fbpx
Сегодня
Разбор 18:12 03 Авг 2018

Отключение аналогового телевидения: почему и что делать?

С 31 июля Киев и Кировоградская область перешли на "цифру", а с 31 августа это сделает вся Украина. Объясняем, в чем суть изменений (укр.)

У ніч з 31 липня на 1 серпня в Україні настав «день Х» для телебачення: в країні розпочалось відключення аналогового телебачення та впровадження цифрового.

Це рішення було ухвалено 13 червня постановою уряду, і аргументується тим, що цифрове ТБ є більш прогресивним, забезпечить кращий звук і зображення, матиме більшу кількість програм та очистить частоти для інших напрямків, наприклад 4G.

відключення аналогового телебачення

У ЧОМУ РІЗНИЦЯ

Сутність сигналу

Аналоговий сигнал телебачення – це той, який ловиться внутрішніми (кімнатними) або зовнішніми антенами. Він використовувався ще з першої половини XX століття.

У свою чергу цифровий (або закодований) сигнал телебачення потребує спеціального "тюнеру" – пристрою, який сигнал розкодовує і "відправляє" на екран. Цифрове ТБ винайшли у 90-х роках, і воно почало захоплювати ринок.

Якість зображення та звуку

Аналогове телебачення краще показувало і завжди ловило "метрові" (стандартні) канали, як "1+1", "Інтер", "Перший". У свою чергу "дециметрові" (другорядні) канали не завжди ловилися та мали гіршу якість.

У свою чергу цифрове ТБ урівнює "метрові" та "дециметрові" канали. Тому другорядні канали матимуть таку ж якісну картинку, як і стандартні, та не страждатимуть від перебоїв сигналу.

Також якість картинки і звуку цифрового сигналу набагато вища за аналогові показники.

Функціонал

Цифровий сигнал може передавати не лише картинку і звук, а й субтитри. Відтак іншомовні фільми чи передачі можна буде дивитись без україномовного перекладу.

Крім того, тюнер, який розкодовує цифровий сигнал, має власну пам'ять. Це означає, що дивлячись телевізор ви можете відмотати і подивитись програму спочатку.

Важливо! "Цифровий" сигнал, як і аналоговий, залишиться безкоштовним. Транслюватиме його компанія "Зеонбуд", яка в Україні має фактично монополію на цифрове телебачення.

ПЕРШИЙ ЕТАП: 1 – 31 СЕРПНЯ

Із 1 серпня у Києві та Кіровоградській області вимкнені передавачі, які розповсюджували аналоговий сигнал загальнонаціональних телеканалів і двох місцевих телеканалів. Вони вже мовлять у цих регіонах у цифровому ефірі та мають відповідні ліцензії.

У Києві Концерн радіомовлення, радіозв'язку і телебачення вимкнув 18 передавачів 12 загальнонаціональних каналів: «1+1», «Інтер», ICTV, Новий канал, «Україна», СТБ, ТЕТ, НТН, М1, 5 канал, К1, Прямий канал, а також місцевого телеканалу «Київ».

Варто зазначити, що наразі кияни в аналогу можуть дивитися такі телеканали: 2+2, Правда тут Київ, Правда тут Kyiv, Плюсплюс, Перший київський телеканал.

У 20 населених пунктах Кіровоградської області вимкнено передавачі 13 загальнонаціональних телеканалів: «1+1», «Інтер», ICTV, Новий канал, «Україна», СТБ, ТЕТ, НТН, М1, 5 канал, К1, Прямий канал, «Мега», а також одного кропивницького телеканалу TTV.

ДРУГИЙ ЕТАП: 1 ВЕРЕСНЯ 2018 – ТРАВЕНЬ 2019

З 1 вересня планується вимкнення аналогового ефірного телебачення по всій Україні за винятком територій з особливим режимом мовлення – районів України, що межують з Кримом, і районами Донецької та Луганської областей.

Головна причина – протидія російській пропаганді.

протидія російській пропаганді

«У Луганській та Донецькій областях необхідно створити суцільний український інформаційний простір. Тому прийнято принципове рішення про збереження аналогового мовлення для зони АТО поряд з введенням цифрового», – повідомив член Нацради Сергій Костинський під час свого робочого візиту до Луганської області.

Незалежно від технології мовлення сигнал українських каналів на Донбасі спеціально посилюватимуть, а російських – глушитимуть. Так, з 19 квітня на Сході України працює система протидії антиукраїнському мовленню, що блокує понад 40 російських телеканалів.

ЯК ПІДКЛЮЧИТИСЯ?

1. Придбати та встановити ТВ-тюнер або новий телевізор

Якщо в населеному пункті, де ви проживаєте, підтримується цифровий ефірний сигнал, то для підключення потрібно купити і встановити ТВ-тюнер, вартість якого стартує від 350 грн.

Як варіант можна придбати новий телевізор, в який тюнер вже буде вбудований.

Важливо! Глава Нацради з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко запевнив, що той, хто не зможе придбати такий пристрій, отримає його від держави.

«Або за допомогою кредиту, або через програму підтримки соціальної допомоги, яка, до слова, вже існувала. Вже понад 1 млн тюнерів були роздані і вже є у малозахищеного населення», – сказав він.

2. Підключити тюнер до антени і телевізора

Для підключення цифрового телебачення тюнер Т2 з'єднують з ефірної антеною і телевізором.

Це можна зробити самостійно, або за допомогою спеціалістів.

3. Налаштувати канали

Після приєднання тюнера в стартовому меню потрібно налаштувати канали. Варто зазначити, що встановити і налаштувати тюнер можна навіть самостійно, використовуючи інструкцію, яка зазвичай є в комплекті до нього.

У Нацраді з питань телебачення і радіомовлення обіцяють, що будуть доступні мінімум 32 безкоштовних каналу в цифровій якості, а в деяких регіонах навіть 48 каналів.

АЛЬТЕРНАТИВИ

супутникова антена

В уряді підкреслили, що нові зміни не торкнуться абонентів кабельного телебачення і власників супутникових антен.

Тож наразі існують наступні альтернативи цифровому ТБ:

— перейти на кабельне телебачення;
— встановити супутникову антену;
— перейти на інтернет-телебачення.

МАСШТАБИ ЗМІН

Варто зазначити, що загалом в Україні більшість громадян вже давно перейшло на цифрове телебачення. Згідно з дослідженням Індустріального телевізійного комітету, лише для 17-18% жителів України основний спосіб прийому – аналоговий. А більше 80% населення вже користується цифровим ТБ.

Так, наприклад, у Чернігівській області цифрове покриття складає майже 100%, в Сумській – 95%. У Запорізькій, Львівській та Рівненській областях – близько 85%. У Вінницькій – понад 80%, майже стільки ж – у Житомирській і Волинській.

Самі телевізійники також підтримують перехід на «цифру». Адже зараз каналам доводиться сплачувати чималі гроші за мовлення одночасно у двох форматах.

Тому перевірте свою готовність до змін, і нововведення не застануть вас зненацька.

9
5876

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: