fbpx
Сегодня
Небайдужа 12:12 25 Ноя 2022

Женское менторство: как это работает и почему помогает даже во время войны?

Наставничество — инструмент, который помогает в развитии, поддержке и обмене опытом. Рассказываем об особенностях женского менторства и где можно найти менторку для себя или стать ею для кого-то другого. (укр.)

Щоб почуватися значним і затребуваним, потрібно ділитися знаннями. Бути наставником означає бути впливовим, надихати й мотивувати. З іншого боку, нові знання, і постійне прагнення до них, це розвиток. Відтак, це корисно обом сторонам. 

Жіноче менторство — популярна практика в багатьох країнах світу, проте в Україні ця тема тільки починає набирати обертів. Особливо зараз, під час війни, жінки, як ніколи, відчувають потребу об'єднуватись, обмінюватись досвідом, бути підтримкою одна одній. ГО Інститут Суспільних Ініціатив незабаром запускає проєкт жіночого менторства WoMentor. Програма дасть можливість молодим жінкам заручитися підтримкою та отримати рекомендації від жінок-професіоналок. Про те, що таке жіноче менторство і для кого воно буде корисним, і якими вони самі бачать справжню наставницю, ми запитали в досвідчених менторок.

У чому проблема?

В українському суспільстві жінки досі мають долати безліч стереотипів та перешкод на шляху до самореалізації. Жінці все ще складно будувати кар'єру. У родині, в освітньому та професійному середовищі досі мають місце суспільні упередження про те, де жінці місце, а де ні. Хатні клопоти, брак часу, звужене коло спілкування — тисячі жінок стикаються з цим щодня. Як наслідок — стрес, вигорання й гостра потреба мати поряд когось, хто добре розуміє ці проблеми й зможе скерувати в потрібному напрямку.

Яке рішення?

жіноче менторство

Втілити свої прагнення в життя, а також виявити спосіб досягти своїх цілей, може допомогти менторство. А найбільш оптимальним варіантом для жінки буде робота саме з менторкою — часто лише спілкування двох жінок може забезпечити максимальний рівень взаєморозуміння й комфортного та безпечного середовища. У такому середовищі менторка — джерело досвіду, а менті — відчуває спокій, довіру та може бути цілком відвертою.

Як це працює?

Ментором може бути людина, яка має досвід та експертизу в тій чи іншій сфері діяльності. Для цього потрібно передусім, прагнення ділитись своїми знаннями.  А ще менторка своїм прикладом може надихати та мотивувати. Своєю чергою, аби стати менті, достатньо головного — бажання дізнаватись щось нове. Загалом, менторство слід розглядати не лише як можливість професійного зростання, хоча, зростати професійно не через тренінги та курси, а завдяки менторці — теж цілком нормальна практика. Водночас менторство — це ще й спосіб ментального саморозвитку. Досвід менторки допоможе гармонізувати особистий простір, знайти правильні відповіді на ті виклики, які ставить перед жінкою сьогодення. Відчути себе, свої можливості та потреби. 

"Нам часто бракує «копняка»"

Галина Звір, менторка проєкту WoMentor, 36 років

Галина Звір, менторка проєкту WoMentor

Галина Звір

Я вже 18 років працюю в б'юті-індустрії, 14 років в подології. Але паралельно завжди займалась абсолютно не дотичними проєктами від організації вечірок і гримера Lviv Fashion Week до співзасновниці благодійного фонду та соціальної роботи. Боялась, але наважилась через внутрішню кризу, і втілила в життя мрію заснувала у 2018 році подологічний центр Podoplus і виховала справжню команду сім'ю професіоналів. Все життя я займалась усім через велику любов і цікавість, навіть коли ці захоплення абсолютно не приносили доходів. Зате здобутий досвід і люди є неоціненними. 

Для чого нам ментор? Нам часто бракує "копняка". Погодьтесь, наші друзі й рідні  зі своїм "у тебе все вийде" абсолютно не є тим мотиватором, бо ж іншого вони й сказати нам не в змозі через любов. І ми залишаємось все одно зі своїми сумнівами, помилками й страхами наодинці. 

Інша справа коли вам про це говорить (чи не говорить) експерт або експертка в цій галузі, які пройшли цей шлях і вже точно знають: наше "після" суттєво відрізнятиметься від нашого "до". Тож ментор це той копняк, який вчасно скаже "ні, тут ти не молодець і так не вийде, бо…".  Ментор це такі собі крила, які допомагають долетіти до мрії, але своїми силами.

Якби я мала на початку своєї діяльності менторку, то вона була б абсолютно простою жінкою. Не обов'язково, щоб вона заробляла мільйони, але вона точно знала б, що більше нічим іншим вона займатися не буде, як своєю справою. Вона не ходила б на підборах, і в неї постійно пищав би телефон від смс, бо в неї велетенське коло спілкування! 

В неї були б чіткі принципи які вона б в житті не порушила. І чесність зі співчуттям були б її основними чеснотами. Вона надихала б своєю прямолінійністю і простотою. Вона була б така, яка є, без жодних масок…і саме тому я обрала б її своєю менторкою.

Я вважаю, що найбільша цінність — це людське життя! Як на мене, ніщо не може виправдати вбивство іншої людини. Коли людство почне цінувати і шанувати життя закінчаться всі війни і злочини проти людей. Люди мають цінувати своє життя тоді вони перестануть його витрачати даремно.

Сім'я! Це те місце, де ми формуємо цінності і передаємо їх наступним поколінням. Це фортеця, де можна щиро радіти успіхам і гірко плакати, коли просто хочеться. Це люди, заради яких хочеться більше/краще/далі…. бо хочеться робити їх ще щасливішими. 

А ще — любов до людей. Людей найважче любити. Бо тоді доведеться їх пробачати і розуміти. Але лише так ми будемо існувати в здоровому щасливому суспільстві, де успішні допомагають нужденним піднятися з колін, де не буде залишених на державу дітей, де чоловіки не дозволять собі бити жінок, а жінки цінуватимуть себе. Я вірю, що лише любов людей одне до одного врятує цю планету. Лише ми можемо допомогти одне одному бути щасливими і жити в мирі».

У взаємодії менторки та менті головний чинник, що стане запорукою успіху, це спільні цінності. Тоді відбувається спілкування "однією мовою", і результат від такого менторства буде максимально ефективним.

Менторство не слід плутати із психотерапією. Бо коуч через правильні запитання "витягує" інформацію з клієнта про внутрішні перешкоди, що не дозволяють рухатись та розвиватись. Психотерапія — це глибока робота над собою за допомогою різних технік. Це більше про ментальне здоров'я. На відміну від психотерапевта й коуча, ментор каже: «Зроби так, так, і так». Дає ті самі конкретні поради і пропонує цілком окреслені кроки, аби досягнути цілі і втілити в життя свої ідеї. Менторство може тривати від однієї зустрічі — і до року, все залежить від запиту менті.

"Ментор — як добрий, досвідчений друг"

Ярослава Павлюковець, мама двох доньок 18 та 10 років

Художниця, авторка спільноти "Місце щасливих людей", 20 років займалась ресторанним бізнесом і в 44 почала все з нуля. Авторка книги історій "Вільна.Я"

Ярослава Павлюковець жіноче менторство

Ярослава Павлюковець

Ми не завжди маємо поряд людину, з якою можемо поділитись нашими божевільними ідеями або неприємними ситуаціями. Ментор, як добрий, досвідчений друг допомагає подивитись на нашу ситуацію з іншої сторони. З теплотою підтримати. Якби я мала менторку, то це б була жінка, яка відрізнялась від мене характером, способами ведення бізнесу, але цінності у нас були б однакові. Це б розширяло мій кругозір в рази.

Проєктом WoMentor ми хочемо розвивати жіноче менторство в Україні. Менторка — це успішна жінка з власним досвідом у професійній сфері, яка готова допомогти менш досвідченій жінці в її реалізації. Менторка як наставниця, ідейна натхненниця, ділиться особистим життєвим досвідом і підтримує. 

"Коли ви шукаєте розв'язання чужих проблем, ви забуваєте про свої переживання"

жіноче менторство

Журналістка Маргарет Фуллер сказала чудову річ: "Якщо у вас є знання, дозвольте іншим людям отримати світло від них". І справді, дуже часто для відчуття себе щасливим, ми відчуваємо потребу допомагати іншим. Коли ви шукаєте розв'язання чужих проблем, ви забуваєте про свої переживання.

Робота над складними ситуаціями інших людей дозволяє подивитися на свої проблеми новим поглядом. 

Передача своїх знань та досвіду підвищує самооцінку та задоволення від своєї праці. Завдяки менторству наставник зустрічається з новими завданнями, можливостями та емоційною винагородою, з якими ніколи не зіткнувся б. Для менті ви — джерело знань та енергії. Для менторки вдячність "учениці" — джерело щастя та впевненості.

Формуючи безпечне менторське середовище, жінки дають одна одній багато хороших якостей та навичок, які особливо потрібні під час війни. Лідерські здібності, взаєморозуміння та довіра, спілкування, допомога, навички прийняття рішень, аналітичні здібності.

Для кого проєкт WoMentor?

Для жінок, які мають бізнесову чи соціальну ідею, але не мають сміливості чи знань для її реалізації. 

У програмі на конкурсній основі візьмуть участь 30 учасниць. Для цього потрібно заповнити гугл-форму та пройти особисту співбесіду з організаторами.

Як проєкт допоможе вам?

Залучить досвідчених активних жінок, реалізованих в бізнесовій та соціальних сферах, що готові стати менторками для учасниць проєкту.

Проєкт складається з навчальної програми на два місяці (8 модулів) та одного місяця індивідуальної роботи з менторкою щодо реалізації власної ідеї.

Після закінчення програми відбудеться випускний з презентаціями проєктів учасниць.

Слідкуйте за актуальною інформацією на сайті https://sii.org.ua

Матеріал підготовлений ГО «Дівчата» в межах проєкту «Надання послуг з невідкладної допомоги та захисту населенню, що постраждало в результаті конфлікту в Україні», що реалізується Help  – Hilfe zur Selbsthilfe в Україні за фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та NAK-karitativ. Він жодною мірою не демонструє офіційну точку зору донорів.

1
5060

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: