fbpx
Сегодня
Актуально 10:21 13 Июл 2018

Всё о Сенцове: 42-летие в колонии и перспективы освобождения

Сегодня, 13 июля, украинскому кинорежиссеру, сценаристу и общественному активисту из Крыма Олегу Сенцову исполняется 42 года. Более 4 лет из них он по сфабрикованному делу находится в русском плену и 60 дней голодает, требуя не только своего освобождения, но и всех 64 политических заключенных Кремля (укр.).

Українські політики, громадські діячі та представники різних структур неодноразово піднімали питання звільнення Сенцова, звертаючись не тільки до російської сторони, а й до міжнародних організацій та політиків з проханням вплинути на рішення Путіна. Закликали звільнити українського режисера і чимало європейських політиків та світових лідерів, але поки — безрезультатно.

Єдиний варіант — помилування

Як заявляють в оточенні Путіна, складнощі у питанні обміну Олега Сенцова полягають у тому, що він засуджений за «тяжкою статтею». Про це заявляв прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков. Українського режисера, нагадаємо, засудили за те, що нібито готував теракт в окупованому Криму.

Саме через цю статтю єдиним варіантом звільнення українського політв'язня залишається помилування.

За словами двоюрідної сестри Олега Сенцова Наталі Каплан, стаття про тероризм виключає умовно-дострокове звільнення і амністію.

«Залишається тільки помилування, і ми до цього готові, все залежить виключно від політичного рішення питання, а помилування — тільки спосіб все узаконити», — зазначила Каплан.

Ще до початку голодування, у березні, Олег Сенцов був готовий пройти процедуру помилування, якщо вдасться домовитися про обмін. Про це заявляв його адвокат Дмитро Дінзе в інтерв'ю «Радіо Свобода».

«Іншого варіанту (окрім помилування, — ред) не буде, найімовірніше. Усі політв'язні, зокрема й Савченко, проходили через цю процедуру. Тут ти або пишеш і їдеш, або сидиш далі. Олег готовий написати», — зазначав адвокат.

Згодом, після 40 днів голодування, Сенцов заявив, що не буде писати прохання про помилування.

«Олег проти помилування. Він не буде нічого писати президенту», — повідомив його адвокат Дмитро Дінзе.

Після 50 днів голодування Сенцова у Росії заявили, що український режисер може потрапити у список на обмін. Про це заявив заступник голови комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Олексій Кондратьєв. Однак жодних інших кроків, окрім цієї заяви, не було.

Справа про незаконне засудження українського політв'язня Олега Сенцова лежить у Європейському суді з прав людини ще з 2014 року, але, за словами сестри режисера, її розгляд затягується.

«Юридично ми робимо все можливе… Справа лежить в ЄСПЛ з 2014 року, їй дано пріоритет, чому все так затягується — питання до ЄСПЛ», — написала вона у Фейсбук.

ЄСПЛ натомість надсилав запити до Росії з проханням надати інформацію про стан здоров'я Сенцова та закликав його припинити голодування.

Хто може вплинути на Путіна?

За словами адвоката українського режисера Дмитра Дінзе, Сенцов є особливим в'язнем для Росії, тому якщо його мінятимуть, то одразу на кількох людей. При цьому, адвокат підкреслює, що Путін не прислухається ні до відомих режисерів, ні до правозахисників, а лише до силовиків.

«Наскільки мені відомо, президенту Росії доповідали, що Сенцов ‒ супертерорист, злочинець. Його обговорювали на всіх рівнях силових структур, аби не було швидкого рішення щодо його звільнення. Він же виявив принципову позицію, не пішов на поступки, як кістка в горлі став центральному апарату ФСБ. Справа прогриміла на всю країну, відповідно, на нього зуб є», — підкреслює Дінзе.

адвокат Сенцова

Адвокат вважає, що вплинути на рішення Путіна у питанні звільнення Сенцова може лише президент Туреччини Реджеп Ердоган.

У 2017 році на прохання Ердогана російська влада звільнила засуджених у Криму заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова. Їх передали Туреччині, а пізніше Умеров і Чийгоз приїхали до Києва.

Лідер кримськотатарського народу, відомий дисидент та правозахисник Мустафа Джемілєв також вважає, що Туреччина могла б допомогти у звільненні українських політв'язнів, у тому числі й Олега Сенцова, виступивши посередником.

Надія на звільнення

Питання про звільнення Сенцова неодноразово піднімалося на зустрічах контактної групи в Мінську з російськими представниками. Востаннє така зустріч відбулася 11 липня і Україна висунула чітку пропозицію із конкретними прізвищами для обміну полоненими. Відповідь мають надати менш ніж за два тижні.

«Ми очікуємо 25 липня офіційної відповіді представників Росії на конкретну й цілком зрозумілу пропозицію: чи готові вони розморозити питання звільнення незаконно утримуваних, чи збираються забрати 36 громадян РФ, які прагнуть повернутися на Родіну, й віддати нам Сущенка, Сенцова, Кольченка, Клиха, Карпюка, Панова, Гриба, інших українців і кримських татар із російських тюрем», – написала перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко у Facebook за підсумками засідання контактної групи в Мінську.

Те, що Олег Сенцов вимагає не тільки свого звільнення, а й усіх 64 політичних в'язнів, значно ускладнює процес його виходу на свободу.

На думку Мустафи Джемілєва, який свого часу теж оголошував голодування у радянських таборах, це створює небезпеку того, що режисер може відмовитися вийти на свободу та продовжити голодування, доки його вимоги не будуть повністю виконані.

«Що буде, якщо Сенцову скажуть: «Ти вільний»? Думаю, він не хоче бути вільним, поки не випустять всіх українців, ув'язнених за політичними мотивами. Адже він добивається не своєї свободи, а звільнення всіх політичних заручників, яких он скільки сидить в російських тюрмах!», — зазначив Джемілєв.

Це підтверджує і сам Сенцов, який після зустрічі із сестрою Наталею Каплан попросив не забувати й про інших в'язнів, за свободу яких він голодує.

А що дасть голодування?

Голодування ув'язнених є одним із найпоширеніших способів ненасильницького протесту в місцях позбавлення волі. Дуже часто воно не приносить бажаного результату, але безумовно звертає увагу суспільства. При цьому шляхом голодування політв'язням вдавалося привертати увагу суспільства навіть у Радянському Союзі.

Найвідомішим було голодування дисидента Анатолія Марченка у 1986 році, яке на жаль, закінчилося трагічно. Смерть Марченка після 112 днів голодування мала широкий резонанс у дисидентському середовищі СРСР і на Заході. За однією з версій, саме ця подія і реакція на нього західних політиків спонукали генерального секретаря Михайла Горбачова почати процес звільнення політв'язнів.

Голодування Олега Сенцова уже привернуло увагу відомих у світі культурних діячів, політиків, міжнародних установ до того, що в Росії незаконно утримують політичних в'язнів. Тому усе, що міг зробити український режисер зі свого боку — уже зроблено.

акция на поддержку Сенцова

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова затримали на території окупованого Криму 11 травня 2014 року. Його звинуватили в підготовці теракту у Криму під час незаконної анексії півострова РФ. У серпні 2015 року Сенцова засудили до 20 років ув'язнення в колонії суворого режиму в місті Лабитнангі. З 164 травня 2018 року Сенцов розпочав голодування  вимагаючи звільнити усіх українських політв'язнів в Росії та окупованому Криму.

ДОСВІД

Киянка Олена Самойленко на знак солідарності із Олегом Сенцовим 11 днів тому також розпочала голодування.

"Своїм голодуванням я привертаю увагу до проблем списку Сєнцова, намагаюсь чесно і якомога точніше розповідати про сам процес голодування і закликаю своїх друзів і читачів до активних дій на підтримку політв'язнів", — розповіла Олена.

Дівчина описує зміни у своєму організмі для того, щоб краще усвідомити, що відбувається з людиною, яка голодує. За її словами, в першу чергу голодування проявляється фізичною слабкістю, млявістю.

"Складніше стає вставати, підніматися по сходах, піднімати будь-яку вагу. Хочеться довго спати, але при цьому часто не виходить заснути від почуття голоду", — каже Олена Самойленко.

Вона додає, що після 7 днів голодування з певною регулярністю починають кровоточити ясна, з'являється неприємний запах з рота, від якого майже неможливо позбутися. Загострюється нюх.

"Орієнтовно на 10 день з'являють короткочасні запаморочення. Болять ноги і руки (зап'ястя, литки) по кілька годин. Біль ненадовго знімає гарячий душ. Голова іноді здається пустою і гуде. Думки навпаки стають чіткими, виваженими, зникає дратівливість, залишаються тільки необхідні емоційні реакції", — розповідає дівчина.

Аналіз крові в 8 день голодування показав низьку глюкозу, дефіцит вітаміну D, підвищений С-реактивний білок, зростання трансаміназ і білірубіну.

Олена Самойленко поки не ставить конкретних термінів, доки голодуватиме.

"Я не знаю, які думки виникнуть, наприклад, на 20 день. Я  буду моніторити стан здоров'я і намагатимусь триматися якнайдовше. Думаю, не менше 20 діб", — зазначає вона.

41
1044

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: