fbpx
Сегодня
Что происходит 15:33 03 Мар 2020

Байден, социалист и миллиардер: как в США определяют соперника для Трампа

В Штатах проходят президентские праймериз Дональд Трамп уже почти победил, а у демократов — заядлая борьба (укр.)

Фото: Financial Times

Якщо раптом американські телеглядачі перехочуть платити за доступ до Netflix і серіалів, їх з успіхом замінять звичайні політичні новини. Сага "імпічмент Трампа" закінчилася – зате одразу ж стартувала президентська передвиборча кампанія.

Ще до виборів могло здатися, що Трамп скомпрометований "Українагейтом", і знайомий нам Джо Байден легко його переможе. Але все пішло не так.

1. Офіційно вибори ще не почалися, але тривають праймеріз – відбір головного кандидата від кожної партії

Власне, в Україні Джо Байден автоматично став би кандидатом №1, але у США демократи і республіканці мають строгу систему праймеріз. Так, з лютого по червень обидві партії проводять «міні-вибори» в усіх 50 штатах, серед своїх кандидатів. Як правило, це класичні праймеріз (кандидати їздять регіонами, дебатують, а за підсумками прихильники голосують за них).

А от офіційного висуванця від партії визначить лише підсумковий з'їзд – у демократів він буде аж 13-16 липня. Що більше праймеріз виграно, то більше делегатів відправить туди умовний Берні Сандерс (хоча є ще «суперделегати», яким участь гарантована – лідери партії і конгресмени, наприклад).

Самих претендентів у демократів теж багато. Мегадосвідчені політики Джо Байден і Берні Сандерс, мільярдер Майкл Блумберг, не припиняє боротьбу також сенаторка Елізабет Воррен. Ледь не головною зіркою виборів був Пітер Буттіджедж, 38-річний мер невеликого містечка, який боровся за перше місце – але брак досвіду і грошей таки змусили його зійти з дистанції.

Чинні ж кандидати наввипередки обіцяють легалізувати аборти і вживання марихуани, обмежити продаж зброї і боротися зі змінами клімату – все це давні мрії ліберальних американців (а от через економіку пересварилися).

Так, наразі демократи вже провели «відбори» у Айові, Нью-Гемпширі, Неваді та Південній Кароліні – і лідирує кандидат Берні Сандерс, який виграв уже 58 місць для делегатів. А ключовим днем американці називають «супервівторок» – власне, сьогодні, 3 березня, коли праймеріз проведуть аж 14 штатів, зокрема Каліфорнія і Техас.

І за оцінкою CNN, перемога у "супервівторок" – серйозна заявка на виграш у праймеріз. Американці, як і українці, голосують за принципом "аби голос не пропав", тому у тому ж Нью-Йорку можуть підтримувати умовного Байдена вже за те, що він лідер.

2. Тим часом, у республіканців вже є лідер, і це – Дональд Трамп

Чому ми лише про демократів? А тому, що у республіканців вже фактично відомий висуванець – Дональд Трамп. На праймеріз він не має жодного топового опонента. Просто Дональда підтримує 90% "червоного" електорату, тож інші республіканці не ризикують висуватися. Президент може похвалитися зростанням економіки (яке оголошує своєю заслугою), а частина виборців вважає його представником простого народу – на противагу "професійним" політикам.

В результаті, відбір у GOP перетворилися у одноосібний агітаційний тур Трампа. Республіканці і взагалі скасували праймеріз у ряді штатів, наприклад, Арізоні.

трамп

Фото AР

3. А у демократів лідирує Берні Сандерс. Він – соціаліст

Але американським виборцям не нудно, адже у демократів почалася серйозна боротьба. І очолює її наразі Берні Сандерс.

78-річний (!) політик застав ще протести проти війни у В'єтнамі, а зараз має майже 34% підтримки. Що й не дивно: Берні Сандерс називає себе «демократичним соціалістом» і мріє побудувати welfare state у США.

Берні Сандерс

Фото CNN.com

Якщо коротко, ідеї Сандерса нагадують «скандинавський соціалізм» або соціальну державу по-французьки. Берні обіцяє робітникам – вищі зарплати і більше прав, студентам – безкоштовну освіту і списання боргів.

Ліві виборці Сандерса люблять передовсім за намір зробити медицину безоплатною а ліки – дешевими. Бо зараз це платна страхова послуга, «за бортом» якої у 2018 році опинилися 27,9 мільйона незаможних американців. І за ліберальні ініціативи, як-то обіцянка «побороти поліцейську жорстокість».

Саме так, на відміну від голлівудських фільмів, серед головних тем праймеріз немає Росії чи там Близького Сходу. Передовсім кандидати дебатують на «внутрішні» теми: зарплати, освіта, "соціалка". За даними CNN, чи не головне питання виборів – медреформа.

Ну, і Сандерс – відомий поборник "Нового зеленого курсу", програми, за якою США мають до 2030 року перейти на зелену енергетику.

4. Сандерса підтримує протестна молодь, афро- і латиноамериканці. А партійні еліти – зневажають

Не дивно, що Берні вже має армію прихильників. Очікувано його підтримують робітники і протестна молодь. Але також сенатор стає популярним серед латино— і афроамериканців. Виборці це переважно небагаті, а Сандерс обіцяє їм повний соцпакет, профспілки і вищі зарплати. З «los latinos» Берні навіть окремо зустрічається може, наприклад, приїхати у Неваду на футбол.

А якщо послухати виступи, то Сандерс – це такий Трамп для демократів. І дійсно, він теж обіцяє відбудувати «глибинку» та розібратися з елітами (спойлер: американці люблять "зраду" про те, що політики давно служать корпораціям, а не народу).

Неважко здогадатися, що хейтерів у Сандерса теж багато, "верхи" власної партії його буквально зневажають. На соціал-демократію потрібні гроші, і Берні планує запровадити нові податки для корпорацій і мільйонерів. Але, за підрахунками CNN, реформи Сандерса коштуватимуть шалені 60 трильйонів доларів. «Це дірка у бюджеті, більша за економіку США», – іронізував Піт Баттіджедж.

Показово, що на дебатах у Чарльстоні 26 лютого Сандерса атакували всі кандидати – навіть соціалістка Елізабет Воррен. Мовляв, Берні – популіст, який обіцяє витрачати неіснуючі трильйони.

Імовірно, опоненти хочуть показати, що Сандерс неминуче доведе економіку до дефолту – або змушений буде вдатися до «державного соціалізму» і піднімати податки для звичайних американців. Тим більше, Берні раніше зізнався у симпатії до Куби, а медовий місяць провів у СРСР – ось і бачать у ньому критики ледь не більшовика-ленінця.

5. Тим часом Джо Байден майже вибув. Але він повернувся

Якщо вам цікаво, де ж наш знайомий Джо Байден, то ось він, на 2 місці з 50 делегатами. Хоча до початку праймеріз політик був найпопулярнішим демократом, а у соцопитуваннях легко «перемагав» Трампа.

Здавалось би, американцям Джо пропонує докладну програму реформ, яка дуже нагадує курс Барака Обами (Байден був у нього віцепрезидентом). Зокрема, доступні медичні страховки, підтримка середнього класу і «глибинки» (наприклад, інвестиції у освіту). Байден акцентує на соціальному захисті – зокрема, пенсіонерів і ветеранів. Заодно обіцяє обкласти регулюванням і податками корпорації, особливо банки і інвестиційні фонди.

Джо Байден

Фото Reuters

Та за версією американських оглядачів, проблема Байдена навіть не звинуваченнях у начебто "тиску на Україну". Просто Джо проводив бліду виборчу кампанію (українці можуть згадати схожу історію з кандидатом Анатолієм Гриценком).

Зараз Байден серйозно «відігрався»: у Південній Кароліні він впевнено переміг, а CNN хвалила кандидата за яскраві дебати у Неваді. Проте для критиків Байден – старий політик (він починав ще при Річарді Ніксоні) і взагалі представник набридлих еліт.

Допустімо, Сандерсу вік заважає не так, але Байдена критикували за поміркованість. Радикальні демократи вважають Трампа ледь не білим шовіністом – а Джо обіцяє співпрацювати з республіканцями (багато шуму наробила його дружба з політиком Джеймсом Істлендом, прихильником сегрегації). Тих демократичних виборців, які Трампа ненавидять, це не влаштовує зовсім.

Парадокс, але долю виборів на користь Байдена можуть вирішити якраз афроамериканці. Саме на це сподівається команда Джо Байдена, аби наздогнати Сандерса. Темношкірі виборці його дійсно люблять: політик був соратником Барака Обами і проводив реформи, які допомагали афроамериканцям. У Південній Кароліні спрацював саме цей фактор. Байден заручився підтримкою 61% чорношкірих виборців, а от Сандерс має лише 16%.

6. А ще за перемогу бореться Майкл Блумберг. І він схожий на Зеленського

А взагалі головну проблему Джо Байдена звуть «Майкл Блумберг». Колишній мер Нью-Йорка – ще один сюрприз виборів. З часу висування його рейтинг стрибнув приблизно з 6% до 20%. Причому Блумберг веде кампанію у стилі Володимира Зеленського: з народом спілкується через соцмережі і телевізор, а от на дебати виходить вкрай рідко. Він пропускав праймеріз, але у "супервівторок" вийде до народу.

Майкл Блумберг

Фото Getty Images

Хитрість Блумберга у тому, що Майкл – мільярдер, і платить за агітацію сам (бідніші кандидати мають збирати гроші), тому буквально затопив медіа своєю рекламою, не пожалів на це понад 300 мільйонів доларів (а планує витратити мільярд).

Свєю програмою Майкл Блумберг не надто хвалиться, але за оцінкою Vox, він поміркований реформатор, і акцентує на двох на темах: зміни клімату і контроль зі зброєю. Останнє – болюча тема для Штатів, лише у 2017 році від куль тут загинуло 39 тисяч людей.

Тож його команда масово переманювала виборців… правильно, Джо Байдена. Топовий слоган Блумберга – «головне перемогти Трампа», він обіцяє навіть давати гроші тому, хто виграє праймеріз.

Схоже, ці долари хтось таки отримає, адже кампанію Майкла Блумберга поки топлять скандали. Спочатку у медіа спливли сексистські жарти ексмера. Далі – серйозніше: 19 лютого Елізабет Воррен заявила, що Блумберг нібито пропонував вагітній співробітниці своєї корпорації зробити аборт, і взагалі корпорація Bloomberg – постійний фігурант сексистських скандалів.

А критики досі пригадують йому політику "зупинки і обшуку" – права нью-йоркських копів на свій розсуд обшукувати містян за підозрілу зовнішність (і найчастіше зупиняли афро- та латиноамериканців).

Словом, шанси стати єдиним кандидатом у нього невисокі.

7. Найкращі шанси – у Сандерса. Байден також може виграти. Але головний переможець поки – Дональд Трамп

«Помірковані демократи не зможуть об*єднатися, а тому Берні Сандерс таки стане кандидатом від партії»такий сценарій обговоюють американські ЗМІ. І дійсно, Берні зараз має потужну підтримку. CNN прогнозує Сандерсу перемогу в Каліфорнії і Техасі.

Бо, за висновком дослідниці Христини Фріланд, більшість американців вважають суспільство несправедливим і хочуть, щоб "багаті поділилися з бідними", як у Швеції. Тож Сандерс – протестний кандидат. Теж як Зеленський.

Однак не спішіть списувати і Джо Байдена. Окрім афроамериканців, він може розраховувати на заможніших виборців і підтримку демократичних еліт, які не люблять Сандерса з його радикалізмом. Ось і зараз екскандидати Амі Клобучар і Піт Баттіджедж вже публічно підтримали Байдена проти Сандерса..

До речі, головним переможцем у разі виграшу Сандерса буде Дональд Трамп. І ось чому. Дональду було б важко боротися за виборців з Джо Байденом – досвідченим державником і класичним демократом (тому на нього і шукали компромат в Україні).

А от на тлі Сандерса навіть Трамп легко стане "меншим злом". Сама можливість появи у Білому Домі соціаліста може мобілізувати не лише виборців-республіканців, а й забезпечених консервативних американців. Плюс тих, хто ненавидить лівих з часів Холодної війни чи боїться суперподатків. Десь так українці у 1999 році голосували за Леоніда Кучму – аби не пустити до влади Петра Симоненка.

Власне, Трамп уже давно лякає народ Сандерсом. Президент не раз розповідав про економічний крах Венесуели – мовляв, ось до чого доводять соціалісти. Мішенню також стала "зелена політика" Берні, бо республіканці заявляють, нібито Сандерс хоче відмовитися від автомобілів і літаків.

А тому Демократична партія США, яка намагалася знищити кар'єру Трампа імпічментом, може допомогти йому стати президентом.

2415

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: