fbpx
Сегодня
Обзор 14:11 21 Янв 2019

Цимес лонгридов недели: от дебатов о марихуане до робо-ферм

Обзор избранных материалов из зарубежных СМИ (укр.).

Фото fastcompany.com

Цього тижня буде декілька коротких матеріалів світоглядного характеру, на кшталт необхідності задумуватись про етичні питання щодо штучного життя та феномен піци як платформи, за моделлю якої можна об'єднувати людей. А також текст про невизначені наслідки легалізації марихуани, вже звичні лонгріди про зростаючу роль Китаю в світі та інші цікаві теми, про які розповідали західні і не тільки ЗМІ минулого тижня.

1. Як змінився світ фінансів за рік: 12 трендів, про які треба знати та Головні ризики для світової економіки. Чого найбільше бояться фінансисти у 2019. Економічна правда

Ми вже включали в одну з підбірок фінансові підсумки року від Bloomberg, але "Економічна правда" випустила одразу два хороших матеріали, як з трендами 2018-го у сфері фінансів, так і з прогнозами на 2019-ий. На відміну від публікації американського видання, тут, крім позичених у Bloomberg графіків, є також досить вичерпні описи до них. І хоча в деяких місцях вони написані занадто спеціалізованою мовою, це дозволяє охоплювати речі, які складно візуалізувати. Наприклад, риторичні атаки на незалежність центральних банків одразу в кількох великих економіках.

economic risks

2. When Chinese hackers declared war on the rest of us. MIT Technology Review

І з вами знову наша постійна рубрика "Китайська загроза". На цей раз мова про кібератаки КНР на людей і компанії, що пов'язані із опозиційними щодо китайського режиму силами. Такою компанією в 2015 році став GitHub, щодо якого 5 днів тривала DDoS-атака. Причиною було те, що на нього були переміщені сервери проекту GreatFire.org, який протидіє китайській цензурі. Також Китай здійснює масове стеження за тибетцями в еміграції з самою появою інтернету у них. Головний меседж матеріалу в тому, що якщо раніше КНР контролювала інтернет всередині держави за допомогою "Великого китайського файєрволу", то тепер вона вийшла за рамки своїх кордонів і за допомогою кібератак намагається протидіяти всім незгодним із "лінією партії".

When Chinese hackers declared war on the rest of us

3. Can China become a scientific superpower? The Economist

Продовжуємо ту саму рубрику. 3-го січня Китай став першою країною, яка змогла посадити безпілотний апарат на темну сторону Місяця. Це засвідчило його серйозний прогрес в космічній програмі і вкотре підкріпило заявку КНР на глобальне науково-технічне домінування. І якщо післявоєнний технологічний бум в США та в меншій мірі в Європі засновувався на вільному пошуку нових ідей та їх практичному втіленні, то Китай демонструє протилежний підхід контроль за науковим прогресом зі сторони Комуністичної партії. А це протирічить принципам вільного потоку інформації, духу сумнівів та критичного скептицизму, який необхідний для розвитку науки. Бажання "наздогнати і перегнати" також виливається в масштабі фальсифікації наукових робіт, неетичні експерименти. Втім, це не заважає китайцям бути попереду в 23 з 30 "найгарячіших" дослідницьких сферах за кількістю впливових наукових робіт.

Десятикратне зростання витрат Китаю на наукові та інженерні розробки в 2000-2016 роках

Десятикратне зростання витрат Китаю на наукові та інженерні розробки в 2000-2016 роках

4. Is Marijuana as Safe as We Think? The New Yorker

В червні 2018 року Канада стала першою країною Великої сімки, яка легалізувала куріння марихуани в рекреаційних цілях. В той же час в США вона досі заборонена на федеральному рівні, але повністю легалізована в 10 штатах. Це і обумовлює жорсткі дебати щодо необхідності зняття заборони на території всієї країни. Малкольм Гладуел в цій статті зазначає, що ентузіазм прогресивної публіки щодо марихуани поки що є необгрунтованим, адже існує занадто мало даних щодо наслідків її масового споживання. Загрозою тут є те, що за останні кілька десятків років концентрація діючої речовини в ній тетрагідроканабінолу значно виросла. Тому нам слід сприймати "траву" не як звичайний продукт, на кшталт кави, а як щось подібне до алкоголю, і адекватно оцінювати всі ризики.

марихуанна

5. I Gave a Bounty Hunter $300. Then He Located Our Phone. Motherboard

Набридли скандали щодо порушень приватності зі сторони Facebook та Google? Тоді тримайте цей текст про те, як мобільні оператори в США продають дані про місцезнаходження абонентів стороннім компаніям. Журналіст Motherboard знайшов особу, яка змогла за $300 встановити місцезнаходження вказаного ним телефону через ряд посередників у вигляді компаній, яким мобільний оператор T-Mobile продавав дані геолокації клієнтів. Телекомунікаційники говорять про те, що надають цю персональну інформацію лише перевіреним компаніям, на кшталт банкам для запобігання шахрайству. Але практика показує, що їх може отримати будь-хто за відповідну суму. На пострадянському просторі ситуація ще гірша в даркнеті повно сайтів і форумів, де за $80 можна отримати персональну інформацію не лише з баз операторів, а і з державних реєстрів.

Mobile, Sprint

6. Synthetic organisms are about to challenge what 'alive' really means. Wired

У 2014 році вчені синтезували штучний аналог ДНК Xeno nucleic acid (XNA) зі структурних амінокислот, які не трапляються в природі. В 2016 році група генетиків заявила, що вона створила життєву форму з 473-генним геномом. Ці події лише перші кроки в дослідженні наших здатностей у створенні штучних організмів. Але співвинахідник протоколу TCP/IP та віце-президент Google Вінтон Серф вважає, що ми вже маємо задумуватись над філософськими питаннями, які постануть в разі успішного розвитку генетичних технологій.

Synthetic organisms are about to challenge what

7. How pizza could save the world. Fast Company

Піца може врятувати світ. Так-так, саме вона. Але не буквально піцца як запечений шматок тіста з інгрідієнтами на ньому, а як метафора платформи з двома характеристиками: відкритість для використання будь-ким і можливість бути використаною як місцевими виробниками, так і транснаціональними компаніями. Прикладом подібних платформ є також Linux та Kickstarter, які мають великий позитивний ефект на суспільство. Створення подібних соціальних платформ для розширення людського потенціалу важлива задача сьогодення, вважає автор.

пицца

8. The perils of short-termism: Civilisation's greatest threat. BBC

Cтаття про ту характеристику сьогодення, для боротьби з якою частково і задумувався "Цимес" про нашу сконцентрованість на швидкоплинних речах. В епоху соцмереж та потокових сервісів ми звикли приділяти багато уваги тимчасовому, тоді як вихід за рамки обмеженої часової перспективи необхідний для виживання людства. Це означає приділення більшої уваги речам, витрати на які сьогодні принесуть значно більше вигід наступним поколінням. Наприклад, збільшення податків на екологічно шкідливі виробництва задля протидії глобальному потеплінню. Але людям складно мислити в довгостроковій перспективі, тому автор, окрім раціональних аргументів пропонує звертатися і до ірраціонального через культурні форми та мистецтво.

The perils of short-termism: Civilisation's greatest threat

9. The most powerful person in Silicon Valley. Fast Company

Якщо спитати про технологічних магнатів, то більшості людей в першу чергу спадуть на думку Марк Цукерберг, Джеф Безос чи Ілон Маск. Що й не дивно — вони дуже медійні персони. Та є в Силіконовій Долині людина, яка не настільки відома загалу, хоча її діяльність може мати не менше впливу на майбутнє, ніж будь-якого з трійки вище. Це — Масайоші Сон, голова компанії SoftBank, яка управляє інвестиційним фондом  Vision Fund з капіталом більш ніж в $100 млрд. А все тому, що поряд із стартапами в сфері нерухомості, e-commerce та транспорту Сон інвестує в "індустрії майбутнього". Наприклад, компанію Arm, яка хоче підключити до інтернету речей ледь не все навколо нас.

The most powerful person in Silicon Valley

10. Robotic Mikers and an Automated Greenhouse: Inside a High-Tech Small Farm. The New York Times

Сучасний агросектор за рівнем своєї автоматизації не поступається промисловим виробництвом. Приклад цього — ферма Rivendale, про яку йде мова в статті NYT. При мінімальній кількості робітників і невеликій площі — всього 175 акрів — вона виробляє цілий спектр с/г-продукції. І хоча Rivendale — це свого роду стартап, в який інвестував мільярдер, але в умовах США високий ступінь автоматизації можуть дозволити навіть і невеликі фермерські господарства. Це дозволяє їм конкурувати з алгохолдингами навіть за умови економії від масштабу, яку мають останні.

робоферма

Графіки тижня

В останньому кварталі 2018 всі, хто не ставить під сумнів існування змін клімату, зраділи звітності Tesla. Компанія вперше за довгий час показала прибутковість, а продажі її Model 3 зросли на 81% в порівнянні з минулим роком. Це дало привід говорити про прискорення революції електромобілів. Але візуалізація нижче показує, що навіть попри такі успіхи електромобілі поки що становлять всього 2% від загальної кількості проданих авто в США. Звісно, ми можемо сподіватися на експоненційне зростання в найближчі роки, як це часто буває з підривними інноваціями. Але нинішній президент Штатів та країни ОПЕК роблять все, що відтермінувати цей процес.

Графіки тижня

Відео тижня

The New Economy of the Warming Arctic

В минулому випуску "Цимесу" був матеріал з прогнозами на 2019 рік від The Washington Post, де говорилося про посилення боротьби за Арктику. Спонсором цього, так само, як і розвитку торгівлі, є зміни клімату. Іншою силою, яка обумовлює розвиток регіону, є його зростаюча економічна привабливість. Не в останню чергу через ту саму зміну клімату — тепер у великих суден є можливість безпечно курсувати Північно-Льдовитим океаном. Крім цього, у відео розповідається про швидке зростання туристичної привабливості регіону та зміну його економіки через появу можливості проходу великих круїзних суден.

936

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: