fbpx
Сегодня
Кейс 12:05 18 Апр 2018

Социальное предприятие «Миті»: как создать успешный бизнес и решить общественные проблемы

Социальное предприятие - это бизнес, целью которого является внесение инновационных, положительных изменений в общественную жизнь для решения существующих социальных проблем. Во многих странах мира, особенно во Франции, Индии, Великобритании и Австралии, такой бизнес активно развивается и решает серьезные проблемы социальной защиты, безработицы, общественной самореализации и тому подобное. И главная миссия социального предпринимательства - приносить пользу обществу (укр.)

В Україні ж соціальне підприємництво все ще залишається незвіданим полем бізнес-діяльності. Так, в країні точково є кілька подібних ініціатив, популярних у своїх колах, однак невідомих широкому загалу.

У цьому матеріалі «Рубрика» хоче розповісти своїм читачам про успішний, неймовірно позитивний і дуже корисний для українського суспільства проект соціального підприємства – «Миті».

У жовтні 2016 року в Києві відкрилася миловарна майстерня-магазин. Місією цього соціального підприємства є здійснення бізнес-діяльності для фінансової і гуманітарної допомоги тим, хто її екстрено потребує. Саме тому «Миті» щомісяця перераховують 10% прибутків на благодійність.

Про те, як створювався унікальний соціальний бізнес «Миті», його особливості та успіхи ми запитали ідейну натхненницю, засновницю та директорку підприємства Ладу Булах. Далі – пряма мова.

СОЦІАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО МОЖЕ ТУТ І ЗАРАЗ ДОПОМОГТИ ТИМ, ХТО ЦЬОГО ПОТРЕБУЄ

Поштовхом для ініціювання та створення соціального підприємства стала потреба в матеріальній підтримці. Частіш за все це досить нагальні та екстрені потреби для лікування, придбання речей першої необхідності. Державні структури та фонди досить неповороткі. Натомість соціальне підприємство маючи активи, може тут і зараз допомогти та ініціювати інші акції.

Чому саме косметика? Можливо саме через думки про рентабельність та генерування прибутків для соціальної складової. Тому що натуральна косметика, ручної роботи користується попитом.

Крім того, першопочатковою ідеєю було працевлаштування жінок у СЖО, і саме навчити готувати косметику. Спочатку ми виробляли мило, через легкість виготовлення та навчання працівників. А коли ми переформовувались на адресну допомогу, то розширили наш асортимент.

«КЛЮЧОВЕ ЗАВДАННЯ — ВИРІШЕННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПРОБЛЕМ НАШОЇ ЦІЛЬОВОЇ ГРУПИ»

Метою СП «Миті» є створення можливостей для самореалізації та фінансової самостійності людей, які потрапили в складні життєві обставини.

Інструментом створення цих можливостей є надання матеріальної допомоги для медичного обстеження, лікування, придбання речей першої необхідності, все залежить від потреб в кожному конкретному випадку. Щомісяця ми перераховуємо 10% від прибутку на благодійність.

Враховуючи, що соціальне підприємство – це так би мовити «гібридний» вид підприємництва, який включає бізнесову та соціальну складову, важливим завданням є вибудувати бізнес-стратегію. Грамотна стратегія має давати достатній прибуток для реінвестування в бізнес та вирішення соціальних проблем нашої цільової групи. Бо саме для цього ми і створили дане підприємство.

«ЗНАЙТИ ОДНОДУМЦІВ ВИЯВИЛОСЬ ДОСИТЬ ЛЕГКО»

Все почалось з потреби та ідеї. Часто виникають ситуації, в яких конкретна людина чи сім'я потребує матеріальної допомоги. Можливо, для благодійного фонду вона не значна, проте родині досить тяжко її знайти через ряд причин. Часто її потребують у максимально короткий час, а отримання певної державної допомоги чи від фонду передбачає різні процедури, що затягують час. Тому було вирішено створити соціальне підприємство, яке генеруватиме прибуток і зможе оперативно реагувати на потреби. Так і з'явилась наша ініціатива.

Лада Булах

Пізніше в нас з'явились інші соціальні ініціативи, які ми теж покриваємо за рахунок прибутків нашого підприємства: організація літнього оздоровлення дітей з сімей, що потрапили в СЖО, придбання медичного обладнання тощо.

Так як «Миті» створені на базі благодійної організації «100% життя. Київський регіон», знайти однодумців серед працівників виявилось досить легко, оскільки всі ці люди дотичні до соціальної сфери і розуміють важливість інноваційних підходів до вирішення соціальних проблем.

В УКРАЇНІ Є БАГАТО РЕСУРСІВ ДЛЯ НАВЧАННЯ ТА УДОСКОНАЛЕННЯ

Лояльність та підтримку громадськості ми відчуваємо. На разі соціальне підприємництво, не дивлячись на те, що в Україні з'явилось не так давно, стрімко розвивається, тому є багато ресурсів для навчання та удосконалення для нас — це можна віднести до можливостей.

Щодо складнощів, то це можливо потреба у фінансуванні – ми маємо певні амбіції, хочемо розвиватись та розширюватись, а для цього потрібні інвестиції, часові та інші ресурси.

Але складнощі – це деталі, коли ми відчуваємо підтримку суспільства. Українці прихильні до нашої продукції та соціальної місії яку ми несемо. Завдяки нашим клієнтам ми можемо створювати соціальний ефект, допомагаючи тим, хто цього потребує. Це справді надихає!

«МИ ЗАЙМАЄМОСЬ ВЕДЕННЯМ ВИПАДКУ ОСОБИ ЧИ СІМ'Ї ДО ТОГО ЧАСУ, ПОКИ ПОТРЕБА В НАШІЙ ДОПОМОЗІ НЕ ЗНИКНЕ»

На сьогоднішній день адресну допомогу від «Миті» отримали більше ніж 15 осіб\сімей. Крім того, ми проводимо окремі тематичні ініціативи. Так, наша команда організувала привітання мешканкам закладу для осіб похилого віку, закупила контейнери для діагностики крові, влаштувала свято дітям, що живуть з ВІЛ до Дня захисту дітей в контактному зоопарку.

Також ми привітали з Днем незалежності жінок наших захисників – воїнів АТО, зібрали портфелики для дітей з числа сімей, що потрапили в СЖО та з багатодітних сімей, влаштували свято Миколайчика в дитячому центрі СНІДу, з аніматорами та подарунками.

Варто зазначити, що допомога не є одноразовою. За потреби ми займаємось веденням випадку особи чи сім'ї до того часу, поки всі проблеми не вирішаться, і потреба в нашій допомозі не зникне.

ПОРАДИ МАЙБУТНІМ СОЦІАЛЬНИМ ПІДПРИЄМЦЯМ

Все починається з вибору сфери, в якій ви хочете працювати. Далі йде пошук потреби цільової групи, яку потрібно задовольнити та можливостей, які для цього є.

Дослідивши це, у вас з'являється певна ідея вирішення. Виконавши цей крок, ви зробили половину всієї роботи, далі потрібно займатись бізнесовою складовою.

Наша думка: майбутнє за соціальним бізнесом. Якщо ви намагаєтесь вирішити певну соціальну проблему, маєте ідеї, то йдіть до кінця, адже хто, як не ви. Віра в себе, постійна робота та удосконалення приведуть до бажаного результату.

61
6248

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: