fbpx
Сегодня
Актуально 14:00 08 Окт 2018

Водитель, куда летим? Все о новой системе фиксации превышения скорости

С 8 октября полиция начинает использовать приборы TruCam (укр.)

Що відбувається?

З 8 жовтня в Україні вводиться нова система фото- і відеофіксації порушень швидкісного режиму. Спеціальні пристрої вимірювання швидкості встановлюватимуться в місцях концентрації дорожньо-транспортних пригод (ДТП) та на аварійно-небезпечних ділянках доріг міжнародного значення. Таким чином патрульні поліцейські посилять контроль за дотриманням водіями встановлених швидкісних режимів.

Експертиза

На сьогоднішньому брифінгу перший заступник начальника департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький детально розповів про нову систему фото- відеофіксації порушень швидкісного режиму, і «Рубрика» підготувала для своїх читачів основні положення змін.

Навіщо вводять?

Білошицький підкреслив, що вводиться система фото- відеофіксації порушень швидкісного режиму у превентивних цілях. Не для того, щоб притягувати водіїв до відповідальності у вигляді штрафів і покарань, а з метою профілактики.

Головне завдання – спонукати та заохотити водіїв знизити швидкість, особливо у тих місцях, де є підвищений рівень дорожньо-транспортних пригод, особливо – ДТП з потерпілими та загиблими.

Використання нових пристроїв вимірювання швидкості відбуватиметься максимально прозоро.

Чим фіксуватимуть?

TruCam
Прилад, який поліція буде використовувати на даний момент, називається TruCam. Цей прилад дозволяє фіксувати швидкість на досить великі дистанції.

Робоча и максимальна дистанція є 1200. Однак, за словами Білошицького, вона може бути збільшена до 1500 метрів.

Фактичні заміри можуть відбуватися і на менших дистанціях.

Наразі у поліції є 25 приладів TruCam, але найближчим часом кількість фіксаторів швидкості буде збільшуватися, і поліція розширюватиме мережу цих приладів на дорогах України.

Перед тим, як пускати пристрої у роботу, експерти проводять перевірку, відкалібрують їхню роботу та підтверджують належний стан приборів.

Варто зазначити, що сертифікацію прилади TruCam пройшли ще під час їх ввезення на територію України.

Що, повертають полювання на хабарі?

поліція

Прилад TruCam містить спеціальну систему шифрувань AES, в яку неможливо внести зміни «вручну». Алгоритм шифрування розроблений так, що будь-яке корегування даних інспектором є неможливим.

Також прилад має вбудований лічильник зафіксованих правопорушень, які були зафіксовані за допомоги TruCam, і команди з моніторингу, які ж в кожному відділі патрульної поліції, будуть постійно контролювати відповідність кількості зафіксованих порушень і притягнутих до відповідальності водіїв.

Це має запобігти будь-яким зловживанням та корупційним ризикам.

Як фіксуватимуть?

TruCam
TruCam будуть використовуватися лише у місцях з із розміщеними дорожніми знаками, що повідомляють про фото- відеофіксацію порушень.

Цей пристрій буде використовуватися поряд з службовим транспортним засобом, який буде стояти з увімкненими проблисковими маячками синього кольору. TruCam буде або в руках інспектора, або стоятиме на спеціальній тринозі – його «ховати» не будуть.

В обов'язковому порядку місця, які будуть використані для встановлення TruCam, розміщуватимуться на сайті Національної поліції України, на сайті патрульної поліції, на офіційних сторінках поліції у Facebook.

Вже зараз є список адрес, де встановлені пристрої фіксації порушень, і він буде постійно оновлюватися.

Розташування TruCam

Розташування пристроїв вимірювання швидкості TruCam станом на 8 жовтня 2018 року

Білошицький зазначив, що використовуватися пристрій, у першу чергу, буде на автодорогах міжнародного значення та в містах із підвищеним рівнем аварійності.

Механізм притягнення до відповідальності. Коли вводяться штрафи і якими вони будуть?

поліція штрафи

Перший тиждень, до 15 жовтня включно, система працюватиме в пілотному режимі, і порушників чекатимуть лише попередження. Таке рішення було прийнято для того, щоб і водії, і інспектори звикли до нового режиму.

А ось починаючи з наступного вівторка (16 жовтня) поліція застосовуватиме всі механізми покарання порушників.

Процедура притягнення до відповідальності залишиться стандартною.

Працівники патрульної поліції зупиняють транспортний засіб, повідомляють водія про зафіксоване порушення.

Потім відбувається розгляд справи, винесення постанови і, якщо зафіксовано перевищення швидкості руху на понад 20 км/год – це відповідальність у вигляді штрафу у розмірі 255 грн.

Якщо зафіксовано перевищення швидкості руху на понад 50 км/год – штраф у вигляді 510 грн.

Що далі?

У поліції підкреслили, що запуск TruCam є першим кроком в подальшому розвитку системи фіксації порушень швидкісного режиму.

Другим кроком стане запуск приладів фіксації порушень швидкісного режиму, які будуть розмішені стаціонарно в службових автомобілях. Цей аспект вже передбачений Програмою безпеки дорожнього руху України, а фінансування закупівлі закладено у дорожньому фонді.

І третім кроком стане запровадження системи автоматичної фіксації. Наразі йде робота над нормативно-правовими актами для цього.

40
7787

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: