fbpx
Сегодня
Что происходит 20:45 30 Сен 2020

Экзамен на прочность: 7 фактов о первых президентских дебатах Трампа и Байдена в Америке

Фото Reuters

Перші президентські дебати вже висунутих від двох основних партій США кандидатів, що пройшли у Клівленді (Огайо) о 4 ранку за Києвом перетворились на справжній цирк. З такими і схожими  заголовками  вийшли вечірні медіа в Америці. Днями виповнилась чергова річниця відомих на весь світ дебатів 60-ти річної давнини між демократом Кеннеді та республіканцем Ніксоном. Цілком можливо, що й сьогоднішні дебати увійдуть в історію. 

Чинний президент республіканець Дональд Трамп вперше в очній словесній дуелі зійшовся проти колишнього віце-президента демократа Джо Байдена. Здавалося б, за останній рік в Америці відбулось безліч подій, які могли затьмарити ці дебати: справа щодо імпічменту, протести, рецесія економіки, коронакриза, але не цього разу. Трамп, хоч і мінімально, але відстає від свого опонента згідно з опитуваннями, а в свою чергу це додає адреналіну до всієї гонки та до дебатів зокрема.

байден трамп дебати

Фото Reuters

1. Дебати перетворилися на цирк попри присутність модератора та відсутність глядачів

Багато хто очікував, що Трамп перетворить усе дійство у свій перформанс. Зрештою, так і сталось, але все ж Джо Байден проявив себе непогано, до речі, як і в останніх "великих" дебатах на праймеріз Демпартії. У свою чергу невпевнений виступ кандидата від демократів міг коштувати йому рейтингу. Байден з березня місяця лише декілька разів показався на публіці, але, схоже, готувався до дебатів. Натомість Трамп останніми тижнями розїжджав по Америці та був змушений працювати у Вашингтоні та обміркувати, чию кандидатуру все ж представляти на посаду судді Верховного суду у зв'язку зі смертю Рут Гінзбург. Чи не вперше модератору дебатів дісталося теж трохи критики. Модератором був Кріс Воллес, який попри те, що представляє протрампський Foxnews, не відносить себе до прихильників очільника Білого дому. 

2. «Стадіон, так стадіон» по-американськи або як Байден свідомо віддав ініціативу 

Байден як менш енергійний кандидат мав не допустити домінування Трампа, або "дати йому зруйнувати самого себе". До дебатів Трамп пропонував Байдену здати тест на наркотики, а позавчора New York Times оприлюднили матеріал, у якому 45-го президента звинувачують у несплаті податків за 10 років протягом останніх 15 до його президентства. Американці часто жартують, що є лише дві проблеми у житті: смерть та податки, тому Байден, очевидно, зі стратегічних міркувань оприлюднив свої податкові декларації. 

байден трамп дебати

Фото Reuters

3. Байден не виглядає настільки старим маразматиком, яким його малює Трамп

Заради справедливості, Байден дійсно часто помилявся під час виступів без суфлера. Не обійшлося без обмовок і цього разу, але не надто епічних. Під час останнього запитання опоненту Байден сказав, що забув, що хотів спитати. Натомість Трамп Байдену відразу крикнув: «ти багато чого не пам'ятаєш».  Попри це, Трамп не отримав тієї відчутної переваги, якої він прагнув, і яку він здобув під час дебатів із Гілларі Клінтон 4 роки. Було видно, що Трамп не мав плану «Б» проти «сонного Джо», як Трамп постійно називає Байдена, чи принаймні називав до цього вечора.

4. Україну (попри спроби) приплести не вдалося 

Попри те, що Перші дебати традиційно присвячені внутрішній політиці, Україну також згадали. Трамп звинуватив Байдена у тому, що його син Гантер отримав серйозні дивіденди в Україні, Китаї та Росії. І зробив це лише тоді, коли сам Байден став віце-президентом в адміністрації Барака Обами. Навряд чи це було зроблено випадково, це один з козирів Трампа, який він, безперечно, буде надалі використовувати.

байден трамп дебати

Фото Reuters

5. Голосування поштою є не лише проблемою Трампа

На питання, на що кандидати готові заради того, аби довести, що вибори будуть чесними, обидва претенденти де-факто уникали відповіді. Байден теж достатньо занепокоєний тим, як і коли американці віддаватимуть свої голоси. Якщо ми говоримо про те, що для Трампа це принципово важливо для іміджу, то для Байдена— для результату. В обох партій різний електоральний портрет виборця. Молодь здебільшого підтримує демократів, а отже мобілізація саме цієї вікової групи є надзвичайно важливою для них. Натомість для червоних (колір республіканців) під основним електоральним прицілом перебувають власники малого і середнього бізнесу, які не хочуть платити багато податків. Тому Байден декілька разів закликав усіх голосувати і не стояти осторонь цієї кампанії.

6. Дебати — лише ілюстрація настроїв та поляризації у суспільстві, які (не) змінюють електоральних уподобань американців

Справедливим буде зазначити, що попри резонанс та епатажність дійових осіб, дебати з політтехнологічної точки зору мало що змінюють. Хоча б тому, що більшість виборців уже зробили свій вибір, або зроблять це найближчим часом через систему раннього голосування. Це можливо зробити як поштою, так і особисто. Попри все, дебати як і більша частина перформансу в американській політиці направлені на одну категорію виборців: це незалежні або незареєстровані з жодною партією виборці. Саме за них завжди йде найбільша боротьба, адже в умовах двопартійної системи будь-які дебати не здатні змусити палких прихильників Байдена чи Трампа відмовитися від своїх партійних уподобань. 

байден трамп дебати

Фото Reuters

7. Байден: «Демпартія зараз — це я»

"Байден втратив лівих", — принаймні так заявив Трамп. 

Історія про те, чи підтримує ідеологічно ліве крило прихильників Демпартії Байдена — не нова. Звинувачення насамперед стосуються крила партії, яке підтримує Берні Сандерса. Трамп встиг декілька разів звинуватити в цьому самого Байдена, але він, схоже, був готовий. Цілком імовірно, що для Трампа незвично було виступати перед порожнім залом, адже всюди у нього є аудиторія. І очевидно, що наступного разу 15 жовтня у Маямі (Флорида) буде зовсім інша гра від обох кандидатів. Перед цим також будуть дебати між кандидатами на посаду віце-президента, а тут Камала Гарріс поки що виглядає більш перспективною, ніж чинна друга особа в державі Майк Пенс. Дебати в цілому підкреслили ідеологічну, особистісну та соціальну полярність кандидатів, яка все більш проетуєтья на суспільство. І від цього вибори стають лише цікавішими, а боротьба гострішою. Далі буде…

1015

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: