fbpx
Сегодня
Актуально 21:55 11 Июн 2018

Отставка Жебривского, итоги и новый глава Донецкой ОВГА: #чтопроисходит

По информации «Рубрики», нового главу области представят уже до конца этой недели (укр).

Губернатор Донецької області Павло Жебрівський йде з посади. Про це він повідомив на сторінці у Фейсбук, зазначивши при цьому, що напередодні зустрівся з Президентом та сам попросив його про відставку. При цьому далі Жебрівський перераховує успіхи своєї роботи на посаді керівника ВЦА та зовсім не говорить про причини відставки. Тож, спробуємо розібратися, що могло стати поштовхом до такого рішення незадовго до президентських виборів.

Жебрівського називають "людиною Порошенка", з яким він знайомий ще із 2000-х років, та завдяки якому фактично прийшов у політику. Тоді Жебрівський був членом партії "Солідарність" Петра Порошенка, а пізніше — першим заступником лідера цієї партії. Сам Президент у 2015 під час представлення Павла Жебрівського у Маріуполі на посаду голови ВЦА сказав, що знає його 15 років та «дуже йому довіряє».

В одному з перших інтерв'ю після призначення на посаду губернатора Жебрівський розмірковував про те, чому Президент обрав саме його кандидатуру, аргументуючи досвідом роботи в бюджетному комітеті, участі у війні на Донбасі та досвідом в управлінні з розслідування корупційних злочинів, вчинених високопосадовцями.

Президент же серед першочергових завдань Жебрівського на посаді назвав подолання корупції, інформаційно-роз'яснювальну роботу серед населення та проведення чесних та прозорих місцевих виборів.

Не впорався із завданням Порошенка?

Очевидно, ставка Президента з призначенням Жебрівського була зроблена на те, що виражено проукраїнський образ губернатора автоматично консолідує проукраїнських активістів та допоможе підготувати грунт для майбутніх президентських виборів, де ті, хто підтримує Жебрівського, автоматично підтримували б і Порошенка.

Однак губернатору було складно знайти мову із проукраїнськими активістами. У одному з інтерв'ю він навіть їх назвав "маргіналізованими".

"На жаль, досить багато активістів тут маргіналізовані. Це не їхня вина, а їхня біда, тому що їх не допускали ні до роботи в бюджетній сфері, ні до державної служби, ні бізнесом серйозно вони не могли займатися. Тобто насправді українську складову весь час скидали в маргінес. І це сьогодні величезна проблема", — сказав Жебрівський.

Активісти звинувачували Жебрівського у тому, що він не реагував на прохання звільнити налаштованих проти України чиновників та тісно співпрацював з «мерами-сепаратистами». Зокрема, мером Дружківки Валерієм Гнатенком та мером Покровська Русланом Требушкіним.

До речі, ці мери не тільки уникнули покарання за публічну підтримку сепаратистів на Донеччині у 2014 році, а згодом отримали 30 і 20 млн грн за українізацію своїх міст.

При цьому, Жебрівський активно виступав лише за затримання мера Торецька Володимира Слєпцова, який також співпрацював із сепаратистами.

Аутсайдер рейтингу губернаторів

Якщо порівнювати діяльність Жебрівського з іншими губернаторами, то за кількістю невиконаних обіцянок він посідає перше місце у рейтингу аналітичного порталу "Слово і діло". Жебрівський зробив 104 обіцянки, з яких повністю виконав лише 35%.

рейтинг

Показова українізація

Місцеві чиновники не надто полюбили Жебрівського. Він дотримувався авторитарного стилю керівництва та на колегіях часто дозволяв собі розмовляти зі зверхнім тоном на "ти" та змушував їх дотримуватися законодавства — говорити українською мовою.

Продовжуючи образ, він оголосив серед міст Донеччини змагання за українізацію, яка полягала у заміні усіх вивісок на україномовні. Місту, яке першим проведе повну українізацію — було обіцяно виділити 30 млн грн. Міста активно включилися у цей процес, тож за кілька місяців після старту конкурсу оголосили переможців. Дружківка отримала 30 млн грн, Покровськ — 20 млн грн з обласного бюджету.

При цьому він підкреслив, що всі наступні міста, які українізують свої вивіски, отримають по 10 млн грн незалежно від того, скільки буде міст.

Український донецький куркуль

Ще однією ініціативою Жебрівського стала програма для розвитку малого та середнього бізнесу "Український донецький куркуль", яка розпочалася у травні минулого року.

Програма передбачає 50% співфінансування обласною та місцевою владою бізнес-ідей вартістю до 500 тис. грн.

Впродовж 2017 року було подано 304 проекти, з яких 133 відібрали для реалізації. Загальна сума фінансування 53,5 млн грн, з яких профінансували проекти 107 підприємців на загальну суму 31,9 млн грн.

При цьому варто зауважити, що із 107 проектів в повному обсязі профінансували лише 65 проектів. У деяких містах виникли серйозні труднощі із фінансуванням. Представники місцевого самоврядування опинилися в ситуації, коли з одного боку додаткових коштів у бюджеті немає і фінанансування проектів переможців програми означатиме недофінансування інших потреб, а з іншого — не хочеться псувати стосунків із обласною владою.

У 2018 році році цю проблему частково вирішили, внесенням змін до Регіональної програми розвитку малого і середнього підприємництва в Донецькій області. Програму продовжили, а співфінансування проектів зробили на більш сприятливих умовах для громад – 70% з обласного бюджету,  30% – з бюджетів міст обласного значення, районів, ОТГ.

"Оновлена Донеччина"

Жебрівський також ініціював програму «Оновлена Донеччина», суть якої полягала у відбудові інфраструктурних об'єктів, зокрема, капітальному ремонті опорних шкіл. Організацію усіх робіт взяла на себе обласна влада.

"В області вже відкрито 12 капітально відремонтованих опорних шкіл, до 1 вересня відкриється ще 12, а до кінця 2018-го року їх буде вже 30", — написав Жебрівський.

При цьому, активісти звинувачували владу у тому, що чимало робіт виконується неякісно. Зокрема, у Дружківці навіть перенесли візит Президента до Покровська після сюжету на 1+1 про допущені під час ремонту школи порушення.

Перспективи

Наскільки ефективною була робота губернатора у боротьбі з корупцією, як того вимагав від нього Порошенко, — судити складно. Однак за 3 роки керівництва областю ім'я Жебрівського кілька разів фігурувало у корупційних скандалах. Зокрема в гучному скандалі, пов'язаному з діяльністю гуманітарно-логістичного центру на КПВВ "Майорськ". Журналісти "Радіо Свобода" провели розслідування та виявили махінації із перевезенням продуктів на окуповані території. Реакції правоохоронних органів на це не було.

Політика Жебрівського під час губернаторства не йшла врозріз із політикою Порошенка, тому цілком можливо, що Президент хоче замінити його на іншого ставленика для того, щоб приберегти Жебрівського для більш впливової посади.

Радник міністра внутрішніх справ Станіслав Речинський вважає, що Порошенко хоче призначити Жебрівського на посаду голови Антикорупційного суду.

"Жебрівський пішов не для того, щоб звільнити місце для Гримчака. Точніше, не тільки для цього", — написав він у Фейсбук.

Зазначимо, що у 2015 році, ще до створення НАБУ, Павло Жебрівський певний час очолював новостворене управління в Генпрокуратурі з розслідування корупційних злочинів, скоєних службовими особами, які посідають особливо відповідальне становище. Управління домагалося зняття недоторканності з депутата Сергія Мельничука, однак жодної справи не було передано до суду.

* * *

Наступником Павла Жебрівського, за неофіційною інформацією, буде Юрій Гримчак, який є уродженцем Донецька, зараз — заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій.

Юрій Гримчак

Інформацію про те, що Юрій Гримчак може стати новим главою Донецької ОВЦА, першим публічно написав депутат Краматорської міськради Володимир Ржавський. «Рубрика» зв'язалася з ним, щоб дізнатися його думку про це призначення і оцінку трьох років Жебрівського.

За словами Ржавського, нового голову Донецької ОВЦА представлять до кінця тижня.

«Хочеться сподіватися, що він буде кращим, оскільки попередній губернатор не сильно знайшов розуміння на місцях. Найбільший провал в тому, що, коли звільнили ряд міст — Слов'янськ, Краматорськ, взялися за наведення порядку, в Донецьку область було направлено дуже великі кошти. І була надія, що ці гроші підуть на інфраструктуру, і ми покажемо жителям на окупованій території – а вони дуже часто виїжджають за довідками, продуктами – що тут краще. Але ці кошти – як крізь пальці. Начебто щось і зроблено, але, якщо порівнювати, скільки об'єктів заморожено зараз, то це не йде у жодне порівняння», — вважає він.

Володимир Ржавський не заперечує, що ця заміна може бути пов'язана з близькістю виборів. І, на його думку, це все-таки рішення президента, а не результат лобіювання окремих політиків. Очевидно, що перед президентськими перегонами потрібно поставити людину, яка буде користуватися підтримкою місцевих мешканців, щоб згуртувати виборців задля кращого результату влади. Адже результат БПП на останніх виборах в ОТГ, які проходили в Донецькій області, м'яко кажучи, залишає бажати кращого.

За 10 місяців, які залишилися до виборів, рейтинги можна спробувати підняти.

«Все буде залежати від того, як працюватиме новий губернатор, кого візьме у заступники. Як кажуть: «короля робить свита». Так і на місцях. Керівник військово-цивільної адміністрації, як і будь-який інший керівник області, це особа більше презентабельна, яка зустрічає гостей, а основну роботу тягнуть заступники за напрямками. Хто вони будуть, наскільки знати область і напрямки, чи зможуть знайти підтримку серед місцевого населення? Адже якщо люди не розуміють реформи, її дуже складно впровадити».

Ми попросили Володимира Ржавського визначити топ завдань, які варто вирішити новому голові області.

«Перше — це провести інвентаризацію всього, що не зроблено і зроблено. Розповісти про всі проблеми, які були і які не вийшли назовні. Інакше весь існуючий негатив новий керівник взвалить на себе. Невеликий термін до президентської кампанії дає можливість зробити якісь зміни і не наробити помилок. Але якщо тягнути за собою шлейф минулих помилок, то зміни будуть нівелюватися.

Друге — добірка кадрів, яка користується на місцях авторитетом. У попереднього керівника не було місцевих заступників, і, думаю, це одна з причин, чому їх зміни не дуже сприймалися.

І третє — це все-таки почати зміни. Об'єднати людей, патріотів, які допомагали звільняти, брати їх в локомотив та команду на місцях. Враховуючи, що є велике розчарування відсутністю покарань для тих, хто працював з сепаратистами. Ось ці 3-5% активних громадян, які в принципі завжди роблять політику — вони розчаровані. Новому губернатору зараз важливо їх об'єднати, робити ставку на активне населення».

Володимир Рихлицький. Коментар Володимира Ржавського записала Анастасія Руденко

18
4272

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: