fbpx
Сегодня
Здоровье 20:04 09 Июл 2019

Лето, а я заболел: почему так и что делать

Отвечаем на все вопросы о летней простуде (укр.)

Здається, захворіти влітку можна лише через жорстокість богів. Виявляється, не тільки. «Літній нежить» – досить поширене явище у світі, а ризик застудитися не обмежується холодною погодою.

Розповідаємо 3 наукові причини літньої застуди, даємо 5 порад, як цьому завадити та ділимося 6 лайфхаками, якщо вже захворів.

Чому ти хворієш влітку?

📍 У вірусів немає літніх канікулів

Ми звикли вважати, що небезпека «підхопити застуду» існує лише в холодну погоду. Насправді ж, кількість вірусів у спекотну пору не занадто зменшується. Навпаки, деякі активізуються саме влітку.

І вони не тільки викликають типові симптоми застуди, але також можуть стати причиною нудоти і блювоти.

«Якщо у холодні пори року за епідемії відповідальні риновіруси людини (є найбільш поширеними з понад 220 тис різновидів вірусів, що викликають ГРВІ), то літня застуда, швидше за все, буде викликана ентеровірусної інфекцією», — пояснює професор вірусології в Лондонському університеті Королеви Марії Джон Оксфорд.

📍 Перепади температури

Різкі перепади температури – одна з основних та найпоширеніших причин літньої застуди. Лікарі пояснюють, що підвищення або зниження температури за короткий проміжок часу призводить до появи нежиті, нападів астми, застуд, болю в горлі, грипу тощо. Так, екстремальні перепади температури вражають кровоносні судини, що не може не впливати на роботу серця, тому людям похилого віку необхідно бути вкрай обережними.

Влітку різкі перепади температури трапляються у наступних випадках:

Купання у водоймах

Різниця між водою та температурою повітря може стати небезпечною для здоров'я людини. Наприклад, ви плавали ввечері і після цього постояли деякий час на холодному повітрі. Якщо температура повітря до вечора стала набагато нижче, ніж була вранці та вдень, то вечірня вода буде тепліше, ніж вечірнє повітря. Коли ви виходите з теплої води на прохолодне повітря – виникає перепад температур. Навіть незначне переохолодження може привести до того, що ви захворієте.

Загроза кондиціонера

Коли ви спекотного літнього дня заходите в приміщення з працюючим на повну потужність кондиціонером. Така різка зміна температури часто призводить до літньої застуди. Більш того, якщо людина проводить багато часу з включеним кондиціонером, то у неї може виникнути непереносимість спеки. Під впливом жаркого повітря, людина буде відчувати себе виснаженою, у неї може крутитися або боліти голова, стане важко дихати.

Морозиво та холодні напої

Морозиво і дуже холодні напої стають причиною локального переохолодження тканин органів дихання, яке також може призвести до хвороби. Різке переохолодження органів дихання призводить до спазму судин, погіршення кровопостачання слизової оболонки і зниження концентрації в слизу, який її покриває, секреторних імуноглобулінів (захисних антитіл). Усе це – фактори ризику простудних захворювань, тому що для патогенних мікроорганізмів створюються ідеальні умови.

Теплий одяг у спеку

Занадто теплий одяг у спекотну погоду також може стати причиною підвищення температури. Людині жарко, починається потіння, порушується баланс теплового обміну. В результаті організм не справляється з регулюванням температури, і людина "заробляє" застуду.

📍 Слабкий імунітет

Люди зі слабким здоров'ям більш схильні до різних хвороб. Якщо у людини міцний, загартований організм, то перепад температур не зможе підірвати здоров'я. Проте слабкий імунітет цілком може стати причиною застуди в теплий період. Прохолодне повітря чи вода, сильний вітер або спека – у людини зі слабкою імунною системою може викликати простудні захворювання.

здоровье

Як захиститись від літніх захворювань?

📌 Розумно користуйтеся кондиціонером

Тепер ви знаєте, чому варто остерігатися різких перепадів температури. Тож не зловживайте кондиціонером.

Зрозуміло, що після спекотної вулиці з +30° С. ви мрієте зануритися у прохолоду +18° С, але це може мати погані наслідки. Фахівці радять дотримуватися оптимальної різниці температур на вулиці і в приміщенні, яка влітку не повинна перевищувати 5° С.

📌 Не вживайте крижані продукти

Не варто пити залпом крижані напої або їсти морозиво великими шматками. Пийте прохолодне невеличкими ковтками, щоб запобігти різкому переохолодженню органів дихання.

📌 Мийте руки гарячою водою з милом

Хоча віруси, як правило, поширюються повітряно-крапельним шляхом, ентеровірусну інфекцію можна підхопити і при рукостисканні з інфікованою людиною. Щоб цього уникнути, достатньо провести механічне видалення патогенів – мити руки з милом кожен раз, коли плануєте прийом їжі. При цьому використовувати потрібно гарячу воду.

«Не слід мити руки в жарку пору холодною водою. Краще прийняти прохолодний душ, але коли мова йде про гігієну і профілактику вірусних захворювань, допоможуть тільки мило і гаряча вода», — пояснює професор вірусології в Університетському коледжі в Лондоні Пол Гріффітс.

📌 Уникайте протягів

Перебування на протязі швидко призводить до переохолодження, особливо якщо тіло спітніло. Провітрюючи приміщення, намагайтеся не знаходиться на шляху повітряного потоку. У громадському транспорті не сідайте біля відкритих вікон.

📌 Посилюйте імунітет 

Для того, щоб посилити імунітет, варто збалансовано харчуватися, висипатися та займатися спортом.  Імунний статус людини – це дзеркальне відображення сформованого способу життя і харчових звичок. Якщо вживана їжа не забезпечує організм всіма необхідними нутрієнтами, дуже скоро виникають проблеми зі здоров'ям.

Загартовувати організм можна за допомогою прогулянок на свіжому повітрі і купання. Робити це потрібно поступово, з невеликого зниження температури навколишнього середовища. Не варто відразу кидатися в крижану воду чи бігти марафон. Процедури загартовування можна виконувати в домашній обстановці, наприклад у ванній; а заняття спортом почати з щоденних прогулянок, поступово збільшуючи їхню тривалість.

6 маловідомих лайфхаків, якщо вже захворів влітку

болезнь

🔎 Пийте більше мінеральної води

Для того щоб організм в повному обсязі вимивав з себе токсини, у нього має бути запас вільної рідини. Вона втрачається в процесі терморегуляції при лихоманці, але влітку ці втрати зростають в рази через спеку.

Якщо пити багато води, це перевантажить серцево-судинну систему і збільшить кількість поту, разом з яким з організму будуть виходити і мінеральні речовини. Тому пийте воду з рівнем мінералізації від 100 до 400 мг л (ця інформація вказана на етикетці). За рахунок солей вода затримається в організмі (створивши рідинне депо) і поповнить запаси загублених при потінні мінералів.

🔎 Відмовитися від білкових продуктів

Відомий «дідівський» спосіб боротьби із застудою курячим бульйоном підходить лише в холодну пору року. Білок в ньому потрібний для нормальної роботи імунної системи, і у вигляді бульйону він легко засвоюється, не підвищуючи термогенез. При високій температурі вироблення організмом тепла і так збільшується, тому вживання навіть найлегших тваринних білків, наприклад, кефіру, у спеку розігріває організм ще більше. Тому на час хвороби варто відмовитися від всіх білкових продуктів, включаючи кисломолочні. А ось коли видужаєте, тваринні білки їжте, і щодня: під час хвороби організм неабияк їх витратив.

🔎 Вживайте «водяні» овочі

Частину води і мінералів можна набирати, вживаючи овочі, які на 95-98% складаються з води. Наприклад, огірки, кабачки, кавуни.

Для поліпшення детоксикації варто їсти коренеплоди (морква, буряк, селера) в тушкованому або запеченому вигляді: вони містять велику кількість харчових волокон, у яких при термічній обробці збільшуються сорбуючі властивості.

🔎 Виходьте на вулицю лише в прохолодний час

Хворому застудою можна влаштовувати прогулянки лише у час, коли немає сильної спеки. Наприклад, вранці або ввечері.

🔎 Створіть «темні» умови

Під час хвороби не варто впускати сонячне світло в кімнату хворого. Воно активізує роботу головного мозку, через що до нього приливає багато крові. А у хворому організмі вона напхана токсинами. Це може викликати стійку мігрень. Тому влітку в кімнаті застудженого вікна повинні бути закриті щільними шторами.

🔎 Не вживайте червоні ягоди при температурі до 38,5° C

У складі червоних ягід, особливо у малині, полуниці та вишні, крім вітамінів, є аспіріноподібні речовини. Вживати ці ягоди хворому, який температурить, не варто: рослинний аспірин, як і його хімічний аналог, сприяють пітливості і зниженню температури тіла. Але ж лихоманка – це спосіб боротьби організму з інфекцією, тому не потрібно втручатися в терморегуляцію.

1136

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: