fbpx
Сегодня
Разбор 17:33 29 Июл 2022

Контрабанда оружия и другие фейки: россия проигрывает на фронте, поэтому ищет способы оболгать Украину

English version here

З часу окупації Криму та розв'язання війни на Донбасі росією Україна просила й зрештою отримувала зброю від західних партнерів у процесі переорієнтування та перенавчання. У цей час російська пропаганда скрупульозно тренувалась у промиванні рештків мізків своїм громадянам, яких вона потім послала на безглузду повномасштабну війну, де рф, крім поразки, не чекає нічого.

російська пропаганда, очолювана кращими "істориками", "аналітиками" та відвертими брехунами з кремля, не втомлюється дивувати різноманітністю звинувачень. Цього разу вдалось перекрутити відразу ряд заяв західних лідерів та інституцій про постачання зброї Україні й додати власної креативної брехні. 

Зокрема, Дмитрій медведєв, як кажуть в Україні, — колишня надія російських лібералів запропонував "спільно з відповідальними країнами" замислитися над створенням міжнародного органу з вилучення озброєнь, ввезених в Україну. 

Фейк про контрабанду зброї — чому зараз?

Не дивно, що це сталось саме зараз — "Рубрика" вже писала про наслідки заяв конгресвумен Вікторії Спартц щодо нібито некоректного використання іноземної допомоги. Окрім цього, кампанію щодо нецільового використання зброї та допомоги в цілому підхопило й авторитетне видання Financial Times, яке оприлюднило статтю про те, що Україна нібито займається контрабандою зброї. Найголовніша проблема цієї статті — це те, що нібито занепокоєння Заходу щодо цього питання озвучені анонімними джерелами. Тому, на жаль, довіри до цієї статті теж небагато, особливо враховуючи, що редакція змінила її назву, яка тепер суттєво відрізняється від попередньої.

Не варто також недооцінювати здатність російських пропагандистів влаштовувати провокаційні кампанії у потрібний їм час. Саме зараз у війни росії проти України прийшов момент, коли Україна потребує більше зброї, щоб продовжити власні контрнаступи на півдні та деокупувати схід

Були навіть спроби з боку ЗМІ звинуватити територіальну оборону в торгівлі Джавелінами та іншою зброєю. Українська тероборона була б однозначно не проти отримати декілька джавелінів на додачу до десятка систем HIMARS. Очевидно, не для перепродажу. Ця зброя нам потрібна для виживання.

Реакція Заходу

У той же час Пентагон та Європол заявили, що цілком довіряють Україні в питанні поставок зброї та не вбачають ознак торгівлі нею. Авжеж, цілком очевидно, якби торгівля зброєю на чорному ринку справді відбувалася, то навіщо державам-донорам продовжувати її надавати? А ми досі бачимо новини кожного дня про надходження Києву додаткової зброї різного роду та гатунку.

Більше того, з боку ЄС були чітки заяви, що саме серед держав-членів Європейського Союзу росія поширює ніщо інше як кампанію із дезінформації. Водночас речник ЄС із питань закордонної політики та безпекових справ заявив, що створений механізм моніторингу стосовно тих членів ЄС, які постачають Україні військове обладнання, відповідає міжнародним нормам. Саме обладнання підлягає суворому контролю, а українська сторона в свою чергу зобов'язалася не передавати його більше нікому, крім власних збройних сил.

Чи прозора українська сторона?

Україна ж готова до чіткої та предметної розмови з представниками міжнародних організацій. Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов запевнив, що Київ готовий до розмови, зокрема з представниками Європолу, з фактами і доказами заяв про нібито існуючі випадки «торгівлі зброєю та військовими товарами на чорному ринку» з України. Адже саме з боку Європолу спершу з'явилася інформація, що Україна нібито торгує зброєю. Згодом цю інформацію Європолом було спростовано й наголошено на тому, що походили ці заяви не від керівництва організації.

Більше того, 19 липня в українському парламенті створили тимчасову слідчу комісію, що включає в себе представників майже всіх фракцій та груп, яка буде моніторити надходження та використання міжнародно-технічної допомоги Україні з боку партнерів.

Також не варто забувати, що РНБО презентувала спеціальні модулі інформаційно-аналітичної системи СОТА для моніторингу постачання Україні озброєнь, а міністр оброни Олексій Резніков запевнив, що в західних партнерів немає сумнівів у належному використанні зброї. ЗМІ повідомляють, що модуль СОТА дозволяє контролювати поставки озброєння відповідно до різних статусів (готове до відвантаження, в дорозі, отримано ЗСУ), а країнам-представникам — аналізувати постачання зброї в часовому розрізі та періодами прийняття на озброєння.

Тож західні партнери зараз мають усі важелі контролю використання переданої ними зброї в Україну. А російська пропаганда сприяє поширенню фейків, бо це для них єдиний спосіб зупинити постачання зброї Україні, яка перехопила ініціативу та успішно просувається у своїх контратаках. І якраз західна зброя нам у цьому сприяє.

1
1469

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: