемирного дня дикой природы определили “Партнерство для сохранения дикой природы”, поэтому рассказываем, к каким интересным проектам вы можете приобщиться. (укр.)

English version here

У чому проблема?

Щороку 3 березня відзначається Всесвітній день дикої природи, мета якого — звернути увагу світу на важливість збереження біорізноманітності та нашої відповідальності перед майбутніми поколіннями. Цей день був започаткований у 2013 році Генеральною Асамблеєю ООН та щороку залучає увагу людей з різних куточків світу до збереження дикої природи.

Цього року темою є "Партнерство для збереження дикої природи" — від міжурядового до місцевого масштабу. У рамках цієї теми день зосереджений на двох підтемах:

  • Морське життя та океани — оскільки близько 70% нашої планети вкрито водою, вплив збереження моря є надзвичайно важливим.
  • Бізнес і фінанси — у всьому світі необхідно фінансувати зусилля щодо збереження природи, і цю роботу слід проводити у співпраці з бізнесом — сферою, яка в минулому вважалася експлуататорською. Якщо ми хочемо зупинити процес втрати біорізноманіття, мусимо знайти шляхи залучення бізнесу.

Одним із головних завдань Всесвітнього дня дикої природи є підвищення обізнаності та наведення практичних прикладів того, як ми можемо зберегти нашу природу. Тож "Рубрика" зробила інструкцію про те, як зберегти природне різноманіття видів власними діями.

Яке рішення?

Візьміть свій смартфон на прогулянку і станьте партнером ресурсів наукових даних

Вивчайте регіональну флору та фауну, щоб знати, які види є вразливими та потребують захисту. Чим більше ви дізнаєтеся про місцеві екосистеми, тим краще зможете зрозуміти, які дії можуть сприяти їх збереженню. 

Наприклад, за допомогою соціальної межі для натуралістів iNaturalist ви можете ідентифікувати рослини, тварин і птахів навколо себе та додавати дані про їх місцеперебування до репозитаріїв (агрегаторів) наукових даних, таких як Global Biodiversity Information Facility.

Ви можете сфотографувати будь-яку рослину чи тварину в природному середовищі, а застосунок сам визначить вид та міжнародну назву. Пізніше ці дані можуть використовуватись дослідниками для спостереження за міграцією видів чи розповсюдженням рослин.

Всесвітній день дикої природи

Станьте науковцем або попросіть громадськість допомогти у дослідженнях

Дослідники, яким потрібна допомога в підрахунку комах, можуть звернутися за допомогою до громадськості. Так люди зможуть долучитися до досліджень прямо з дому.

Зокрема, проєкт Great Sunflower вивчає популяції бджіл у світі. Ініціатива просить учасників посадити та виростити соняшник сорту Lemon Queen у своєму дворі або навіть на балконі багатоквартирного будинку. Після того, як рослина зацвіте, потрібно підрахувати кількість запилювачів, які сідають на соняшники за п'ятихвилинні сегменти та відправити дані науковцям.

Зареєструватися до участі в проєкті можна тут. Основні інструкції можна знайти у відео і в короткому посібнику.

Ведіть моніторинг дикої природи разом із науково-дослідними установами

Всесвітній день дикої природи

Волонтерам цього напрямку не обов'язково мати професійну освіту, щоб стати свідками змін у природних екосистемах — у світі набуває обертів рух громадянської науки (citizen science). Охочі допомогти займаються дайвінгом і проводять моніторинг стану коралових рифів, ходять у гори та походи з працівниками заповідників, щоб відстежувати зміни в стані довкілля та мешканців території.

До прикладу, у Національному природному парку "Пирятинський" на Полтавщині групи волонтерів регулярно допомагають робити облік бобрів, сов та лелек, а також проводять фото- та відеоспостереження за флорою та фауною Пирятинщини в рамках проєкту Supii Lake Explore Center, який заснував Євгеній Довгалюк. Волонтери також допомагають із розв'язанням природоохоронних проблем, таких як попередження та недопущення підпалів сухої рослинності чи накопичення несанкціонованих сміттєзвалищ побутових відходів на територіях природно-заповідного фонду.

Тож якщо ви проживаєте на Полтавщині, то можете долучитись до цього проєкту або вчинити так само в інших регіонах, адже додаткові "руки та очі" завжди потрібні дослідникам.

Кооперуйтесь із місцевими організаціями з охорони природи, допомагайте зберігати зелені насадження

Чим більше зелені на вашій території, тим більше місця дика природа має для життя. Створення середовища, сприятливого для планети та дикої природи, може початися просто у вашому дворі та у вашій громаді. Висаджуйте притаманні вашому регіону види дерев, кущів і рослин, особливо ті, які квітучі та є джерелами їжі для диких тварин. Дізнатись, які види є такими, що зникають в Україні, можна тут

Допоможіть підтримувати місцеві парки та зелені насадження. Для цього не обов'язково займатись організаційними питаннями — в Україні існує чимало природоохоронних груп, які опікуються збереженням довкілля. Ви можете долучитись до їхньої діяльності фізично, ставши волонтером, або підтримати їх фінансово.

Зробіть свій офіс відповідальним за збереження дикої природи

Всесвітній день дикої природи

Соціальна відповідальність — це вже не модний тренд, а необхідна складова кожного бізнесу. Великі компанії докладають зусиль, щоб зробити комфортне середовище не лише в стінах власних офісів, а й поза ними. Офіс, який опікується довкіллям, може позитивно вплинути на здоров'я співробітників та навколишнє середовище. Ось кілька порад, як зробити ваш офіс більш екологічним:

  • Використовуйте енергоощадне обладнання та розумні технології. Встановіть LED-лампи, які споживають менше електроенергії та мають більший термін експлуатації. Також можна встановити термодатчики руху для світла та термостати для автоматичного регулювання температури.
  • Зменште споживання паперу. Використовуйте електронну пошту та хмарне зберігання замість паперових листів. Якщо без друку ніяк, закуповуйте перероблений папір.
  • Використовуйте екологічні товари. Переходьте на екологічні товари для щоденного використання, такі як біорозкладані стаканчики, тарілки та столові прилади. Ще краще — використовувати звичайний посуд та посудомийну машину. Використовуйте засоби для очищення, які мають менший вплив на довкілля.
  • Придбайте рослини для офісу. Розгляньте можливість встановлення вертикального саду чи іншого озеленення, яке може забезпечити очищення та зволоження повітря в офісі.
  • Використовуйте екологічні засоби для ванних кімнат. Встановіть енергоощадні крани та сушарки для рук, які зменшать використання паперових серветок.

Заведіть нові споживчі звички

Ви можете зменшити свій вплив на природу, розвинувши прості споживчі звички, такі як ефективне використання енергії та води вдома, зменшення використання пластику та сортування, а також підтримка місцевої продукції, щоб зменшити навантаження на логістичні системи. Купівля продуктів від місцевих фермерів допоможе зменшити використання транспорту для доставки продуктів та зменшить викиди вуглецю в атмосферу. 

Якщо ви маєте власну землю, то пам'ятайте, що застосування хімічних засобів для боротьби з комахами та бур'янами може пошкодити дику природу. Розгляньте використання біологічних засобів захисту рослин на власних присадибних ділянках, таких як насадження рослин, що відлякують комах, або використання екологічно безпечних органічних добрив.

Створюйте умови для життя диких птахів

Всесвітній день дикої природи

Встановлюйте годівнички для птахів та місця для гніздування. Це можна робити на вікнах, балконах чи в парках, але пам'ятайте, що підгодовувати птахів можна лише нешкідливими для них продуктами: для цього не підходять залишки їжі, яку ви вживаєте самі, а от зерно й насіння стануть чудовим доповненням їхнього раціону. Голуби, горобці чи інші міські птахи люблять пшеницю, жито, овес, соняшникове насіння та кукурудзу. Їх можна купити у звичайному зернотоварному магазині.

Прибирайте сміття

Не залишайте сміття в лісах, на пляжах або в інших місцях відпочинку на природі. Збирайте сміття, яке знайшли, і розкажіть іншим, щоб вони робили те ж саме. 

Уже розпочалася весна, і це — найкращий час для проведення толоки з прибирання на прибудинкових територіях, у парках та біля водойм. Такі прості дії убезпечать від потрапляння пластику, недопалків, та іншого сміття, що не переробляється, до природних екосистем.

Ще більше корисних рішень!

Щоб захистити дику природу у вашому регіоні, скористайтесь Енциклопедією Екорішень від "Рубрики". Ми зібрали інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем — знайти їх можна на сайті або за допомогою зручного чат-боту Telegram. Просто оберіть категорію, яка вас цікавить та почніть покращувати довкілля вже сьогодні.

1673

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: