fbpx
Сегодня
Важно 09:10 20 Июн 2022

"От войны не спрячешься": истории людей, которые лишились дома, и решения для них

Уже в конце апреля в результате войны пострадали дома более миллиона украинцев. И это только по подсчетам заявок на компенсацию, оставленных в "Дии". Каждый день эта цифра растет и за каждым +1 стоит история потерь и боли (укр.)

English version here

До Всесвітнього дня біженців "Рубрика" поспілкувалася з людьми, які втекли від війни і яким більше нікуди повертатися. І зібрала рішення для тих, хто потребує допомоги з грішми та житлом.

У чому проблема?

"23-го лютого я ще обирала меблі"

Інстаграм. Один з акаунтів з новинами Сєвєродонецька. Свіже відео. На ньому оператор йде вулицею і знімає будинки. Кожен понівечений. Той, який впізнає Вікторія, буквально продірявлений. Саме туди з маленькими донечками і чоловіком дівчина мала заселятися вже в березні. І саме через це відео в інстаграмі вона дізнається, що заселятися їм більше нікуди. 

"Ми купили квартиру і вже фактично закінчили ремонт. 23-го лютого я ще обирала меблі і готувалася до народження другої дочки. А 24-го ми вже втікали від війни. Вдруге", — розповідає Вікторія.

Вона сама і її чоловік з Донецька. Там дівчина мала подаровану батьками квартиру, у якій встигла пожити кілька місяців, а тоді мусила рятуватись з окупації. Більше вона не бачила своє житло і зараз не знає, чи там хтось живе і чи воно взагалі ціле. На квартиру в Сєвєродонецьку Вікторія з чоловіком відкладали вже удвох, паралельно виховуючи одну дочку і чекаючи на другу. 

"У нас у Сєвєродонецьку не лишилося зараз ні родичів, ні близьких друзів. Я не мала у кого спитати, як там квартира. Тому підписалася на всі пабліки, де публікують інформацію про обстріли, руйнування. І от. Так я дізналася, що від війни не сховаєшся, за скільки кілометрів від лінії фронту не поїхав би. Ми зараз у Хмельницькому, але не знаємо, скільки тут будемо і що робити потім. Ми виснажені і фінансово, і фізично. Я лише після пологів і навіть виплакати свій сум не можу, бо діти реагують миттєво", — каже дівчина. 

"Вибуховою хвилею знесло практично все"

У схожій ситуації опинився Роман. Чоловік жив разом з сім'єю у Харкові на Північній Салтівці — районі на околиці міста, який найбільше постраждав від обстрілів. Про те, що його квартира зруйнована, він дізнався, коли приїхав, щоб перевірити, в якому вона стані. 

"Ми приїхали з дружиною на день чи два, щоб якось навести лад. Приїхали і побачили, що вікон немає, меблі розламані. Вибуховою хвилею знесло практично все. Стіни пошкоджені, квартира непридатна до життя", — ділиться Роман.

З Харкова вони з родиною виїхали в перший день повномасштабного вторгнення і де саме будуть лишатися надалі, поки не вирішили. Зі старої квартири вдалося забрати вцілілий одяг. Техніка, меблі та інше майно дуже сильно постраждали. Окрім цього, аварійним може виявитися весь багатоквартирний будинок, проте поки обстріли тривають, про експертизу не може йти мови.

Родин зі схожими історіями більшає. Одним допомагають рідні, іншим — друзі. Проте можна розраховувати і на допомогу від різних фондів та волонтерських проєктів. 

Яке рішення?

Виплати переселенцям, гроші за ліки і речі для дітей

Зараз чимало українських та закордонних організацій пропонують допомогу людям, які постраждали від війни. Розмір цієї допомоги, як правило, не дуже великий, проте така підтримка дуже помічна на той період, поки ви ще не знайшли роботу, перебуваєте на реабілітації чи маєте додаткові витрати. 

Де знайти тимчасове житло?

Де знайти тимчасове житло

Ще на початку повномасштабного вторгнення в Україні створили ресурс, де можна залишити два типи заявок — для тих, хто готовий поділитися житлом, і для тих, хто його потребує. 

На сайті "Прихисток" ви можете виставити фільтри з потрібним регіоном, кількістю людей, які будуть проживати та інформацією про тварин. Тоді зв'язуєтеся із власниками і про все домовляєтесь. Житло на цьому сайті, як правило, безкоштовне.

Окрім цього, слід стати в чергу на отримання тимчасового житла від держави. Для цього нам потрібно зареєструватись як ВПО, тоді звернутися у ЦНАП. З детільшою інформацією можна ознайомитися на сайті Мінреінтеграції.

Де знайти грошову допомогу?

Де знайти грошову допомогу

  • Програма грошової допомоги від ЮНІСЕФ "Спільно". Це програма для людей, які мають трьох і більше неповнолітніх дітей, а також для тих, хто має бодай одну дитину з інвалідністю. Сума виплат — 2 200 гривень на одну людину на місяць. 
  • Допомога для ВПО через "Дію". Це державна програма виплат для переселенців, доступна для тих, хто виїхав зі свого міста/села, але лишився в Україні. Сума виплат — 2 000 гривень для дорослого та 3 000 гривень для дитини або людини з інвалідністю. Детальна інструкція з отримання допомоги за посиланням.
  • The 1k Project. Це благодійний фонд, який після отримання вашої заявки почне шукати безпосередньо для вас спонсора, який зможе перерахувати вам допомогу розміром в 1 000 доларів одразу на ваш рахунок. 
  • Gate to Ukraine. Допомога від американців для багатодітних родин, які постраждали через війну в Україні. Сума виплат — 100 доларів. Для формування заявки потрібно записати відео.
  • Єдність за майбутнє. Це багатоцільова програма грошової допомоги за сприяння уряду Естонії. Сума допомоги — 2 220 гривень на людину.
  • Грошова компенсація витрат на ліки. Тут ви можете лишити заявку з інформацією про те, які ліки і за скільки ви купили. Тоді отримати часткову або повну компенсацію.

Де знайти гуманітарну допомогу?

Де знайти гуманітарну допомогу

Перш за все, зверніться у ЦНАП міста, в якому зупинилися, та пошукайте гуманітарні центри саме там. Так ви зможете на місці обрати для себе все необхідне. Також місцеві департаменти соціального захисту ведуть облік людей, які потрапили у скрутні життєві обставини, і надають їм продуктові набори, додаткові фінансові виплати абощо. Окрім цього, звернутися по гуманітарну допомогу можна до таких організацій:

Ще більше корисних рішень!

Окрім всього перерахованого вище, ви можете звертатися до місцевих волонтерів та організацій, кооперуватися з іншими переселенцями і шукати благодійників, які займаються наданням саме тієї допомоги, якої потребуєте ви. 

Якщо ж ви самі можете допомагати іншим і приєднуватися до волонтерських ініціатив, це точно наблизить нашу перемогу!

1
1855

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: