fbpx
Сегодня
Решение 13:05 06 Окт 2022

Потерять кота в Мариуполе, чтобы потом узнать его на фото: как общественная организация "Вывеземо" эвакуирует животных с оккупированных территорий

В сложное военное время украинцам удается помочь не только себе, но и своим "меньшим братьям". Несмотря на жестокие бои, волонтеры зоозащитных и просто общественных организаций продолжают рейды и поездки в серую или оккупированную зону, чтобы привезти уличным или оставленным хозяевами корм с лекарствами. А еще – чтобы эвакуировать их на подконтрольную Украине территорию (укр.)

English version here

Залишені, але не кинуті

20 вересня було чотири місяці, як закінчилися бої за Маріуполь між Збройними Силами України та рф. Військові дії залишили без будинків сотні тисяч мешканців, змусивши тимчасово чи назавжди залишити рідні місця. Зараз, за заявами мера Маріуполя Вадима Бойченка, в окупованому місті залишається близько 100-150 тисяч осіб. Практично у всіх зруйновано будинки та квартири. Силами українських волонтерів та закордонних організацій триває допомога всім, хто цього потребує. Але не лише люди окупованих областей та міст опинилися у складній ситуації на межі виживання через повномасштабний військовий напад з боку росії. Там, де страждають люди, страждають і тварини.

У чому проблема?

До повномасштабного вторгнення у міських питомниках перебували тисячі тварин, декому з них знаходили будинок, інших — стерилізували та знову випускали на вулиці. Стабільну роботу питомників, комунальних підприємств та волонтерів перервали воєнні дії наприкінці лютого та на початку березня. Не всі тварини, домашні та вуличні, змогли пережити цей період.

Під час військових дій у березні багато маріупольців та мешканців наближених селищ, міст, виїжджали та евакуювались із зони бойових дій без своїх улюбленців. Причин цьому багато — неможливість повернутися за кішкою або собакою до квартири, знищення житлового будинку, загибель або сильні поранення хазяїна. Як результат, після закінчення активних боїв та повної окупації міста, на вулицях Маріуполя залишилися тисячі бродячих тварин — як вуличних, так і колись домашніх.

 Евакуйовані маріупольці після виїзду на підконтрольну Україні територію почали думати, як знайти своїх втрачених вихованців та вивезти їх до себе. У цей час тривала евакуація жителів із окупованих територій. Усі, хто проходив через це, знали, що дорога та перетин "кордону" на Василівці – довга та небезпечна процедура. Надії на те, щоб вивезти кота чи собаку, практично не було.

"Після авіаударів по нашому мікрорайону 12 березня, коли ми з сім'єю знаходилися в підвалі й мало не задихнулися від пилу, у нашій квартирі на першому поверсі не було кота, — розповідає маріуполець Андрій. — Усе було в землі, зруйнованих меблях, стінах. Ми чекали на нього близько тижня, але обстріл був такий сильний, що ми вирішили виїжджати з міста без нього, так і не дочекавшись. Уже майже змирилися з його втратою та загибеллю, хоч і не переставали шукати його за фотографіями із волонтерських груп та спільнот у соціальних мережах. Удача нам усміхнулася — ми знайшли його на одному з фото біля нашого будинку! Кіт вижив, і тепер постало питання про те, як можна його вивезти".

Яке рішення?

Евакуація котів у порядку черги

Втратити кота в Маріуполі, щоб потім впізнати його на фото: як громадська організація

Олександр Сосновський та евакуйовані котики. Фото зі сторінки Олександра у Facebook

Як виявилось, є громадські організації та волонтери, які допомагають маріупольцям вивезти своїх вихованців до себе на підконтрольну територію. Одна з них — громадська організація "Вивеземо". Її голова — колишній маріупольський телеведучий та громадський діяч Денис Мінін. У березні цього року, коли бої за Маріуполь ще тривали, він організував групу волонтерів та водіїв, які могли їхати в "сіру зону" та вивозити звідти людей. Тоді ж він познайомився з Олександром Сосновським, також громадським діячем із Маріуполя, який зміг із сім'єю виїхати на початку березня з уже оточеного міста.

Наприкінці березня Олександр повернувся до Запоріжжя та приїхав на місце торговельного комплексу "Епіцентр", на базі якого тоді розміщувався волонтерський штаб із зустрічі та допомоги людям з окупованих територій, у тому числі й з районів активних бойових дій. Спочатку Олександр вирішив допомагати всім, чим міг — розвантажувати гуманітарну допомогу, зустрічати людей, допомагати волонтерам. Головною метою Олександра Сосновського було вивезти маму, яка все ще залишалася в Маріуполі і у якої на той момент було шість кішок — чотири з них самого Олександра, а дві — власні.

Зустріч із Денисом Мініним, який на той час уже займався евакуацією людей, дала можливість Олександру продовжити допомагати нужденним, вивезти маму та кішок на початку травня.

"Ми бачили, що війна триває, і це є актуальним — вивозити людей, і ми це продовжили. Так і виникла громадська організація «Вивеземо», яка працює за трьома головними напрямками — це евакуація людей, евакуація тварин, як на прохання їхніх власників, так і просто вуличних, а також розвезення гуманітарної допомоги в ті райони, де це необхідно", — розповідає Олександр.

Як це працює?

Втратити кота в Маріуполі, щоб потім впізнати його на фото: як громадська організація

Евакуації підлягають не тільки люди, а й тваринки. Фото Олександра Сосновського з його сторінки на Facebook

Процес активної евакуації тварин продовжився в червні. Спочатку вийшло вивезти одного вихованця для його господаря, потім — п'ятьох, потім — усе більше й більше. Було створено форму для заповнення в Гугл, за якою всі охочі могли залишити заявку з усією необхідною інформацією, щоб вивезли їх улюбленця з окупованої території чи сірої зони. Зараз, як розповідає волонтер, навіть не доводиться самостійно розсилати цю форму — знайомі рекомендують своїм знайомим, ті — своїм друзям, і так далі. Станом на кінець вересня активними залишаються близько 40 заявок, автори яких чекають та сподіваються на допомогу своїм молодшим улюбленцям. Станом на сьогоні, команда організовує рейди тільки на території окупованих Запорізької та Донецької областей.

 Вивезення тваринок — процес складний і непередбачуваний. Щоб проїхати із Запоріжжя на тимчасово окуповану територію — потрібна перепустка, щоб в'їхати до Маріуполя — потрібна перепустка, щоб виїхати з нього — ще одна перепустка. Усе це займає час та ресурси. Труднощі виникають із закриттям блокпостів та лінії перетину у Василівці (кінцевий пункт виїзду з окупованих Донецької та Запорізької областей на підконтрольну територію України), на якій у черзі можна простояти від одного дня до цілого тижня. У цей час за тваринками обов'язково потрібен догляд та стеження.

Втратити кота в Маріуполі, щоб потім впізнати його на фото: як громадська організація

Врятовані котики з окупованих територій. Фото Олександра Сосновського з його сторінки на Facebook

У перший рейд вивозу кішок, як розповідає Олександр, дві з них втекли під час дороги, одна, на жаль, померла. Зараз організація вже має свої переноски, завдяки яким транспортування тварин проходить організованіше і легше. Переноски для тварин, як і інші корисні речі, було придбано завдяки пожертвуванням та донатам від українців. Олександр каже, що сам у поїздки за тваринами не їздить, а займається організацією логістики, зв'язком із водієм, із власниками тварин, тобто повною організацією.

 Проблемою зараз залишається неможливість перевезення собак як маленьких, так і великих порід. За словами волонтера, найближчим часом реалізовуватиметься можливість евакуації хоча б маленьких собак, яких можна помістити на якийсь час у переноски. Перевезення собак великих порід на довгу відстань з непередбачуваним очікуванням на кордоні у Василівці поки неможливе.

Окрім вивезення тварин, у яких є власники, Олександр займається евакуацією притулків та просто вуличних котів. За час роботи вдалося вивезти з Бердянська притулок чисельністю у 16 кішок. Нещодавно завдяки вдалій організації вдалося вивезти і 22 вуличних котів з Маріуполя. Частина з них уже зустрілася зі своїми новими сім'ями, інші — продовжують чекати на добрих і люблячих господарів. 

"Раніше нам вдавалася передавати корм та ліки, які ми закуповували на донати, або отримували від інших зоорганізацій, у села та невеликі міста сірої зони біля Запоріжжя. Але зараз це стало неможливо, оскільки на російських блокпостах такий товар став вважатися «комерційним» і просто не пропускався", — пояснив Олександр Сосновський.

А це точно працює?

Втратити кота в Маріуполі, щоб потім впізнати його на фото: як громадська організація

Чоловік та жінка, щоб забрати своїх евакуйованих котів, приїхали з Львівської області до Запоріжжя на старенькому автомобілі. Щоб безпечно транспортувати тваринок на захід України, купили звичайну господарську сітку

Понад 240 тварин із окупованих територій повернулися до господарів або знайшли новий будинок

За весь час роботи ГО "Вивеземо" завдяки волонтерам, водіям, притулкам у Бердянську (які перетримували тварин під час їхнього транспортування) вдалося вивезти на підконтрольну Україні територію понад 240 тварин. Вони зустрілися зі своїми господарями, зараз перебувають у теплі та затишку, отримують медичну допомогу чи необхідне лікування. Завдяки громадській організації з окупованих російською федерацією територій було евакуйовано і понад 4,5 тисячі українців, які не могли самостійно залишити зруйновані міста та села. Було доставлено майже 30 тисяч кілограм гуманітарної допомоги тим, хто її потребує. Евакуація людей, як і тварин, — повністю безкоштовна. 

«Ми не вірили, що нам вдасться вивезти свого кота, — зізнається маріуполець Андрій; — ми складно виїжджали з окупованих територій через мої татуювання на тілі. Їхати туди ще раз не було змоги. Але потім подали заявку на Олександра, чекали майже півтора місяці, але нам таки зателефонували і сказали, що готові вивезти кота з міста! Вже через пару днів ми приїхали за ним до Запоріжжя!".

Втратити кота в Маріуполі, щоб потім впізнати його на фото: як громадська організація

Відгуки та подяка Олександру (та його команді) у Facebook

Наразі громадська організація "Вивеземо" продовжує свою діяльність, незважаючи на постійні складнощі, проблеми та брак матеріалів для допомоги людям та тваринам на окупованих територіях. Єдине джерело для закупівлі матеріалів та організації поїздок — це пожертвування та донати від українців та громадян інших країн.

"Ми продовжуватимемо свою діяльність стільки, скільки зможемо. Поки що вистачає ресурсів, поки є сили", — каже Олександр Сосновський.

Як допомогти "Вивеземо"?

Якщо у вас є можливість допомогти евакуації тварин з окупованих територій, ви можете скористатися такими реквізитами:

ПриватБанк

отримувач: Мінін Денис Сергійович

5168745109975778

Ссылка на банку Монобанк https://send.monobank.ua/jar/7sJQVQceZU 

Bitcoin (BTC):

bc1qp568vsp8u6rk97xekt53a77xhrenpnmztxacet 

Tether (TRC20):

TJcQqZf4ybLF94yLf4hf7bdhswC2dnY1Lx

Ethereum (ETH):

0x823d327219CCc888503c3C0c1145D1227A060C18

Solana (SOL):

HyEP7Vv1ge6m3DPCqAvQXawdbqKpFNDboXV3PmVp4ADQ

Binance coin (BEP20):

bnb1lydduawe697xwut2gnup5xp68wv49968yesyql

Litecoin (LTC):

ltc1q5q8m3p8ym627x8p5hqw6qp8042lqn5t3ux5he3

SWIFT у Доларах США (USD)

Назва підприємстваВИВЕЗЕМО! ГО

IBANUA353133990000026005020205708

Назва банку JSC CB «PRIVATBANK», 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE

SWIFT code банкуPBANUA2X

Адреса підприємства UA 69057 Запорiзька м Запорiжжя вул Незалежної України б.90а кв.17 

Банки кореспонденти

Рахунок у банку-кореспонденті001-1-000080

SWIFT Code банку-кореспондентаCHASUS33

Банк-кореспондентJP Morgan Chase Bank, New York ,USA

SWIFT в Євро (EUR)

Назва підприємстваВИВЕЗЕМО! ГО

IBANUA833133990000026008030204569

Назва банкуJSC CB «PRIVATBANK», 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE

SWIFT code банкуPBANUA2X

Адреса підприємстваUA 69057 Запорiзька м Запорiжжя вул Незалежної України б.90а кв.17

Банки кореспонденти

Рахунок у банку-кореспонденті400886700401

SWIFT Code банку-кореспондентаCOBADEFF

Банк-кореспондентCommerzbank AG, Frankfurt am Main, Germany

SWIFT в Гривнях (UAH)

Назва підприємстваВИВЕЗЕМО! ГО

UA093133990000026006040208900

Paypal

[email protected]

Рубрика:
Кейсы
1
5508

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: