fbpx
Сегодня
Разбор 08:35 07 Фев 2020

Как теперь работать в Украине: что нового в трудовом кодексе от Кабмина

Обновленный закон призван покончить с советским прошлым и разорвать еще несколько шаблонов (в прямом смысле). И все же, у общества он вызвал неоднозначную реакцию, в частности, из-за возможности увольнять сотрудников без предупреждения. Объясняем, так ли страшен черт, как его рисуют: что к чему, и как теперь будет работаться в Украине (укр.)

Кабінет міністрів Україні під новорічну ялинку вніс до Верховної Ради проєкт нового Трудового кодексу, який отримав неоднозначне трактування. У пояснювальній записці сказано, що новий текст покінчить з радянським минулим (попередня редакція кодексу датована 1971 роком), а також покликаний збалансувати інтереси сторін трудових відносин та знизити рівень державного втручання в індивідуальні відносини у сфері праці.

«РУБРИКА» розібралась, що нового уряд пропонує для працівника та роботодавця. Спойлер: розмір відпустки залишається таким же: 24 календарних днів відповідно, а за власний рахунок збільшується з 15 до 30 робочих днів. 

Роботодавець: швидке звільнення працівника та компенсація

Партнер Юридичної компанії Legit Company Тетяна Соловйова розповіла, до яких головних змін відповідно до запропонованого урядового проєкту закону "Про працю" готуватись роботодавцю.

"Закон вносить важливе нововведення в таку консервативну сферу як трудові взаємовідносини можливість укладати трудові договори в електронному вигляді. Такий трудовий договір буде вважатися укладеним у письмовій формі.

Також з'являються обов'язкові умови, які повинні міститися у трудовому договорі. Тому тепер шаблонність трудових договорів — у минулому. До складання трудової угоди в нових умовах роботодавцю необхідно підійти з усією важливістю і максимально адаптувати умови договору до конкретних взаємовідносин зі співробітником", — каже Тетяна Соловйова. 

Новий Трудовий кодекс

Фото unsplash.com

Зокрема, трудовий договір повинен містити обов'язкові умови та роз'яснення щодо наступного:

  • Робоче місце
  • Інформація про наявність основного місця роботи за трудовим договором
  • Права, обов'язки і відповідальність сторін трудового договору
  • Характеристика або опис виконуваної роботи
  • Термін дії трудового договору
  • Тривалість оплачуваної відпустки
  • Умови оплати праці (зокрема, структура заробітної плати, розмір її складових, терміни і порядок її виплати)
  • Тривалість робочого часу і часу відпочинку
  • Строків повідомлення про припинення трудового договору, розмір компенсаційних виплат у разі дострокового припинення трудового договору з ініціативи роботодавця
  • Реквізити сторін і дата початку виконання роботи

Крім цього, необхідно врахувати важливі додаткові умови трудового договору. Наприклад, якщо ваш співробітник працює не у вас в офісі, обов'язково в трудовому договорі необхідно зафіксувати умову про дистанційну роботі.

"Якщо, роботодавець захоче звільнити співробітника, він може повідомити співробітника про звільнення засобами електронного зв'язку. Але щоб це здійснити, у трудовому договорі обов'язково повинні бути вказані електронні канали комунікації між сторонами трудового договору", — роз'яснює Тетяна Соловйова. Про звільнення з ініціативи роботодавця читайте далі.

Види трудових договорів

Зараз трудові договори поділяються на 3 основні категорії — термінові, безстрокові і такі, які укладаються на час виконання певної роботи.

Закон же представляє можливість укладати такі види трудових договорів:

  • Безстроковий
  • Терміновий (до 5 років)
  • Короткостроковий (до 2 місяців)
  • Сезонний (наприклад, агросектор)
  • З нефіксованим робочим часом (наприклад, для креативних індустрій і IT сектора)
  • Учнівський трудовий договір (до 6 місяців)
  • Трудовий договір з домашнім працівником (прибирання будинку, приготування їжі, догляд за дітьми)

Тепер компанії можуть узаконити відносини з фрілансерами шляхом оформлення трудового договору з нефіксованим робочим часом і умовами про дистанційну роботу.

Працівник: швидке звільнення можливе, але з попередженням 

Фото unsplash.com

Звільнення з ініціативи роботодавця, на думку Тетяни Соловйової, напевно є найбільш «скандальною» нормою, яка підняла багато шуму у суспільстві. Новий Закон надає право роботодавцю звільнити свого співробітника в будь-який час, але з дотриманням деяких умов. Які ж вони?

Ці умови досить прості: роботодавець повинен повідомити працівника в певний термін про звільнення останнього. При цьому такий строк повідомлення залежить від періоду роботи людини на конкретного роботодавця.

Новий Трудовий кодекс

Тим не менше, як каже адвокат Тетяна Соловйова, роботодавець має право не дотримуватися цих термінів. Щоправда, тоді компанія повинна буде виплатити співробітнику грошову компенсацію в розмірі, визначеному трудовим договором, але не менше подвійного середньоденного заробітку за кожен робочий день зменшення терміну такого попередження.

Дискримінація

За словами Тетяни Соловйової, у Законі розставлені акценти з приводу дискримінації, що свідчить про прозахідний орієнтир документу.

У трудову сферу впроваджується таке поняття як мобінг. Новий Закон про працю забороняє будь-яке упереджене ставлення в сфері праці і моббінг працівників, зокрема психологічний і/або економічний тиск, цькування, висміювання, наклеп, ізоляцію, приниження гідності, створення ворожої, образливої ​​атмосфери, нестерпних умов праці, умисний, систематичний і необгрунтовано нерівномірний розподіл навантаження і завдань між працівниками, які виконують аналогічну роботу, не однакова оплата праці за аналогічну роботу або рівноцінну працю.

Забороняється шляхом застосування моббінга (цькування), насильства або погроз, або іншим чином примушувати працівника до розірвання трудового договору за його ініціативою проти його волі.

Також у переліку заборон дискримінації на робочому місці додали і дискримінацію вагітних.

Адвокат Соловйова сподівається, що новий закон про працю принесе позитивні зміни у сферу працевлаштування.

Працівник: швидке звільнення можливе, але з попередженням 

Новий Трудовий кодекс

Фото unsplash.com

У законі вказано, що у працівника також є права звільнятись день у день, проте попередити доведеться так само, як і у випадку з роботодавцем. 

Працівник може:

  • звільнятись у будь-який час, проте повинен попередити роботодавця за два тижні
  • розірвати договір у строк, «про який він просить», і вимагати компенсацію, якщо роботодавець порушує умови договору. Звісно, факти порушень потрібно довести. Компенсація становитиме не менше 50 середньоденних заробітних плат
  • укладати трудові договори з одним або одночасно з декількома роботодавцями, якщо інше не передбачене законодавством або трудовим договором
  • зафіксувати час випробувального терміну у трудовому договорі

Законом вводиться роль медіаторів, яких можна залучати, аби у досудовому порядку вирішувати спірні моменти. З медіаторами також укладають договори. 

152432

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: