fbpx
Сегодня
Возможности 13:28 20 Сен 2019

7 способов найти финансирование на стартап

Один из самых популярных вопросов среди тех, кто запускает стартап: "Есть идея, а что дальше?" (укр.)

Нам завжди здається, що найважче це "придумати" щось, але це не так. Найцікавіше і найважче починається потім.

Уявімо, що два інші "стовпи" для кожного стартапу: команда та обладнання — у вас вже є.  А де знайти гроші та "покупця"?

Варіантів достатньо. Як мінімум, сім.

1. Власні кошти. Найбільш вірогідний варіант для більшості стартапів. Можливо, ви все життя працювали, і зараз володієте достатнім капіталом, щоб профінансувати власну ідею. 

2. Друзі та родина. Часто цю позицію називають 3Fs: Friends + Family + Fools. Саме так, бо хто фінансуватиме ваші не зовсім надійні ідеї, як не ваші найближчі люди та ті, хто безтурботно ставиться до власних коштів. Але, не засмучуйтеся, є й інші варіанти.

3. Бізнес-ангели. Люди, які стануть справжніми  "ангелами" для вашого стартапу. Перевага «ангельського» інвестування в тому, що вам не просто дають гроші, але й буквально стежать за кожним кроком, підказують і направляють, а головне – діляться контактами та вводять у ділове коло. Де їх шукати? Часто вони об'єднуються в ком'юніті як от ESIL , чи UAngels в Україні.

4. Венчурні фонди. Наприклад, UVCA об'єднує понад 50 активних венчурних фондів, і, відповідно, знає, про них чимало. Завдяки Investors Book: ви точно зрозумієте специфіку та інтереси найактивніших інвесторів на ринку. Зрозуміло, що "прийти" до венчурного інвестора значно складніше, існує своя специфіка. Але Асоціація, наприклад, регулярно організовує конкурси чи пітчинги, що дозволяє фондам "знайти" свої стартапи, а тим познайомитися з інвесторами.

5. Бізнес-інкубатори та акселератори. Подібні інвестори зазвичай хочуть брати активну участь у реалізації вашої ідеї, вони зацікавлені перетворити її на життєздатну бізнес-модель і готові надати для цього кошти. Стартап-акселератори, такі як 500Startups, TechStars і Y Сombinator, пропонують консультації, невеликий стартовий капітал, доступ до інших інвесторів у власній мережі.

6. Краудфандингові платформи. Інколи там ви можете знайти  найнесподіванішого, нестандартного інвестора й одразу покупця. Найпопулярніші платформи гарантують вашому проекту не тільки кошти, але хороше медіа-висвітлення (Kickstarter, Indiegogo).

7. А ще інвесторів та потенційних покупців варто шукати на міжнародних виставках та павільйонах. Повірте, такі знайомства справді спрацьовують. Вже четвертий рік українські стартапи поїдуть до Вегасу на СES, і якщоу вас хардверний стартап, то ви ще встигаєте взяти участь у конкурсі.

І найголовніше, не розчаровуйтеся, якщо не отримуєте цікавих пропозицій від інвесторів чи вам жорстко відмовили, навіть декілька разів поспіль. Все це лише означає, що ви поки не знайшли інвестора, який повністю відповідав би вашим цілям і потребам. Пробуйте знову й знову, поки не знайдете свій ідеальний варіант.

9711

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: