fbpx
Сегодня
Решение 14:40 10 Май 2023

Защитить, накормить, поддержать: 10 маленьких изобретений украинцев, которые помогают нашим защитникам уже сейчас

От еды, как для космонавтов, до гамаков в окопах. “Рубрика” собрала полезные придумки для фронта от украинских предпринимателей и волонтеров. (укр.)

English version here

У чому проблема?

Від початку повномасштабної війни патріоти України намагаються всіма силами підтримувати й допомагати ЗСУ. Українці донатять, волонтерять, вигадують та реалізують безліч креативних ідей. Усе це — із думкою, аби наші воїни повернулися з перемогою додому цілими й неушкодженими.

Яке рішення?

Рік війни багато чому навчив усіх нас. Сьогодні народні умільці та малий бізнес власноруч не тільки виготовляють необхідні речі для українських військових, а й вдосконалюють їх, враховуючи польовий досвід та побажання самих військовослужбовців.

Зібрали для вас 10 корисних речей від українських волонтерів та бізнесменів, створених для того, щоб нашим захисникам і захисницям було на фронті комфортніше та зручніше бити ворогів.

1. Окопні гамаки

окопні гамаки на фронт

У Львові волонтери почали відшивати для військових окопні гамаки. Ідею такого виробу подали самі захисники. Користуючись схемою, яку надали військові, львівські волонтери розробили оригінальну викройку мобільного місця для відпочинку.

"Основна суть — щоб не було прямого контакту із землею, від якої йде холод. І не було контакту із зовнішнім середовищем. Тому гамак і має овальну форму — зверху він захищає від дощу", — пояснює волонтер Віктор Палас.

Гамаки виходять легкі, їх можна скласти й перенести з собою в наплічнику. 

Водонепроникний та міцний виріб важить приблизно півтора кілограма. Також він має подвійне призначення — у разі потреби його можна використати як ноші для поранених. 

Перші екземпляри гамаків уже передали захисникам, які воюють поблизу Бахмута. Зараз волонтери шукають постачальників тканини, щоб запустити гамак у масове виробництво. А охочі шити такі вироби у волонтерському центрі на Пасічній, 49а вже є.

2. Мобільні ліжка

мобільні ліжка на фронт

На заводі RGC Production у м. Дніпро виготовляють для фронту не лише якісне газове устаткування для мереж, а й речі для потреб ЗСУ. Серед них — зручні тактичні ліжка. Вони — легкі, мобільні, надійні й дуже потрібні нашим захисникам на передовій.

Удосконалені мобільні місця для відпочинку конструктори заводу розробили, випробували та запустили у виробництво на замовлення українських військових. Таке компактне ліжко-розкладачку можна поставити будь-де, воно легко складається та розкладається, а також має чохол для транспортування.

На передову вже відправилися понад 120 тактичних ліжок. Завдяки продуманому виробництву на виготовлення сотні ліжок йде всього тиждень.

3. Спальники та жилети з підігрівом

вигадки для фронту

На маленькому швейному підприємстві у Вінниці, де працюють всього чотири швачки, до повномасштабної війни шили красиві жіночі сукні. А тепер тут для ЗСУ відшивають модифіковані спальні мішки. Вони теплі, не пропускають воду та ще й з електричним обігрівом. Спальник важить 2,5 кілограми та являє собою своєрідний "сендвіч" з цупкої водостійкої тканини, синтепону, фольги та штучного хутра. Але головне, цей спальник гріє не лише через наповнювач: всередину закладено вісім нагрівальних елементів, які працюють від повербанка.

Під час створення спальника швачки радилися з військовими, щоб врахувати всі їхні потреби: чи треба мішок зробити більшим, як зробити спальник максимально універсальним, де краще розміщувати кишеню під повербанк та багато інших нюансів. Модель збираються вдосконалювати й далі: додати вставку-"подушку" в капюшон спального мішка, щоб бійцям було ще зручніше.

До того ж тут відшивають ще й жилети з електрообігрівом. До речі, такі жилети почали замовляли не тільки військові, а й вінницькі поліцейські. Вони одягають їх просто під бронежилет, щоб не мерзнути на блокпостах.

4. Маскувальні костюми

вигадки для фронту

Працівники Лисянського управління ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області у вільний від роботи час шиють флісові бафи та шкарпетки, плетуть сітки та кікімори. Особливо пишаються своїми кікіморами — маскувальними костюмами для бійців-снайперів. 

Зазвичай кікімори плетуть з різноколірного ганчір'я, мішковини — всього, що під руку трапиться. Волонтери з Лисянки кажуть, що це помилка. В негоду тканина намокає, кікімора стає дуже важкою. Їм вдалося знайти більш зручний, легкий, та безпечний матеріал для захисних костюмів. Це спанбонд — синтетичне волокно, практично невагоме. Воно не намокає, дуже зносостійке й витримує високі температури. Кікімора зі спанбонду важить всього 1-1,5 кг. І це неабиякий плюс, оскільки тільки військова амуніція та зброя снайперів важать близько 50 кілограмів.

5. Рукавичка для операторів дронів

рукавичка для операторів дронів HardRide

Український бренд HardRide, що розробляє, шиє та продає одяг, сумки, рюкзаки та тактичне спорядження, нещодавно представив свій новий продукт. Підприємці виготовили рукавичку для операторів дронів. Завдяки такому винаходу руки операторів будуть у теплі за будь-якої погоди — навіть за сильних морозів. Виріб пошитий з мембранної тканини, має змінні прозору та непрозору панелі, всередині — фліс і утеплювач.

У коментарях на сторінках бренду в соцмережах дронщики-військові кажуть, що дуже чекали на такий виріб і мріяли про подібну рукавичку ще рік тому.

6. Зарядна станція в каністрі

вигадки для фронту

Здавалося б: навіщо повербанк розміщувати в каністрі? Але в цьому є свій сенс. 

Нещодавно жителі Тростянецької об'єднаної територіальної громади на Стрийщині через волонтерів передали на фронт не тільки продукти, медикаменти, пальне, а й власний винахід, який став дуже зручним для наших воїнів. З першого погляду, це звичайна каністра з-під бензину. Насправді ж — потужний саморобний фронтовий повербанк, яким, до прикладу, смартфон можна зарядити 150 разів.

Як зазначають автори ідеї, незвичний зовнішній вигляд "польового акумулятора", має своє пояснення. Зазвичай на саморобних повербанках можна зустріти корпуси з різних матеріалів — пластмасові, алюмінієві, навіть із дерева. Вони, як показує практика, не довговічні: під час експлуатації чи після падіння кожух пристрою легко пошкоджується. Як наслідок — "начинка закорочує", виходить з ладу. 

Тому волонтери зі Стрийщини зробили корпус зі звичайної металевої каністри на 20 літрів. Її виготовлено з міцного металу, вона має зручну ручку, за допомогою якої зарядну станцію можна переносити, збалансована у вазі. Для зручного доступу до електронної "начинки" в боковій стінці в каністрі вирізали дверцята, які зачиняються. Під ними є розетка на 220 вольтів для зарядки від мережі, є універсальні щупи для зарядки від автомобільних акумуляторів. Тут також є два роз'єми, які можна під'єднувати до сонячних панелей.

"Наші пристрої в такому міцному кожусі виходять у кілька разів дешевші від заводських аналогів, — говорить керівник Тростянецької громади, волонтер Михайло Цихуляк. — Крім того, львівські майстри пошили спеціальні герметичні чохли, які додатково захищають павербанки від окопної вологи".

"Польовим акумуляторам" від тростянецьких волонтерів воїни ЗСУ дають найвищі оцінки. А їх виготовили для фронтовиків уже понад чотири десятки.

7. Сушарки для взуття

вигадки для фронту

Живити від павербанків можна не тільки мобільні телефони та Starlink-и. У Вінниці на підприємстві товариства сліпих виготовляють для воїнів ЗСУ сушарки для взуття. Випуск розпочали, аби допомагати військовим та іншим силам оборони України на фронті. Бо в промоклому взутті для бійців є великий ризик захворіти.

Першу пробну партію з півсотні сушарок волонтери вже відправили на передову. "Нині починають запуск лінії з більш масового виробництва сушарок", — говорить директор підприємства Костянтин Ільницький.

8. Саперні лопатки

вигадки для фронту

А майстер з Івано-Франківщини виготовляє саперні лопатки для ЗСУ. За 10 місяців Іван Деренько встиг змайструвати близько 3 000 саперних лопаток, які використовують українські захисники на передовій. На виготовлення однієї йде приблизно дві години.

Чоловік виготовляє лопатки двох форм — заокруглені та трапецієподібні. За словами майстра, його лопатки настільки міцні, що ними можна розрубати навіть метал.

9. Баня на колесах

вигадки для фронту

Ще одне корисне рішення для українських захисників реалізували мешканці Ківерцівської громади, що на Волині. Вони своїми силами та коштами переобладнали кузов вантажівки на мобільну баню

Щобільше, передбачили для комфорту бійців все до дрібниць: від генератора для нагріву води в душі, сокири та бензопили для підготовки дров у бані до засобів гігієни та віників для бані. Повністю укомплектована саморобна баня вже відправилася на схід, де українські захисники відважно стримують російських загарбників.

10. Космічна їжа

вигадки для фронту

Команда благодійного фонду "Razom for Ukraine" та компанія "FEST" розробили особливі сухпайки для військових ЗСУ. Набори спеціально створені для екстремальних умов. І, як кажуть розробники, можна обійтись навіть без столового наряддя. Під час створенні сухпайків творці опирались на досвід астронавтів.

Спочатку навіть думали про аналоги з тюбиками, як у космонавтів, але зупинилися на пакетах із застібками. Ідея була в тому, щоб пофасувати їжу в невеликі пакування, щоб навіть під час критичних ситуацій, коли захисники не встигли з'їсти порцію й використали лише її частину, їжа не пропала.

"Воїн подібний до космонавта. І навіть у цих умовах, які, здавалося б, нелюдські, можна все одно забезпечити, підібрати, зробити все так, що б це було не лише смачно, але й мало гарний вигляд і було зручно. — зазначає віцепрезидентка "Razom for Ukraine" Люба Шипович.

Їжа в пакетах одразу готова до вживання. Один кілограмовий набір містить 3 тисячі калорій. Наразі в асортименті Food Mission — п'ять варіацій меню, серед яких можна знайти як м'ясні, так і вегетаріанські страви. Є супи, каші, сніданки, а також енергетичні батончики та сухофрукти. Крім того, страви можуть придбати всі охочі — для себе на випадок складних часів або ж передати знайомим і рідним на фронт. У такому випадку 10% від вартості продукту підуть на закупівлю таких наборів українським військовим.

1120

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: