fbpx
Сегодня
Разбор 09:00 17 Янв 2022

Налог на неофициальные доходы украинцев: что необходимо сделать уже сейчас?

Бояться моментальных штрафов не стоит, но доходы лучше легализовать (укр.)

English version here

У чому проблема?

З початку січня де-не-де почала з'являтись новина про оподаткування неофіційних доходів громадян із початку 2022 року:

"Офіційні доходи українців порівняють із витратами, а з незадекларованої різниці змусять сплатити податок. Якщо людина не має можливості підтвердити походження коштів, її змусять сплатити податок на різницю", — йдеться у новині finance.ua з посиланням на сайт MMR

Під "удар" податкової мали б потрапити навіть "перукарі, що працюють вдома", фрілансери та всі інші, хто не може надати пояснення тому, звідки на їхніх банківських рахунках з'явились кошти. 

Проте, як виявилось, така новина вводить читачів в оману: зміни в оподаткуванні справді будуть, контроль посилюється, але перевіряти банківські рахунки та порівнювати витрати із офіційними доходами поки що ніхто не збирається. Диму без вогню не буває, — скажете ви і будете праві. "Рубрика" розібралася, чому всі говорять про податки на неофіційні доходи та перевірки податкової. 

податки

Яке рішення?

Ми зіткнулись із "качкою": йдеться лише про проєкт закону, а не про норми, що вже вступили в силу 

Першим появу нового податку спростував народний депутат, голова податкового комітету Данило Гетманцев, який у серпні 2021 року першим повідомив про початок розробки цього законопроєкту. 9 січня 2022 у своєму телеграм-каналі він написав, що інформація про появу цього року нового податку з неофіційних доходів не відповідає дійсності і порадив перукарям розслабитися і продовжувати стригти.

гетьманцев податки

Проте розслаблятися зовсім не варто — у Міністерстві фінансів все одно готують законопроєкт про непрямі методи податкового контролю. Влітку 2021 у відповідь на запит у Мінфіні підтвердили, що законопроєкт, який запроваджує механізм оподаткування тих доходів українців, джерела походження яких вони не можуть пояснити, готується. Необхідність розробити законопроєкт прописана у законі про податкову амністію, яка стартувала вже з 1 вересня 2021 року.

Тоді у відомстві зазначили, що відповідно до цього законопроєкту податковій нададуть повноваження здійснювати так звані «непрямі методи контролю» за доходами громадян. У міністерстві пояснили, що в разі ухвалення законопроєкту Радою Податкова отримає повноваження зіставляти реальний спосіб життя фізичних осіб із наявною інформацією щодо отриманих ними доходів та сплачених з цих доходів податків. Наприклад, якщо особа офіційно отримує мінімальну зарплату, але у якийсь момент купить дороге авто, то податкова буде перевіряти походження грошей на цю покупку. Якщо легальні доходи не дозволяють пояснити можливість такої покупки, то з усієї не аргументованої суми доведеться сплатити прибутковий податок – 18%. Але й цей законопроєкт ще навіть не опублікований. 

"З одного боку дієвий інструмент, однак диявол ховається в деталях, а відкритими залишаються багато питань. Яким чином контролюючий орган буде збирати інформацію про витрати? Яка сума витрат буде цікавою для податкового контролю? Чи буде підвищена ставка в порівнянні зі стандартною сплатою ПДФО? За який період зараховуватимуться оподатковані доходи та чи буде коефіцієнт «витрат на життєдіяльність»? Відповіді на ці та інші питання зможемо знайти лише після оприлюднення законопроєкту", — пише у своєму блозі юрист Андрій Реун, партнер Юридичної групи LCF, керівник практики податкового права. 

Податок на неофіційні доходи громадян

Чи варто перейматись перукарям? 

Якщо податкова виявить, що особа отримує дохід, але не сплачує податок з нього, особу змусять сплатити цей податок та випишуть штраф — 10% від погашеної суми податкового боргу. Але виявити таких неплатників податкова може лише в тому випадку, якщо хтось зробить донесення до служби. Найліпший спосіб не платити штрафи — задекларувати свої доходи, а також, якщо ви досі цього не зробили, оформити ФОП та платити податок в межах своєї податкової групи. 

Щодо податку на подарунки, наприклад, якщо вам подарували автомобіль і дарувальник не перебуває з вами ні в першому, ні в другому рівні спорідненості, його спочатку потрібно оформити нотаріально. І податок платить дарувальник під час переоформлення.

Якщо це інші подарунки, наприклад, якщо вам подарували холодильник і дарувальник не перебуває з вами в першому чи другому рівні спорідненості, цей подарунок потрібно задекларувати та сплатити з нього податок наступного року. А подарунки від юридичної особи не обкладаються податком взагалі.

Податок на неофіційні доходи громадян

Як це працює?

Які доходи потрібно задекларувати? Пояснення Податкової служби 

Закон про амністію передбачає, що з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року українці мають задекларувати свої раніше незадекларовані активи та сплатити з них збір до бюджету. Зі свого боку держава обіцяє не карати їх за ухилення від сплати податків за законом. 

Це декларування має бути добровільним та одноразовим. Податкова амністія стосується лише активів, які були здобуті до 1 січня 2021 року і доходів, з яких не сплатили податки. Це може бути:

  • Нерухомість. Взагалі не декларувати Податкова служба дозволила квартири площею до 120 квадратів, приватні будинки до 240 квадратів і землю, якщо площа не перевищує лімітів безоплатної приватизації (для ведення особистого сільського господарства — не більше 2,0 га; для ведення садівництва — не більше 0,12 га; для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибної ділянки) в селах — не більше 0,25 га, у селищах — не більше 0,15 га, у містах — не більше 0,10 га; для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 га; для будівництва індивідуальних гаражів — не більше 0,01 га)
  • Валюта або гривні у банку (готівку декларувати не можна) —  5% податку, а за кордоном та в іноземних банках — 9% або 7% до 1 березня 2022 року.
  • Цінні папери — 2,5% від вартості. Але це стосується лише облігацій, «придбаних декларантом у період з 1 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року». Якщо ви хочете легалізувати свої активи, покупка державних облігацій з терміном обігу у понад рік дозволить зробити це за найнижчою ставкою.
  • Рухоме майно також можна задекларувати. Але якщо обсяг двигуна авто є меншим за 3 тисячі кубічних сантиметрів, його декларувати не потрібно. Натомість яхти і гелікоптери — не з того рухомого майна, яке можна легалізувати під час цієї податкової амністії.
  • Не беруться до уваги інші активи, вартість яких не перевищує 400 тисяч гривень.
7
272776

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: