fbpx
Сегодня
Что происходит 13:52 23 Фев 2022

Решение Путина, о котором Россия будет сожалеть: все, что надо знать о признании "ЛДНР"

Президент России подписал указ, которым признал самопровозглашенные так называемые республики «ДНР» и «ЛНР» независимыми. На следующий же день указ единогласно ратифицировала Госдума России. А российские оккупационные войска уже официально вошли в ОРДЛО и обстреливают украинские позиции. Рассказываем все, что нужно знать о ситуации (укр.)

English version here

"Рубрика" зібрала реакції світових лідерів, дії української влади та думки експертів, щоб зрозуміти — до чого все йде, навіщо Росії визнання "ЛДНР" і чим це рішення обернеться для росіян. 

Спойлер: нічим хорошим. 

У чому проблема?

Сусіди, що хворіють диктатурою

Рішення Путіна, про яке Росія шкодуватиме: все, що треба знати про визнання

21-го лютого весь світ стежив за росіянами — Кремль влаштував справжню виставу. Спершу Путін скликав Раду безпеки РФ. Захід буцімто транслювали наживо. Але глядачі помітили, що час на годинниках спікерів не збігається з реальним, а видання The Insider заявило про монтажні склейки, яких не могло бути у випадку справжнього прямого ефіру. Потім у Кремлі таки визнали, що це був запис.  

Після Радбезу Путін записав промову, у якій перекрутив всю історію України, фактично заперечивши її суверенність і незалежність. Він заявив, що Ленін — творець і "архітектор" України, що більшовики силою втиснули Донбас у її склад і що Україна хоче бути "утриманкою Росії". Далі обурився декомунізації і кинув кілька погроз. 

"Ви хочете декомунізації? Що ж, це нас цілком влаштовує. Ми готові показати Україні, що таке справжня декомунізація", — підвищив тон російський президент. 

Після цього спіч Путіна звівся до того, що українці мало не животіють від бідності, та при цьому Україна є чималою загрозою для Росії. Щоправда, до кінця не зрозуміло — через майбутній вступ до НАТО, який, за словами Путіна, відбудеться "якщо не завтра, то післязавтра" чи через можливість виготовити ядерну зброю, аби тримати у страху невинного північного сусіда. 

Завершилося все підписанням указу про визнання незалежності "ДНР" та "ЛНР" і наказом для Міністерства оборони РФ підтримати молоді "республіки" і забезпечити там мир. 

Раніше "Рубрика" вже розповідала про правовий статус такого рішення і про те, що воно означає. Тоді політолог і співзасновник Національної платформи "Діалог про мир та безпечну реінтеграцію" Олег Саакян пояснював:

"До цього Росія грала на вимотування, щоб території було неможливо реінтегрувати, але щоб формально вони були підконтрольні Україні.  Таким чином Росія намагалася розхитувати ситуацію, повісити короткий повідок на українську державність і протидіяти чи розвалювати таким чином український суверенітет під виглядом відновлення територіальної цілісності. 

У випадку, якщо Росія визнає ці території незалежними, вона фактично визнає, що цей сценарій не вдався, і перейде до сценарію по більш жорсткому розхитуванню України й боротьби з українською державністю вже менш прихованими методами. Тобто це фактично підводить нас до сценарію великої війни".

Отож, Росія визнала "ДНР" і "ЛНР". Тієї ж ночі, з 21-го на 22-ге число Росія офіційно ввела свої війська на окуповані території. 

Окупанти продовжують обстрілювати українські позиції, готувати провокації всередині України і розганяти фейки, буцімто це Україна весь час готувалася до нападу на РФ, а не навпаки. 

Яке рішення?

Цивілізований світ обурений. Українці лютують

Рішення Путіна, про яке Росія шкодуватиме: все, що треба знати про визнання

Одразу після звернення Путіна президент України Володимир Зеленський скликав засідання РНБО, а опісля звернувся до українців зі словами про те, що Україна давно до всього готова і буде по-дорослому реагувати на дії Росії і на її вихід з "Мінських домовленостей". 

Вже 22-го лютого міністр оборони України Олексій Резніков звернувся до військових, сказавши, що морок невизначеності впав і те, що всі ми знали вісім років, тепер побачив увесь світ. Він також сказав, що попереду — багато втрат і болю, але й перемога. 

Також впродовж дня стало відомо, що воєнний стан Україна вводитиме лише у разі повномасштабного вторгнення. Наразі ж лише йдеться про Донецьку і Луганську область. У наступ українські війська також не підуть, але триматимуть оборону. 

Цивілізовані країни висловили осуд стосовно рішення Путіна і закликали його змінити рішення. Та одними закликами не обійшлося. 

  • США ввели санкції проти "ДНР" та "ЛНР", заборонивши своїм громадянам будь-які комерційні стосунки з "республіками". Важливо, що ці санкції є додатковими до того санкційного пакету, який тримається в секреті і який буде застосований у разі продовження вторгнення.
  • Німеччина оголосила про зупинення сертифікації "Північного потоку-2". 
  • Великобританія вже ввела санкції проти п'ятьох російських банків та олігархів, наближених до Путіна.
  • У Європарламенті пропонують виключити Росію з економіки Євросоюзу.
  • Японія заявила про введення санкцій проти Росії.
  • Латвія поставить Україні протитанкові ракети Javelin.
  • Канада здійснила другу поставку летальної військової допомоги Україні. 

Список можна продовжувати. Чи не всі цивілізовані країни виступили на захист України і продовжують розробляти заходи, що мають стримати російську агресію. 

Та деякі країни озвучили підтримку Путіну та самопроголошеним "республікам". Серед них: не визнані світом Абхазія та Південна Осетія, повстанський рух хуситів у Ємені, Сирія, Куба, Венесуела, Нікарагуа. 

Як це працює?

Сюрприз-сюрприз: росіяни не в захваті

Рішення Путіна, про яке Росія шкодуватиме: все, що треба знати про визнання

Вже під час засідання Радбезу РФ, коли звучало лицемірне "Що поганого Росія зробила Україні?" російські акції почали стрімко падати. Під час виступу Путіна падіння продовжилось. 

Після визнання Кремлем "ДНР" і "ЛНР" невелика група людей у Донецьку запустила феєрверки на честь такого рішення. Проте всезагальної радості поки не видно. Російські підприємці пишуть у соцмережах про те, що вони просто зараз втрачають гроші. Кількість охочих воювати за визнані окупантом "республіки" оцінити складно, адже більшість російських медіа є пропагандистськими й не намагаються змальовувати реальну картину чи об'єктивно оцінювати потенційні втрати.

Фактом залишається те, що російська економіка несе великі втрати й навіть якщо Путін хоче повномасштабної війни, не факт, що Росія зможе її оплатити. Дипломатичні перемовини з Росією також втратили свій сенс, світ не бачить потреби слухати владу, що говорить одне, а робить інше. Зокрема, Ентоні Блінкен вже заявив про скасування зустрічі з Сергієм Лавровим.

Українська ж армія і Україна загалом має велику підтримку як закордонних партнерів, так і самих українців. 

А це точно працює?

Важливо, аби світ розумів — це вже вторгнення

Рішення Путіна, про яке Росія шкодуватиме: все, що треба знати про визнання

На території Росії без нормальних умов для проживання лишаються мешканці окупованих територій, яких евакуювали. В "ДНР" та "ЛНР" лишаються чоловіки від 18 до 55 років, яких не випускають і примусово намагаються мобілізувати. Це українці, які зараз не отримують допомоги. Серед них багато дітей. 

У напруженні живуть мешканці підконтрольних Україні територій Донеччини та Луганщини. Адже Росія вже заявила, що визнала самопроголошені "республіки" в тих межах, у яких "ЛДНР" самі себе визначають (тобто в межах областей), а не тимчасово окупованих земель. 

Також політологиня Марія Золкіна каже — українській владі слід посилювати не тільки військо, а й цивільну оборону.

"Відверте введення російського контингенту і його присутність на окупованих територіях Донбасу разом з усією нинішньою ситуацією і вчорашніми посилами говорять, що загроза воєнної ескалації на нових територіях тільки зростає. Зараз Україні потрібно посилювати цивільну безпеку (не тільки на Донбасі). За досвідом останніх днів основними об'єктами обстрілів були не стільки військові об'єкти, скільки соціально важлива інфраструктура", — сказала експертка. 

Також Золкіна підкреслила, що важливо, аби світ разом з Україною сприйняв офіційну появу російських військ на Донбасі як повноцінне вторгнення, а не вводив обіцяні санкції у випадку нападу на інші регіони.

Тим часом у Білому Домі вже визначилися зі своїм баченням рішень Росії і офіційно визнали — це вторгнення. А президент США Джо Байден відмовився зустрічатися з Путіним, якщо той не виведе війська з України.

Кремль тим часом каже, що розв'язати конфлікт зможе добровільна відмова України від вступу в НАТО, а також переговори Києва з бойовиками. 

Ще більше корисних рішень!

Підтримка ЗСУ. Фінансова й моральна

Українці активно жертвують посильні для себе суми у фонди, що опікуються потребами українських військових. Найбільший з них — Повернись живим, який зараз піднявся на 3-тє місце в глобальному топі сервісу Patreon. Ще 22 лютого фонд був на 10-му місці.

Рішення Путіна, про яке Росія шкодуватиме: все, що треба знати про визнання

Також ви можете долучатись до зборів коштів, ініційованих волонтерами, яким ви довіряєте. 

А ще ви можете підтримувати бойовий дух українського суспільства. Так, як, наприклад, це зробило посольство Америки у Києві, яке у своїх соцмережах вирішило влаштувати урок історії Володимиру Путіну. 

посольство сша

Більше про те, як підтримати українську армію просто зараз, читайте тут

І кілька правил наостанок:

  • у жодному разі не фільмуйте переміщень ЗСУ;
  • не поширюйте фейкові новини і перевіряйте інформацію;
  • прочитайте про важливі правила, які слід знати у разі бойових дій;
  • підтримуйте українську армію і вірте в українське майбутнє!
1
2163

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: