fbpx
Сегодня
Идея 17:19 03 Фев 2019

Эко-привычка: почему стоит отказаться от пластиковых трубочек

Миром распространяется флешмоб #StopSucking - движение, может повлиять на изменения в океане (укр.)

Щорічно до 12 тонн пластику опиняється у водах світового океану. Якщо людина не змінить своїх звичок, то до середини століття пластику в океані буде більше, ніж риби.

За даними ООН Світовий океан настільки забруднений пластиком, що його мікрочастинки знаходяться в організмі людини. У нещодавньому звіті Всесвітнього економічного форуму було вказано, що до 2050 року кількість пластику в океанах перевищить кількість риби.

У США екоактивісти за участю відомих людей заснували «Lonely Whale» – інкубатор для сміливих ідей, покликаних повернути здоров'я океану. І одним з найбільший та відоміших проектів, які підтримує «Lonely Whale» є еко-рух #StopSucking.

Ідея #StopSucking

Згідно з оцінками неурядової групи Better Alternatives Now приблизно 7,5% сміття з пластику в океані припадає на соломинки і мішалки. А в США американці щодня використовують до 500 мільйонів соломинок.

Щоб запобігти їхній появі в океані, активісти започаткували світовий еко-рух #StopSucking. Головна ідея – перестати користуватися пластиковими соломинками та долучити до цього більше людей.

Сьогодні вже більше 40 країн і територій приєдналися до #StopSucking.

Як долучитися?

Варіант №1. Зробити прямий виклик

Для цього у соцмережах потрібно опублікувати відео, селфі або фото, де ви кидаєте виклик людині або навіть ресторану, кафе чи бару, із закликом #stopsucking.

Написати можна наступне: Привіт @NAME, чи не міг би ти вже #stopsucking?

Варіант №2. Свідомий виклик з поясненням

У соцмережах потрібно опублікувати відео, селфі або фото вашого напою без пластикової соломинки або улюблена фотографія океану та тегнути друзів.

Написати чи сказати можна наступне: Чи знаєте ви, що щодня в США використовують 500 мільйонів пластикових соломинок? Пластмаса вбиває наш океан. #StopSucking та збережи океан + тегнути друзів

Знайти тематичні світлини для челенджу можна ТУТ

Хто підтримує еко-ідею?

Ініціативу відмовитися від пластикових соломинок і розповсюджувати інформацію про їх шкоду вже підтримали багато людей, знаменитості, великі компанії зі світовим ім'ям і, навіть, цілі міста і країни.

Серед великих компаній еко-рух рідтримали Starbucks, American Airlines, IKEA, McDonald's тощо.

Серед міст та країн повністю відмовитися від пластикових соломинок планують американський Сіетл, Каліфорнія, Британія тощо.

Чому це важливо?

Пластик вбиває

Через удушення та отруєння відходами пластику гинуть риби, ссавці і морські птахи. У рік гине близько мільйона морських птахів і приблизно 100 тисяч інших тварин.

Крім того, мільярди частинок пластикових відходів застряють між коралами, і роблять їх вразливими до хвороб.

Пластик забруднює

Тривалість розкладання пластику складає близько 400 років, і це не точна цифра. Пластик винайшли не так давно, і як довго він може розкладатися природним шляхом – невідомо. Для розуміння: наразі жоден пакет у світі самостійно не розклався.

Пластик став частиною харчового ланцюга

Пластик увійшов у харчовий ланцюг людей, тварин, птахів та риб. Так деградовані пластмаси в океанах поглинаються морською фауною і флорою, а потім потрапляють на стіл людей чи тварин разом з морепродуктами. В результаті пластик потрапляє у наші тіла, що впливає на погіршення здоров'я, а інколи – і смерть.

Фото Гринпис

Чим небезпечні пластикові соломинки для здоров'я?

Більшість пластикових соломинок зроблені з поліпропілену. Хімічні елементи з поліпропілену можуть потрапляти у рідини і вступати в сполуки, які понижують рівень естрогену. Вірогідність таких реакцій підвищується під дією тепла чи ультрафіолету.

Використання пластикової соломинки підвищує ризик появи тріщин в зубах. Це пов'язано з тим, що вживання солодких або кислих напоїв через соломинку концентрований потік рідини скеровується на маленькі ділянки зубів, що може призвести до ерозії емалі і появи карієсу.

Пиття через соломинку може викликати гази і здуття живота. Сьорбання сприяє потраплянню повітря в травний тракт, а це може стати причиною неприємних симптомів.

Щоденне використання соломинок може призвести до появи таких же зморшок на губах, як і в курців.

Що можна зробити вже зараз?

1. Відмовитись від пластикових соломинок

2. Використовувати соломинки з паперу, бамбуку, металу чи скла

3. Якщо не можете пити напій, без соломинки, носіть багаторазову соломинку з собою

4. Заздалегідь попереджайте персонал у закладах, що пластикова трубочка вам не потрібна.

5. Здавайте маркований пластик на переробку.

8320

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: