fbpx
Сегодня
Кейс 13:24 26 Апр 2018

Создать арт-пространство силами общины: кейс Нетишина на Хмельнитчине

В небольшом городе Нетешин, что на Хмельнитчине, существует уникальная платформа для общественных инициатив - «Арт-пространство» Netishyn. Ценность этой инициативы значительно глубже, чем просто создание места для отдыха нетишинцев и гостей города. Главная цель - показать украинцам, что возможно силами общины создать и организовать работу чего-то значительного. И они блестяще ее достигли - «Арт-пространство» Netishyn успешно существует и развивается уже третий год, благодаря этой платформе многие получили новые возможности для творческого развития, коммуникации, помощи друг другу (укр.)

На жаль, в Україні мало хто знає про цей актуальний простір, який починає вже третій сезон активностей. І важливе завдання, яке поставила перед собою редакція «Рубрики» — розповісти якомога більшій кількості українців про такі успішні, надихаючі кейси. Тому що досвід тих, хто пройшов шлях від становлення ідеї до успішного втілення її у життя – це «золотий запас» нашого суспільства.

Про те, як у містечку з населенням у 37 тисяч людей вдалося силами громади організувати сучасну платформу для громадських ініціатив ми поговорили з авторкою та співзасновницею «Арт-простору» Netishyn Наталією Коваль. Далі – пряма мова.

«ІДЕЯ НАРОДИЛАСЯ ЗА ФІЛІЖАНКОЮ КАВИ»

Якось за філіжанкою кави ми – Марина Шанько і Наталя Коваль – зрозуміли, що маємо схожі ідеї щодо створення відкритого простору. Вирішили спробувати реалізувати такий проект разом.

Починали втілювати ідею Арт-простору втрьох — крім нас, ще Іван Коваль. Перш за все, шукали спонсорів, далі – підготували матеріальну базу: купили обладнання, власноруч зробили дивани з палет, замовили невеличку сцену за спонсорські кошти. Почали з показу документальних короткометражних фільмів всеукраїнського фестивалю «Відкрита ніч».

У процесі почали домовлялися з різними організаціями про проведення різноманітних заходів, і таким чином в перший сезон Арт-простору у нас відбувалися не лише покази фільмів, але й працювала відкрита бібліотека — яку організовували і проводили працівники Бібліотечної системи міста.

Також ми влаштовували концерт місцевих виконавців і гуртів, різні громадські організації використовували наш майданчик для проведення своїх заходів, наприклад, фестивалю красок Холі, Другий сезон Арт-простору був багатий на масштабні благодійні події — концерти, перший гаражний розпродаж тощо. Зараз "Арт-простір" готується до відкриття третього сезону.

«АБИ ЩОСЬ СТВОРИТИ ЧИ ОРГАНІЗУВАТИ НЕ ПОТРІБНО МАТИ АНІ ГРОШІ, АНІ ВЛАДУ. ГОЛОВНЕ — МАТИ БАЖАННЯ І ЗНАЙТИ ОДНОДУМЦІВ»

Головна мета проекту — не просто створити відкритий простір для дозвілля і розвитку, а продемонструвати мешканцям міста, що аби щось створити чи організувати не потрібно мати ані гроші, ані владу. Головне мати бажання і знайти однодумців.

Проект задумувався як культурно-мистецька локація, відкритий громадський публічний простір, на якому будь-який мешканець міста чи громадська організація може проводити свої заходи.

Нетішин

Ми відкриті до роботи у будь-якому форматі і готові комунікувати та підтримувати різні ідеї.

Арт-простір працює в літній період. Заходи проводяться щовихідних, за сприятливої погоди. Ми пропонуємо нетішинцям кінотеатр під відкритим небом, зустрічі з цікавими людьми, заняття англійської для малечі, концерти, поетичні вечори тощо.

«АРТ-ПРОСТІР СТАВ НЕ ПРОСТО МАЙДАНЧИКОМ ДЛЯ ВІДПОЧИНКУ, АЛЕ Й ЛОКАЦІЄЮ ДОПОМОГИ ОДИН ОДНОМУ»

За час існування арт-простору ми побачили, що в нашому місті багато талановитої, активної молоді. Так, ще в перший сезон старшокласники самостійно влаштовували цікаві поетичні вечори на нашій локації.

Минулого року діти зі зразкового ансамблю «Вернісаж» провели концерт, аби зібрати кошти на операцію своєї подруги, 12-річної дівчинки. Для неї ж ці діти разом з батьками спекли солодощі і продавали на благодійному гаражному розпродажу.

Також того року рок-бенди міста зорганізувалися на нашому майданчику, аби провести благодійний концерт і зібрати кошти на операцію доньки одного з нетішинських музикантів.

Тішить серце, що Арт-простір став не просто майданчиком для відпочинку, але й локацією допомоги нетішинців один одному.

«НАЙКРАЩОЮ РЕКЛАМОЮ ПРОЕКТУ СТАЛА ЙОГО РОБОТА»

Ми розповідали про проект ще до того, як він почав працювати. Через Фейсбук інформували про підготовку до старту. Але найкращою рекламою проекту стала його робота — поступово люди бачили в центрі міста відкритий громадський простір, який працював що вихідних.

Щоразу на наші заходи приходило все більше людей. Під кінець першого сезону наш майданчик збирав більше 100 нетішинців, які приходили цілими сім'ями.

На жаль, бувають і окремі складнощі. Є певні непорозуміння з мешканцями, які смітять на території простору та пошкоджують дванчики та сцену. Прикро, що люди не цінують працю інших, тим паче, що у проект ми вкладаємо не тільки час, власні фінанси, а і частинку своєї душі.

«НАШ АРТ-ПРОСТІР — ДОКАЗ ТОГО, ЩО ЗМІНЮВАТИ І РОЗВИВАТИ МІСТА МОЖУТЬ ЗВИЧАЙНІ МЕШКАНЦІ»

Говорячи про співпрацю громади та бізнеса, варто відзначити, що наш проект підтримує місцевий бізнесмен Валерій Преподобний. Він постійно надає спонсорську допомогу для роботи простору, допоміг з підключенням до електроенергії.

Також нам допомагали коштами на будівництво сцени депутати обласної ради Іващук Сергій та Миклуш Олександр.

Але «Арт-простір» повністю громадський проект. Він створювався активістами міста без будь-якої владної допомоги, і в цьому полягає його головна особливість. Наш «Арт-простір» – це доказ того, що змінювати і розвивати міста можуть звичайні мешканці.

«ЛЮДИ ОХОЧЕ ДОПОМАГАЮТЬ ТИМ, ХТО ЩОСЬ РОБИТЬ»

Головна порада для громадських активістів, які хочуть втілити корисні ідеї у життя – діяти. Не чекати допомоги від влади, поки хтось прийде і зробить. Починати робити – а допомога, необхідні кошти та однодумці з'являться у процесі.

Наш досвід показав, що люди охоче допомагають тим, хто щось робить, а не розповідає про те, що тільки хотів би зробити. Це варто пам'ятати завжди. І впевнено рухатися вперед!

60
4466

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: