fbpx
Сегодня
ЭкоРубрика 09:45 22 Апр 2023

Всемирный День Земли: как поддержать акцию и инвестировать в зеленое будущее Украины

Зеленые акции в Киеве и Львове – таким будет Всемирный День Земли в Украине. Но вы можете сделать его еще более масштабным, поддержав экологические организации, борющиеся за зеленую Украину. Как и кого поддерживать – рассказывает "Рубрика" (укр.)

English version here

У чому проблема?

22 квітня, відзначають Всесвітній День Землі. Багатьом українцям ця дата нічого не говорить, а великі проєкти на честь цього дня у нас поки не запускають. Проте, ми можемо зробити дещо на користь українського довкілля, долучившись до глобальної акції.  Як саме — розповідаємо далі. 

Яке рішення?

Розбираємось, що таке Всесвітній День Землі

У 60-70-х роках сенатором Америки був Герольд Нельсон. Політик був стурбований погіршенням навколишнього середовища, та одним з перших у світі вирішив запровадити громадський рух серед студентів за збереження природи. Все почалося з освітньої кампанії в кампусах та співпраці з екологічним активістом Денісом Хейсом. Першим днем цієї кампанії було 22 квітня — дата між навчальним семестром та екзаменами, коли студенти мали вільний час.

Громадський рух стрімко розгортався, було створено штат співробітників та цілу організацію на державному рівні, назва якої була — "День Землі". Тисячі коледжів та університетів організовували акції протесту проти погіршення стану довкілля, а у містах та селищах пройшли масові мітинги від узбережжя до узбережжя. До кінця 1970 року завдяки громадському руху вдалось створити Агентство з охорони навколишнього середовища США та прийняти перші у своєму роді закони про охорону навколишнього середовища.

Всесвітній День Землі: як підтримати акцію та інвестувати у зелене майбутнє України

Один з перших екологічних активістів Деніс Хейс. Джерело: The Harvard Gazette

У 90-х роках День землі отримав статус Всесвітнього — той самий Деніс Хейс допоміг організувати 200 мільйонів людей у 141 країні та висунув екологічні проблеми на світову арену. День Землі 1990 р. дав величезний імпульс зусиллям з переробки відходів у всьому світі та допоміг прокласти шлях до Саміту Землі Організації Об'єднаних Націй у 1992 році. 

Сьогодні День Землі широко відомий як свято, яке щорічно відзначає більш ніж мільярд людей як день дій, спрямованих на зміну людської поведінки та створення глобальних, національних та місцевих політичних змін. Організація EARTHDAY.ORG розробляє локальні рішення глобальних проблем — зміни клімату, забруднення пластиком, загрози біорізноманіттю у країнах Африки, південної Америки, південної та східної Азії та в Індії. 

Як долучитись до Всесвітнього Дня Землі в Україні?

Україна також долучається до Всесвітнього Дня землі та проводить в цей день акції з покращення довкілля, про це повідомляють на "мапі подій" організації. Серед міст-учасників поки лише Київ та Львів. 

Всесвітній День Землі: як підтримати акцію та інвестувати у зелене майбутнє України

  • Якщо ви у Києві: 

22 квітня об 11:00 активісти можуть зібратись на акцію з висаджування дерев та прибирання. Зустріч відбудеться за адресою Оболонська Набережна, 20. Більш детальну інформацію можна отримати через електронну пошту [email protected]

  • Якщо ви у Львові: 

Для студентів Львівської Політехніки 24 квітня проведуть онлайн-зустріч Earth Day 2023: World-Café. Вона відбудеться о 16:00, участь можуть взяти студенти та місцеві експерти, долучитись можна за цим посиланням

Цьогорічна тема Всесвітнього Дня Землі — Інвестиції у нашу планету. 

Куди інвестувати в Україні? 

У 2023 році організація пропонує інвестувати свій час, зусилля та гроші у збереження природи. Ви можете зробити одноразовий внесок або оформити підписку на щомісячний донат на рахунок EARTHDAY.ORG. Проте, оскільки організація не впроваджує великих проєктів в Україні, а наше довкілля як ніколи потребує підтримки та відновлення через війну, ви можете задонатити українським природоохоронним організаціям та фондам. Ось деякі з них. 

"Українська природоохоронна група"

Організація опікується питаннями на кшталт роботи природоохоронних установ та охорони лісів, збирає дані про біорізноманіття й допомагає проводити оцінки впливу на довкілля, а також захищає Смарагдову мережу (мережу природоохоронних територій, створену задля збереження видів та оселищ, які потребують охорони на загальноєвропейському рівні, — ред.).

Але зараз основний напрямок роботи Української природоохоронної групи — це фінансова підтримка співробітників нині окупованого біосферного заповідника Асканія-Нова та підготовка до його відновлення після деокупації. 

"Рубрика" сміливо стверджує, що зберегти унікальну зооколекцію та прожити рік в окупації одному з найбільших природних парків в Європі допомогла саме ця організація. Про те, як це відбувалося протягом минулого року, ви можете прочитати у нашому жовтневому та квітневому матеріалах. 

Як задонатити? Знайти необхідні реквізити, щоб перерахувати кошти на рахунок Української природоохоронної групи, можна за цим посиланням. Натискайте на кнопку «Охорона степів» і ваші кошти підуть на корми для тварин у заповіднику. Рахунки для переказів у іноземній валюті є тут.

"Екодія"

Організація займається науковою діяльністю та аналізом нормативно-правових актів у галузі природоохорони та природокористування в Україні. Один з основних видів їхньої діяльності — вчасно помітити та не допустити прийняття сумнівних законів та постанов, які можуть призвести не до захисту, а до варварського розкрадання природних ресурсів.

Ось один з останніх результатів їхньої діяльності. На території Бузького Гарду "Енергоатом" хотів добудувати гідроакумулювальну електростанцію, щоб накопичувати надлишкову енергію із сусідньої Південноукраїнської АЕС. Та після того, як "Екодія" разом з "Українською Природоохоронною Групою" подали зауваження до звіту з оцінки впливу на довкілля, Мініприроди відхилило цей проєкт. 

"Екодія" також концентрує зусилля у таких напрямках, як післявоєнне відновлення довкілля України, перехід на відновлювані джерела енергії, зменшення шкідливих викидів від транспорту, розвиток малих та середніх ферм і зменшення вуглецевого сліду в Україні, підіймає ці питання на міжнародних рівнях та розповідає про це потенційним іноземним інвесторам у зелене довкілля.

Як задонатити? Ви можете зробити свій внесок у діяльність Екодії за реквізитами в цьому посиланні

"Екологія. Право. Людина"

Захист екологічних прав громадян — основний напрямок діяльності цієї організації. Оцінка впливу на довкілля, консультації, відновлення довкілля у громадах та післявоєнне відновлення — головні аспекти роботи "Екологія. Право. Людина". 

ЕПЛ бере активну участь у збереженні гірського масиву Свидовець та захисту його від забудовників. Нещодавно природоохоронці ЕПЛ спільно з громадськими організаціями "Дунайсько-Карпатська програма", УПГ  та "WWF-Україна" подали клопотання до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України щодо створення заказника загальнодержавного значення "Вільний Свидовець". Також активісти створили петицію до Президента про створення природоохоронної території — заказника загальнодержавного значення та включення його території до природно-заповідного фонду України. 

Ви можете підтримати діяльність організації, підписавши цю та інші їхні петиції щодо збереження природного надбання України.

Як задонатити? Допомогти монетою організації можна, натиснувши кнопку "Підтримати нас" на офіційному сайті "Екологія. Право. Людина".

Благодійний фонд "Peli can live"

Вперше про цей фонд читачі "Рубрики" дізналися два роки тому, коли волонтери допомогли збудувати для декількох врятованих від браконьєрів пеліканів "реабілітаційний центр" на території НПП Тузловські лимани на Одещині. Після цього фонд зробив багато роботи, аби популяризувати парк серед туристів. 

Тепер фонд опікується проблемами Ботанічного саду імені Гришка у Києві: будують систему зрошення, підключаються до інших ініціатив або навіть розпочинають їх самостійно. Цієї зими фонд допомагав оплатити опалення оранжерей Ботанічного саду — унікальну колекцію рідкісних рослин вдалось зберегти лише завдяки благодійним внескам на рахунки спільного проєкту з садом «Тепло для оранжерей». Наразі проєкт уже зібрав близько 3 мільйонів гривень. Цього року проєкт буде реконструювати оранжереї для зменшення витрат тепла. 

Як задонатити? Реквізити для благодійних внесків є за посиланням, а також на сайті організації.

1
679

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: