fbpx
Сегодня
Розмова 13:51 21 Дек 2018

Урбан-чудо-ресторан теперь и в Киеве. Как работает Urban Space: рассказывают организаторы

Есть ли аналоги в мире? Где ждать следующих пространств? Какие общественные проекты будут финансироваться? «Рубрика» пообщалась с инициатором франшизы Юрием Филюком и главой правления Urban Space 500 Святославом Поповым (укр.).

Фото з Facebook-сторінки Urban Space 500

Фото з Facebook-сторінки Urban Space 500

18 грудня у Києві на вулиці Грінченка, 9 (за 5 хвилин від Майдану Незалежності, «Музичний провулок) офіційно відкрився Urban Space 500 – громадський ресторан, що поєднує ідеї соціального підприємництва і відповідального ставлення до міста.

Дві головні особливості:

1. Заклад спрямовуватиме 80% свого прибутку на реалізацію міських проектів, ініційованих громадою. Решту 20% отримуватиме управлінська компанія на операційні витрати.

2. Проект не має одного чи кількох інвесторів. 500 людей дали по 1000$, звідти і назва простору. Це соціальне підприємництво, тобто донори не отримають з цього прибуток.

Це вже другий в Україні простір за однією моделлю – першим став Urban Space-100 у Івано-Франківську – у цьому випадку знадобилося 100 інвесторів. Як він функціонує ми спитали спочатку у засновника цієї моделі, а потім – про відкриття київського ресторану – у голови правління Urban Space 500.

Юрій Филюк

Юрій Филюк, підприємець-ресторатор, співзасновник проекту «Тепле місто», ініціатор ресторану у Івано-Франківську «Urban Space 100»:

***

Urban Space 100 у Франківську відкрилось наприкінці 2014 року, 27 грудня. Вже скоро будемо святкувати його четверту річницю.

***

Щомісячна відвідуваність – 10 тисяч гостей, простір працює чудово, виконує усі поставлені перед ним задачі. Зокрема, наш план включав наступні завдання.

Це доказ, що українці здатні об'єднуватися

По-перше, створити Фонд підтримки громадянського суспільства. Саме тому 80% від прибутку ресторану інвестуються у соціальні проекти.  Так за 4 роки ми реалізували 83 проекти. Це мурали, музичний тролейбус, навчання робототехніці, підлітковий хакатон, мистецькі заходи, міські свята. З повним переліком ви можете ознайомитись на сайті Urban Space-100.

По-друге, ми прагнули заснувати простір, де могли б збиратись активні люди, відбувались різні події, обговорювались різні суспільно-корисні проекти. Наш простір став місцем перетину різних середовищ, людей. Тут часто проводяться події, які сприяють взаємодії усіх представників міського суспільства: громадськості, бізнесу та влади.

По-третє, ми хотіли створити такий прецедент об'єднання 100 українців, які спільними зусиллями створюють додану вартість. І це є дуже унікальним явищем, тому що в українському суспільстві все ще існує переважаючий аспект недовіри один до одного. А цей проект як раз сприяє формуванню довіри з виходом на додану вартість. Саме існування Urban Space 100 є доказом, що українці здатні об'єднуватися, ефективно працювати та створювати спільні проекті.

***

Більшість відвідувачів знають особливість простору

Говорячи про нашу аудиторію: більшість з відвідувачів знає, що Urban Space 100 – це соціальне підприємництво. До нас приїжджають багато гостей міста, тому що чули або читали про наш проект.

Ми постійно розповідаємо про наші проекти. Вони навіть на стіні у нашому кафе написані. Крім того, у кожному чеку зазначається, що 80% прибутку йтиме на проекти з розвитку міст.

Urban Space

Фото з Facebook-сторінки Urban Space 500

ЯКІ ПРОЕКТИ МОЖНА ПРОПОНУВАТИ?

В Івано-Франківську ми не робили ніяких обмежень щодо пропозицій проектів. В статуті написано, шо це мають бути проекти, направлені на розвиток міста, і на мають комерційної мети.

Далі – все дуже демократично і гнучко. Обираються проекти всією спільнотою інвесторів, і вони обирають те, що більшість вважає цікавим та корисним.

URBAN SPACE-100 НЕ МАЄ ПРЯМИХ АНАЛОГІВ У СВІТІ

Реалізація нашої ідеї соціального підприємництва не має прямих аналогів у світі. У нас є багато запитів, у тому числі й з Європи, на редуплікацію цього досвіду. Так, ми отримали понад 250 запитів з України і світу.

Є, звичайно, окремі елементи, які існували й до нас. Це поняття краудфандінгу, суспільне фінансування, соціальне підприємництво із залученням кафе. Але саме така комбінація, де 100 людей скинулися однаковими сумами коштів, відкрили на них заклад, спільно приймають рішення щодо фінансування тих чи інших проектів – такого не було.

ЧИ ЧЕКАТИ РОЗШИРЕННЯ ФРАНШИЗИ?

Нещодавно за нашою франшизою було відкрито кафе Urban Space 500 у Києві.

Запитів у нас зараз достатньо. Важливо, щоб склалися всі необхідні передумови. Зокрема,  наявність сильних партнерів, які зрозуміють усю специфіку проекту. Коли такі партнери знаходяться, ми можемо запускати проект творення нового Urban Space кафе.

Наразі йдуть активні перемовини з Краматорськом і Полтавою, це найближчі партнери.

Святослав Попов, голова правління Urban Space 500

Святослав Попов, голова правління Urban Space 500

«500 СПІВЗАСНОВНИКІВ МИ ЗНАЙШЛИ ЗА РІК І 13 ДНІВ»

До створення Urban Space 500 залучені ключові партнери. Це – «Тепле місто», яке разом з ГО «Інша Освіта» розробляло проект соціальної франшизи Urban Space 100. Це перша ідея в Україні та світі, де з такими компонентами соціальне підприємництво реалізовується. Управлінська компанія, яка відповідає за конкретні бізнес-питання, прибутковість ресторану, його відкриття – це Druzi Cafe.

Офіційно старт кампанії зі створення Urban Space 500 почався з пошуку співзасновників та співзасновниць 15 березня 2017 року. З цього часу пройшло рік і 13 днів, для того, щоб 28 березня ми змогли чітко сказати, що в нас вже є 500 інвесторів. Тобто 28 березня 2018 року ми вже знайшли усіх. З лютого запустився процес ремонту та підготовка будівлі кафе. Результатом стало відкриття Urban Space 500 18 грудня 2018 року.

НА ВІДКРИТТЯ БУЛО 3-4 ЧЕРГИ БРОНІ

Столики на відкриття кафе були заплановані значно раніше самої події. Було десь 3-4 черги броні з 14:00 і відповідно до закриття. Ми вирішили зробити відкриття розтягнутим, щоб усі, хто хоче підтримати проекти, відсвяткувати разом старт, мав цю можливість.

Говорити про точну кількість відвідувачів на день відкриття доволі складно, бо ж люди записувались у кілька черг, приходили та виходили постійним потоком. Я знаю, що у події в Facebook було відмічено «зацікавленими» десь 5 тисяч людей, а ті, що прийдуть – близько тисячі.

Наразі відкрита зала «Поділ», вхідна група «Хрещатик», «Русанівка», «Оболонь» і «Печерськ». І в процесі ремонту знаходиться зал «Троєщина». Закінчити його плануємо якнайшвидше, але точної дати назвати не можу. Питанням ремонту завідує управлінська бізнес-компанія. Взагалі на відкриття мали відкрити усі зали, але просто трошки не встигли. Тож це питання найближчого часу.

ЯКИМ ПРОЕКТАМ БУДЕ ВІДДАВАТИСЯ ПЕРЕВАГА У ФІНАНСУВАННІ?

У першу чергу це проекти, які будуть направлені на розвиток міста Київ. Подаватися на ці проекти можуть як кияни, так і не кияни. Головне, щоб це сприяло розвитку Києва.

Конкретні умови проектів грантової кампанії ще знаходяться у процесі розробки, і ми розробляємо їх разом зі спільнотою. Тому цей процес трошечки займає час.

Загалом пріоритет буде віддаватися проектам, які роблять Київ кращим і з людиноцентриською складовою. Направленість на людей – важливий критерій.

Всі фото з Facebook-сторінки Urban Space 500

3614

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: