fbpx
Сегодня
Политика 10:56 13 Авг 2018

Бочковский-стайл. "Спортивная рыбалка" в Украине

Почему коррупционеры остаются безнаказанными и восстанавливаются на работе (укр.).

Фото УНІАН

Фото УНІАН

Затримання високопосадовців за хабарництво в Україні радше нагадує спортивну риболовлю − зловив, сфотографував, відпустив. Останній випадок із поновленням на посаді екс-керівника ДСНС Сергія Бочковського є яскравим підтвердженням цього.

Три роки тому топ-чиновника та його заступника Василя Стоєцького публічно затримали під час засідання Кабміну. Їм інкримінували організацію корупційної схеми закупівлі пального та металошукачів за завищеними цінами, а також вимагання грошей у керівників територіальних підрозділів під погрозою звільнення.

Затримали чиновників у березні 2015 року, а вже у жовтні поліція відрапортувала про завершення слідства та передання справи до суду. Однак майже за три роки судових слухань служителі Феміди не тільки не спромоглися довести їх вину, а поновили їх на посаді та зобов'язали державу виплатити заробітну плату за час вимушеного прогулу. Бочковському − понад 546 тис. грн, його заступнику Стоєцькому − 463,6 тис. грн.

Подібних справ в Україні чимало. Рубрика зібрала найбільш резонансні затримання, які завершувалися поновленням підозрюваних на роботі, та з'ясувала, чому так стається. Ми обрали ті справи, які відбувалися уже після Майдану, адже українці мали багато сподівань на більш якісну роботу правоохоронних органів та викорінення корупції.

Хабар, затримання… повернення на роботу

"Працівника прокуратури Подільського району Києва затримали за хабар у $150 тисяч. Йому загрожує до 12 років позбавлення волі". Здавалося б, після такого повідомлення на офіційному сайті Генпрокуратури та фотографій затриманого прокурора з поліетиленовим кульком доларів, результат справи мав би бути очевидним.

Заступника прокурора Подільського району Києва Олексія Білого затримали у листопаді 2015 року. Однак вже у липні цього року Апеляційний суд Києва поновив його на роботі і зобов'язав виплатити майже 470 тис. грн заробітної плати. Справа досі розглядається в суді, а доки учасники процесу вивчають десятки томів документів, зібраних під час слідства, прокурор може спокійно ходити на роботу.

У серпні минулого року правоохоронці затримали "на гарячому" керівника департаменту поліції охорони Сергія Будника. Генерал отримав 96 тисяч гривень хабара. Слідчі з'ясували, що посадовець налагодив схему неофіційних щомісячних поборів від підприємців нібито за послуги охорони. Спецоперація готувалася ретельно, адже про затримання повідомили одразу три структури − Генпрокуратура, МВС та СБУ.

Затримання керівника департаменту поліції охорони Сергія Будника

Затримання керівника департаменту поліції охорони Сергія Будника

У будинку затриманого під час обшуків виявили 16 золотих злитків, 44 тис. доларів, 11,5 тис. євро, а також 5 тис. гривень.

Уже за два місяці Апеляційний суд Києва поновив Будника на посаді. А в березні цього року Спеціалізована антикорупційна прокуратура під керівництвом Холодницького закрила кримінальне провадження "у зв'язку з відсутністю складу злочину".

Начальника Державної служби зайнятості Ярослава Кашубу затримали у вересні 2015 року під час отримання 622 тис. грн хабара. Чиновник організував систему отримання "данини" за перемогу у тендерах, які проводила держслужба. Під час затримання був особисто присутній начальник Служби безпеки України Василь Грицак, який наголошував, що затримання такого рівня чиновника свідчить про неупередженість роботи правоохоронців.

Затримання начальника Державної служби зайнятості Ярослава Кашуби

Затримання начальника Державної служби зайнятості Ярослава Кашуби

Через 6 місяців після затримання Печерський суд Києва поновив Ярослава Кашубу на посаді. І хоча згодом міністр соціальної політики Павло Розенко звільнив усіх високопосадовців держслужби зайнятості, в тому числі й керівника, вироку у цій справі немає досі.

Прокурори та судді − на вхід

Чи не найчастіше після звинувачень у хабарництві та затримань, на роботі поновлюються прокурори та судді. Маючи фахову освіту, їм не складно підловити слідство на помилках та використати це у суді на свою користь. Окрім того, ворон воронові ока не виклює, − поновлюють хабарників їх же колеги з інших областей.

У вересні минулого року затримали на хабарі $50 тис. голову Кіровського райсуду Дніпра Геннадія Підберезного. Уже через півроку він знову вийшов на роботу.

Підберезного затримали просто в кабінеті керівника САП Назара Холодницького разом із колишньою суддею Кіровського районного суду Дніпра Наталією Овчаренко. Вони запропонували керівникові САП $300 тис. за закриття кримінального провадження проти Овчаренко.

$5 тис. хабара отримав у квітні 2016 року одеський прокурор Віктор Гольбарт. Він був посередником у передачі $45 тис. підлеглому свого брата за закриття справи проти в.о. начальника Державної екологічної інспекції в Одеській області Юлії Хмарської.

Прокурора затримали під час передачі грошей. Однак справа досі залишається без рішення суду. А скандальний прокурор у січні минулого року поновився на посаді. Суд також зобов'язав виплатити йому понад 86 тис. грн заробітної плати.

На хабарі у 50 тис. грн у липні 2015 року затримали прокурора з Рівненщини Андрія Таргонія. Прокурор вимагав хабара від місцевого мешканця за закриття справи про викрадення автомобіля. Затримали його "на гарячому", виявивши на робочому місці частину мічених грошей.

У вересні минулого року Житомирський апеляційний суд поновив Андрія Таргонія на посаді та зобов'язав прокуратуру Рівненської області виплатити майже 120 тис. грн середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Також у вересні минулого року Апеляційний суд міста Києва поновив на посаді начальника антикорупційного відділу прокуратури Донецької області Максима Кального. Його звинувачували у пособництві в отриманні $10 тис. хабара для свого підлеглого.

Подібних випадків чимало не тільки серед прокурорів, суддів або чиновників топ-рівня, які мають впливові зв'язки у правоохоронних органах. Однак поновитися на посаді після затримання на хабарі може навіть звичайний поліцейський.

Полтавський окружний адмінсуд поновив на посаді дільничного інспектора поліції, якого в березні минулого року затримали у робочому кабінеті під час отримання $6000 хабара.

Заради справедливості, варто було б сказати, що далеко не завжди звільненим за хабарництво посадовцям вдається поновитися на роботі. Так, кілька разів пробував поновитися через суд скандально відомий суддя-колядник Ігор Зварич.

Колишньому заступнику держпідприємства «Західукргеологія» Ігорю Михайловському також не вдалося поновитися на посаді після затримання на хабарі у 1,5 млн грн. Таких випадків теж чимало. Однак тенденції щодо невідворотності покарання за злочин, яка мала б слугувати пересторогою для інших, немає.

Кругова порука та низька правосвідомість

Координаторка Громадської ради доброчесності Галина Чижик називає три основні причини, чому звільненні за хабарництво посадовці, нерідко всупереч здоровому глузду і відчуттю справедливості, повертаються на роботу.

"Всьому причиною є кругова порука. Я не можу сказати, що в нас погане законодавство. Проблеми виникають не етапі його застосування − або ж слідчі (прокурори, судді) проявляють недбалість в ході розслідування, через що справа про хабарництво так і не доходить до суду, або ж роблять це зумисно, затягуючи, чи, навіть, зливаючи розслідування", − підкреслює Галина Чижик.

Інша причина, на її думку, − низька правосвідомість як в порушників, так і в тих, хто поновлює їх на посадах.

"Європейський високопосадовець добровільно йде відставку, коли розслідування тільки починається, оскільки розуміє, що ставить під загрозу репутацію та суспільну довіру до інституції, яку він представляє. Натомість українські чиновники до останнього тримаються за посади, а потім ще й відсуджують компенсації. І якщо для того, аби здолати кругову поруку, достатньо посадити кількох, щоб була наука іншим, то з правосвідомістю все набагато складніше. Мабуть, треба чекати, коли виросте нове покоління", − зазначає координаторка Громадської ради доброчесності.

52
1794

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: