fbpx
Сегодня
How to 11:19 06 Дек 2019

Устойчивая жизнь: 5 небанальных советов

Фото: unsplash.com

Ми багато знаємо про захист довкілля, про те, як інкорпорувати екологічні звички до наших життів, про цілі сталого розвитку, про зміну клімату і те, наскільки це небезпечно. Ми намагаємося піклуватися про нашу планету, намагаємося жити екологічно. Втім, екологічний та сталий стиль життя не повинен обмежуватися лише проявами нашого ставлення до довкілля та природи. Так само як ми стараємося піклуватися про світ зовнішній, маємо опікуватися і світом внутрішнім. Екологія – це про взаємодію, взаємовплив та взаємозалежність, і ви теж є маленькою частинкою більших процесів. Пропоную звернути увагу на декілька речей, які зроблять ваш спосіб життя більш сталим, а вас, сподіваюся, щасливішими.

Виривайтеся з міста

1. Виривайтеся з міста. Очевидна порада — хто про неї не чув? Та з іншого боку — хто дійсно регулярно це робить? От справді збирається і щовихідних вирушає кудись у ліс чи в гори? Думаю, що більшість більше думає про це, ніж робить. І не важко зрозуміти, чому: це додаткові дії, додаткове планування, час, гроші врешті-решт. До того ж, не всі мають можливість робити такі поїздки у зручний для них спосіб. А сенсу робити їх незручно немає — бо ж тоді замість відпочинку отримаєте додатковий стрес і навантаження. Тут можна подумати, що все безнадійно і не варто навіть намагатися щось зробити, але це не так. Насправді вирватися з міста можна, не залишаючи його. По свіже повітря (принаймні, відносно свіже) можна рушити у найближчий парк, як і по тишу та якийсь спокій. Не обов'язково їхати туди, де не буде мобільного та Інтернет-зв'язку, щоб вискочити з-під його впливу, — достатньо просто відкласти телефон. Щоби відпочити від шуму, можна побути на самоті там, де вам подобається бути у місті. Коли ми говоримо про втечу з міста, частіше за все ми маємо на увазі втечу від стресу і поспіху, постійної заклопотаності. За іронією, від цього можна втекти, навіть не перетинаючи його меж.

Відкладіть гаджети

2. Відкладіть гаджети. Усі ці чудові штуки, без яких ми вже не уявляємо свого життя — смартфони, ноутбуки, планшети, годинники — щодня допомагають нам, але також щодня забирають у нас щось цінне. Частіше за все це — час. Береш телефон у руку, щоб подивитися, котра година, кладеш його назад до кишені через двадцять хвилин, і розумієш, що котра година досі не знаєш. Типова ситуація. Саме тому важливо іноді влаштовувати собі час без гаджетів, а найкраще — робити це регулярно, щоб повернути собі контроль над своїм часом. Скажімо, залізно виділити собі годину перед сном без екранів — щоб розслабитися та налаштуватися на відпочинок. Можете влаштувати собі день чи два такого собі детоксу без інтернету та гаджетів — ви виживете і скоріше за все, дізнаєтеся про себе щось нове. Усі наші життя знаходяться в телефонах і ноутбуках — нотатки, паролі, плани, фотографії, книги, серіали, інтереси — це навіть трохи лякає. Добре буде переконатися, що ви ще можете жити окремо від них.

Обмежте та налаштуйте потоки інформації

3. Обмежте та налаштуйте потоки інформації. Однак, скільки би ми гаджети не відкладали, ніде правди діти — величезну частину часу ми все ж будемо ними поглинені. Інформація сьогодні лине на нас звідусіль, не всі її потоки ми можемо контролювати, але налаштувати під себе велику її частину все ж у наших силах. Не пожалкуйте часу — налаштуйте свої стрічки у соціальних мережах так, щоби те, що ви у них бачите щодня, не шкодило вашому ментальному здоров'ю, не викликало тривожності чи паніки. Звісно, якщо ви хочете уникати цих відчуттів. Нехай те, що ви бачите на постійній основі, мотивує і надихає вас, а не пригнічує (пригнічувати можуть, до слова, і ті речі, які начебто розраховані на піднесення духу та трансляцію успішного успіху, — і це теж нормально; слухайте в першу чергу себе і свої відчуття). І до речі, починати ранок з новинної стрічки у фейсбуці — не найкраща ідея. Ви просто відбираєте у себе шанс сформувати свій день самостійно, від самого його початку наражаючись на вплив інших. Та і коли у цих стрічках хороших новин було більше, ніж поганих? Шанси на адекватний настрій обвалюються із кожним побаченим вранці постом.

Екологія спілкування

4. Екологія спілкування. Люди, з якими ви спілкуєтеся, великою мірою впливають на формування "екосистеми", у якій ви живете. Спілкування — це також одна з тих речей, які ви можете взяти під свій контроль і, наприклад, обмежити спілкування з людьми, які вам неприємні, до необхідного мінімуму, в той час як частіше почати спілкуватися з тими, кого цінуєте. Плануйте час з близькими — так само, як плануєте робочі зустрічі. Це важливо, вони — важлива частина вашого життя, і якщо ви не попіклуєтеся про те, щоб бачитися і говорити з ними частіше, за вас цього не зробить ніхто.

Час для себе

5. Час для себе. Час для себе теж потрібно планувати, щоби він мав змогу таки відбутися з вами, коли ви вже маєте безкінечний список справ. Час для себе — це час для нічогонероблення, для ванни з бульбашками, для улюбленого серіалу, нової книги, мовних курсів тому, що хочеться, а не тому, що треба. Досить легко забути про власні бажання та інтереси, коли все навколо просто кричить нам: швидше! більше! краще! Досить легко забути про те, що відпочивати і робити щось просто для себе — це не менш (а часто навіть більш) важливо, ніж завойовувати світ. Любити себе і піклуватися про себе треба, як і любити і піклуватися про довкілля. Злочин — робити навпаки.

Фото unsplash.com 

9581

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: