fbpx
Сегодня
Советчик 16:00 02 Июл 2019

Как путешествовать с домашними животными: полная инструкция

Поездом, самолетом или автомобилем - так хочется уехать, не покидая своего любимца дома. Отвечаем, как подготовиться к такому путешествию по Украине или за границу и сделать путешествие безопасным (укр.).

Мабуть, кожен господар стикався з дилемою: є бажання поїхати кудись, але нестерпна думка про розлуку зі своїм чотирилапим другом навіть на день.

Для всіх, хто обожнює свого улюбленця, психологічно дуже складно залишити його під опікою родичів чи друзів, або ж віддати на перетримку до спеціального готелю. І часто через це поїздки скасовуються, або ж відпочинок перетворюється на стресову ситуацію з думками: «Як там мій малий? Його добре годують та вчасно вигулюють? О Боже! А може його ображають?! Треба повертатися додому!»

Якщо дотримуватись правил, взяти свого улюбленця з собою реально і не складно.

ЯКІ ПОТРІБНІ ДОКУМЕНТИ?

Для поїздок з собакою, як за кордон, так і в межах України, потрібно підготувати низку документів.

Я подорожую Україною 🚗

Для подорожей з домашнім улюбленцем у межах України необхідно мати:

Ветеринарне свідоцтво (форма №1). Цей документ видається ветеринарним лікарем на підставі ветеринарного паспорту тварини, і є обов'язковим для перевезення тварин повітряним, залізничним чи автомобільним транспортом.

У ветеринарному свідоцтві зазначається:

  1. що це за тварина
  2. куди, хто та яким транспортом її перевозить
  3. всі профілактичні обробки та діагностичні дослідження

Я їду за кордон ✈️

Перед тим, як планувати поїздку, потрібно детально вивчити всі правила ввозу тварин на територію обраної для подорожі країни. Основні вимоги щодо ввезення тварин у більшість країн описані на сайті ММКП «Центр контролю за тваринами».

Загальними вимогами для перевезення тварини за кордон є:

Ідентифікація тварини

При перетині кордону ідентифікація тварини здійснюється за допомогою електронного мікрочіпу. Це стосується усіх домашніх улюбленців. Будь то собака, кішка, тхір, папуга чи навіть черепаха.

Мікрочіп повинен відповідати стандарту SO11784 чи SO11785, відповідно до якого він містить 15-значний цифровий код, з якого зчитується інформація про тварину та її власника.

 Ветеринарний паспорт міжнародного зразка

З 1 червня 2018 року були внесені зміни до правил заповнення, зберігання, списання ветеринарних документів та вимог до їх обліку. Відповідно до цих змін, власникам домашніх улюбленців потрібно мати новий ветпаспорт міжнародного зразка.

Підставою для оформлення паспорту є клінічний огляд тварини та наявність відповідних діагностичних, профілактично-лікувальних обробок, включаючи щеплення. Отримати такий паспорт можна в державних установах ветеринарної медицини, а також в приватних ветклініках, які мають право надавати дану послугу.

Ветеринарний паспорт має бути заповнений на одній із європейських мов. В ньому мають бути відмітки про проти паразитну обробку, щеплення від сказу та інших інфекційних хвороб залежно від виду тварини. Дані записи мають бути підтверджені печаткою та підписом ветеринарного лікаря, який проводив щеплення. Також в паспорті має бути обов'язкова відмітка про ідентифікацію тварини (номер електронного мікрочіпу).

Важливо! Всі щеплення потрібно зробити не менше, ніж за 30 днів і не більше, ніж за 12 місяців до від'їзду

Зробити тварині щеплення

Для поїздки за кордон тварині необхідно провести процедуру щеплення проти сказу та отримати довідку про результат експертизи на напругу антитіл до сказу. Така експертиза проводиться єдиною в Україні лабораторією в місті Київ, і не раніше, ніж за 30 днів після дати вакцинації і не пізніше ніж за 3 місяці після проведення щеплення.

Важливо! Власнику тварини не обов'язково їхати до Києва, щоб провести експертизу, тому що лікар може передати пробу на аналіз, а після результатів видати довідку.

Ветеринарне свідоцтво

З ветеринарним паспортом і довідкою про результати аналізу антитіл до сказу господар тварини повинен звернутися до державної установи ветеринарної медицини для отримання ветеринарного свідоцтва – форма №1, яке виписується перед кожною поїдкою за кордон. При цьому вказується, куди ви їдете, і дублюється в паспорті.

Форма №1 є підставою для видачі міжнародного ветеринарного сертифікату, затвердженого регламентом Європейського Союзу. Міжнародний ветеринарний сертифікат видає державний інспектор ветеринарної служби на кордоні.

Оплачена багажна квитанція

Перевезення тварини на поїзді або в літаку потребує наявності оплаченої багажної квитанції.

Довідка про племінну цінність тварини

Іноді на кордоні виникають питання щодо племінної цінності тварини. Тому, для запобігання непорозумінь, варто мати довідку про те, що ваша тварина не несе племінної цінності, або ж навпаки – ви їдете з нею на виставку. Отримати дану довідку можна в офіційно зареєстрованій кінологічній (для собак) або іншій профільній організації України.

Сертифікат імпорту (за необхідності)

Сертифікат імпорту останнім часом вимагають деякі країни Євросоюзу, Японія і США. Являє собою збірну форму про пройдені вище перелічені заходи, заповнені  міжнародною мовою або мовою зустрічаючої  сторони. Форма заповнюється ветеринарним лікарем-відправником, з печаткою та його підписом, деякі країни вимагають, щоб цей документ заповнювався в державній ветслужбі. Варто зауважити, що правила перевозу тварин можна з'ясувати у ветеринарній службі зустрічаючої сторони.

ТРАНСПОРТНІ ОСОБЛИВОСТІ

Ми подорожуємо потягом 🚅

Для подорожі з домашнім улюбленцем залізничним транспортом у межах України необхідно мати багажну квитанцію і чинне ветеринарне свідоцтво.

Якщо ви подорожуєте з собакою, то необхідно знати наступне:

1. Для собак малих порід господарям необхідно придбати сумку або іншу ємність із водонепроникним чи абсорбуючим дном. Також перед запланованою поїздкою потрібно оформити ветеринарний документ та багажну квитанцію.

2. Для собак великих порід (45 см у холці) потрібно придбати намордник та повідок. А під час поїздки невеликих тварин потрібно тримати у місцях ручної поклажі. Крупних собак перевозять у окремому купе, не більше двох тварин. При цьому власник тварини зобов'язаний викупити всі вільні місця у купе.

3. Тварин можна перевозити у вагонах СВ за умови викупу всіх незайнятих місць.

4. У плацкартних вагонах нічних швидких та пасажирських поїздів, вагонах 2-го класу поїздів «Регіональний експрес», Інтерсіті дозволяється провезти двох малих собак в ящиках, корзинах, клітках або контейнерах із водонепроникним абсорбуючим дном, які розміщуються на місцях, призначених для ручної поклажі, на руках у пасажира або під місцями для сидіння.

5. У регіональних поїздах великих собак дозволяють перевозити у крайніх тамбурах першого і останнього вагона. Господар тварини при цьому має перебувати поруч. Малі собаки розміщуються під місцями для сидіння в ящиках, корзинах, клітках (не більше двох особин).

6. У поїздах міжнародного сполучення з країнами ближнього зарубіжжя та CНД можна провезти двох невеликих собак, однак їх необхідно буде помістити у спеціальні контейнери, які розміщуються на місцях, призначених для ручної поклажі. Собак великих розмірів, або невеликих собак без спеціальної тари можна провозити лише в купейних вагонах за умови викупу всіх місць купе.

собака в поезде

Для перевезення котів, птахів і дрібних кімнатних тварин треба знати наступне:

1. Дрібних кімнатних тварини та декоративних птахів дозволено перевозити у всіх типах вагонів поїздів внутрішніх рейсів.

2. Викуп всіх місць у купе поїздів внутрішніх рейсів не є обов'язковим.

3. Тварини повинні бути поміщені в ящики, корзини, клітки й вільно розміщатися на місцях, відведених для ручної поклажі.

4. Ці правила розповсюджуються у поїздах та вагонах усіх категорій, крім вагонів СВ. У вагонах СВ – лише за умови викупу всіх незайнятих місць.

5. У поїздах міжнародного сполучення таких тварин можна перевозити лише в окремому купе.

Важливо! Перевезення оплачується для кожної особини або ж кожного місця багажу. Варто відзначити, що якщо вага тварини не перевищує 20 кг, перевезення оплачується як за 20 кг багажу, а якщо вага перевищує 20 кг, то оплачується фактична вага.

кот в поезде

Ми подорожуємо літаком 🛫

Подорожувати з домашніми тваринами літаками можна, проте у кожної авіакомпанії можуть бути свої нюанси у правилах. Тому перед поїздкою необхідно дізнатися у своєї компанії-перевізника про їх особливості та повідомити про бажання перевезти тварину.

Більшість авіакомпаній мають наступні загальні правила перевезення пухнастиків:

1. Отримати дозвіл перевізника. Наприклад, МАУ дозволяє перевозити тварин тільки в супроводі повнолітніх пасажирів за попереднім погодженням з компанією.

2. Мати чинне ветеринарне свідоцтво про стан здоров'я тварини, ветеринарний паспорт міжнародного зразка з відмітками про щеплення, за необхідності – дозволи на ввезення в країну призначення чи транзиту.

3. Транспортування тварин має відбуватися у відповідних контейнерах/клітках, а тварини повинні бути чисті, охайні та не мати неприємного запаху.

4. У салоні повітряного судна дозволено перевозити:

  • службових собак у супроводі кінолога;
  • собак-поводирів для сліпих і глухих пасажирів за умови, що на тваринах є ошийник і намордник;
  • дрібних тварин, маса яких разом із засобами перевезення не перевищує 8 кг.

5. Тварин, вага яких разом із засобом перевезення більше 8 кг, перевозять в багажно-вантажному відділенні.

6. Перевезення тварин, окрім службових, завжди підлягає оплаті, згідно з діючими тарифами, які є на сайті кожного авіаперевізника.

Важливо! В аеропорт варто приїхати за 2-3 години, щоб встигнути сходити в інспекційний пункт ветеринарної медицини та обміняти свідоцтво державного зразка на відповідний міжнародний сертифікат.

Ми подорожуємо автомобілем 🚙

У ПДР нічого не сказано щодо правил перевезення тварин, вони такі ж, як і перевезення вантажів: головне – щоб вантаж не створював перешкод водію під час керування транспортним засобом.

1. Перевозити домашніх тварин можна як в багажному відділенні, так і в салоні.

2. Заради безпеки, як людей, так і тварин, треба стежити за тим, щоб домашній улюбленець не плутався під ногами на педалях і не лежав на торпеді. Для фіксації можна використовувати клітки-переноски, ремені, сітки-обмежувачі або коробки чи бокси (для папуг, гризунів, рептилій).

3. Розміщайте вашу тварину на задньому сидінні автомобіля. Якщо подушка безпеки спрацює, коли ваш улюбленець знаходиться на передньому пасажирському сидінні (навіть у переносці), вона може його травмувати.

4. Не дозволяйте тваринам висовувати голову з вікна автомобіля. Домашній улюбленець може отримати травми від частинок сміття або захворіти, надихавшись холодного повітря.

5. Ніколи не перевозьте тварину в кузові відкритого пікапа.

6. Робіть якомога більше зупинок для відпочинку. Це дозволить вашої тварині порухатися та зробити свої справи. Однак, ніколи не дозволяйте своєму улюбленцю виходити з машини без нашийника, ідентифікаційного жетона та повідця.

7. Ніколи не залишайте свого улюбленця одного в машині. Коротка зупинка може затягнутися через непередбачені обставини. Коли на вулиці +20, температура всередині вашого автомобіля може піднятися вище + 40 протягом години. В день з 30-градусною спекою, навіть при злегка відкритих вікнах, температура всередині вашого автомобіля може досягти +40 градусів всього за 10 хвилин. Навіть якщо ви впевнені в тому, що повернетеся вчасно, вас можуть затримати. І тоді лише за 30 хвилин температура в машині може зрости до +50. Такі ситуації можуть призвести навіть до смерті тварини.

кот чемодан

КОРИСНІ ПОРАДИ

1. Плануйте подорож з твариною мінімум за півтора місяці. Підготовка документів, здача відповідних аналізів та проведення щеплення + карантин – усе це потребує часу.

Крім того, необхідно чітко визначитись з маршрутом, дізнатися правила перевезення тварини у країні, куди збираєтесь подорожувати. Щоб після прибуття на вас і вихованця не чекав неприємний сюрприз, варто зателефонувати в посольство або консульство, щоб вам надали офіційну інформацію з цього питання.

Наприклад, залежно від того, в якій місто США ви поїдете, виявите деякі невідповідності. Так, в метрополітен Нью-Йорка можна потрапити з твариною тільки у переносці, але правила не вказують, якою вона має бути. А ось в Сан-Франциско є дві обов'язкові умовами: в одному вагоні не повинно бути більше однієї тварини, а також не можна провозити вихованців в годину пік.

У Німеччині дозволяється провозити тварин, собак тільки в намордниках. А в ОАЕ ніяких вихованців в громадському транспорті: Вам доведеться замовляти таксі, яке працює саме з домашніми тваринами.

Крім того, варто заздалегідь дізнатися про можливість проживання у готелях/квартирі з твариною і відповідні правила. Іноді готелі за це беруть доплату і вимагають вищезазначену довідку Ф-1. Доцільно уточнити, чи є місце для вигулу тварини на території готелю, чи є необхідність брати із собою посуд для годування тварини.

2. Якщо ви хвилюєтеся, що тварину може захитати або ж вона буде стресувати, заздалегідь спитайте у ветеринара, які ліки можна придбати на цей випадок і купіть кілька одноразових пелюшок для тварин. Ніколи не давайте своїм тваринам транквілізатори, якщо ваш ветеринар їх не призначав.

3. Якщо ви подорожуєте влітку або взимку, не вибирайте рейси, які проходитимуть під час максимального підвищення або падіння температур.

4. Для того, щоб ваш улюбленець переніс дорогу спокійно та комфортно, не завдаючи клопоту ні вам, ні попутникам, рекомендуємо не годувати вихованця за 8 – 10 годин до поїздки.

5. Ніколи не перевозить тварин брахіцефального типу, таких як пекінеси, бульдоги або перські кішки, у вантажних відсіках.

6. Обов'язково використовуйте адресники. Вкажіть імена, домашні адреси та номери телефонів, за якими можна зв'язатися з вами або з контактною особою.

Також варто прикріпити етикетку до переноски, написавши на ній своє ім'я, постійну адресу й номер телефону, кінцевий пункт призначення та контактну особу, з якою можна зв'язатися відразу після прибуття.

7. Переконайтеся, що кігті вашого улюбленця обрізані, щоб він не міг зачепитися ними за дверцята, будь-які отвори та щілини контейнеру-переноски чи клітки.

Для того, щоб зменшити стрес під час подорожі, розмістіть переноску в кімнаті вашого улюбленця як мінімум за місяць до поїздки, давши йому час з нею ознайомитися.

8. Майте при собі свіже фото вашого улюбленця. Якщо він, не дай Боже, загубиться під час поїздки, фотографія значно спростить його пошук.

16275

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: