fbpx
Сегодня
Разбор 14:39 03 Мар 2023

Что такое "Редан" и как уберечь ребенка от токсичных субкультур

Может ли россия вербовать подростков? Да. Хорошо ли ей удается? Нет. Несмотря на то, что в последние дни в Украине громко заговорили о так называемом молодежном движении ПВК "Редан" ("Редан"), массового характера у нас субкультура так и не приобрела. Тем не менее, если основанное в России движение хоть немного просочилось сквозь границы, знать о нем стоит больше. Что такое "Редан" и как защитить своего ребенка от влияния деструктивной субкультуры, рассказываем в нашем материале (укр.)

У чому проблема?
Що таке "Редан" і звідки він взявся


аніме редан

ПВК "Редан" — нова молодіжна субкультура, яка нібито виступає проти "офніків"  (сучасна назва гопників та хуліганів), "скінхедів", футбольних фанатів та представників національних меншин. Члени угруповання носять довге волосся, чорний одяг із зображенням павуків і використовують специфічний сленг. 

Підлітки, координуючись через соцмережі, збираються великими групами в громадських місцях і влаштовують бійки. 27-го лютого у Києві, Харкові, Житомирі, Львові та Івано-Франківську представники субкультури збиралися для масових бійок, проте поліція встигла завадити сутичкам. 

Рух з'явився в росії приблизно пів року тому під впливом японського аніме "Hunter x Hunter", в якому за сюжетом діє злочинна організація "Геней Рьодан", символом якої є павук. До лютого 2023 "Редан" майже нічим не відрізнявся від будь-якої іншої спільноти фанів аніме. Його учасники обмінювалися мемами на тему улюбленого аніме, обговорювали одяг та музику. Загальновідомим рух став після подій у московських торгових центрах — там підлітки влаштували кілька бійок зі своїми "ворогами". За повідомленнями російських ЗМІ, було затримано близько 300 неповнолітніх. А наприкінці лютого прояви руху вперше помітили й у нас.

"Редан" в Україні


редан в Україні

Українськими медіа прокотилася хвиля новин про підлітків, які носять одяг з павуком та цифрою 4 (саме такий номер був у одного з головних героїв аніме) та урізноманітнюють своє дозвілля масовими бійками. Основними центрами проведення своїх зборів підлітки обирають людні місця — площі, торговельні центри, центральні частини міст тощо. 

Українська поліція з новомодною навалою справляється досить оперативно. 27 лютого поліція повідомила, що в Києві на Печерську планувалась масова бійка за участі прихильників згаданої субкультури. Правоохоронці вчасно відреагували та затримали учасників. Те ж сталося у Львові та Вінниці.

Наразі в Україні вже заблокували близько 20 каналів та груп "ПВК Редан", понад 700 осіб (здебільшого неповнолітніх) запросили на бесіду у відділення поліції. Паралельно оперативні служби разом із Кіберполіцією встановлюють джерела фінансування, адміністраторів каналів та організаторів масових заходів.

А 28 лютого кіберполіція встановила ще одного адміністратора телеграм-каналу руху. Ним виявився 16-річний мешканець Дніпра. За словами юнака, він вирішив "хайпонути" на темі й створив канал з "модною" назвою для отримання заробітку від реклами. З цим хлопцем та його батьками також уже спілкуються правоохоронці.

На службі у російських пропагандистів

У поліції стверджують, що через «Редан» пропагандисти рф намагаються дестабілізувати Україну. 

"Штучне поширення такої субкультури — спроба російських пропагандистів провести чергову інформаційно-психологічну операцію та залучити підлітків до протиправної діяльності", —  таку заяву начальника управління ювенальної превенції Нацполіції Василя Богдана оприлюднили у ТГ-каналі Нацполіції.

Версія про те, що спецслужби рф, попередньо випробувавши сутички підлітків у москві, почали використовувати таку ж модель провокацій та заворушень на території України, має право на життя. Будь-які прояви нестабільності в Україні завжди на руку нашим ворогам. В протилежність руху "Редан" також створюються групи "анти-редан", до яких входить так звані "офники", які не визнають представників "Редан" та вступають з ними у суперечки та бійки. Таким чином психологічне та фізичне протистояння постійно тримається "у градусі". Новий флешмоб пропаганда рф може використовувати й для того, щоб стверджувати, ніби Україна та росія — це єдиний простір, адже молодь і тут, і там "поводиться однаково"

По суті «Редан» пропонує підліткам ідею, яка допомагає зануритися у романтичне життя зі "справедливими" розбірками в естетиці аніме. Тим більше, що самі учасники "Редан" заперечують радикальні погляди, кажуть, що абревіатура ПВК (приватна військова компанія) у назві руху — це жарт, і стверджують, що лише захищають свою свободу одягатися так, як вони хочуть, та гуляти там, де їм заманеться. 

що таке редан
Фахівці кажуть — шансів, що в Україні цей рух приживеться, мало. Робота з підлітками триває вже не тільки в поліції, а й у школах. Проте росія вже не вперше використовує українських дітей для своїх злочинних цілей. До "Редана" були й інші різні ігри, завдяки яким діти здавали локації українських важливих об'єктів, виписували інформацію в ігрових чатах тощо. 

У чому небезпека?

Рухи, подібні "Редан", небезпечні ще й з інших причин — зазначає психологиня та психотерапевтка Марина Ребрик. 

  • По-перше, вони містять ознаки секти, а секти, як відомо, — це про сильну залежність, несвободу, авторитаризм та насильство. Відомо, що в країні-агресорці з авторитарним режимом надзвичайно багато людей перебувають під впливом пропаганди, яка деструктивно впливає на психіку та схожа за своєю дією на дію тоталітарних сект. 
  • По-друге, вони провокують неконтрольовану агресію, а часто й аутоагресію, тож це може загрожувати життю та здоров'ю дитини, а також її оточення. Цим вони відрізняються від звичайних субкультур, які хоч і містять ознаки приналежності, але при цьому підтримують свободу, індивідуальність та не шкодять собі та іншим. Підліткам дуже важливо мати приналежність до певної групи у колі собі подібних, тому, якщо дитина не знайшла свою підтримуючу та конструктивну "зграю", є ризик залучення до подібних спільнот. Така приналежність для підлітка також і про безпеку — а під час війни вона порушена.

Марина Ребрик звертає увагу, що й інші психологічні проблеми дітей, такі як самопошкодження, суїцидальні думки та спроби, відсутність кола спілкування, закритість, неприйняття себе тощо, зазвичай мають той самий корінь — самотність, відсутність своєї «зграї», поганий контакт з батьками. До того ж підліткам фізіологічно важко регулювати емоції. Тому що лімбічна система мозку, що відповідає за емоційні переживання та прояви, вже розвинена, а префронтальна кора головного мозку (неокортекс), що відповідає за їхню регуляцію, ще не сформована. Завдання батьків — допомогти цій регуляції, з одного боку прийняттям, з іншого — виставленням кордонів. 

"Редан" — це точно не від нудьги, будь-який подібний випадок — це те, на що важливо звернути увагу та підтримати свою дитину", — наголошує психологиня.

Яке рішення?
Що робити батькам?


підліткові субкультури

  • Відкрито пояснювати безпечні та небезпечні моменти в інтернеті, говорити про це. Не критикувати, а саме пояснювати. Водночас давати знати дитині, що в разі прямої небезпеки здоров'ю або життю ви маєте право відреагувати та припинити зв'язок із небезпечним середовищем, онлайн чи офлайн. І теж: не погрожувати, а саме пояснити.
  • «Я з тобою», «я на твоєму боці», «готова тебе підтримати та вислухати», «ти маєш право на свій простір, якщо він безпечний для твого здоров'я та життя». Це приблизні приклади фраз, з яких можна почати розмову, можуть бути варіації. Важливо дати дитині знати, що вона прийнята, але й що у разі небезпеки ви відреагуєте.
  • Дітям, особливо підліткам, не можна просто забороняти, їм важливо пояснювати, що і для чого. Тому важливим буде пояснити, чому такі рухи є деструктивними, що конкретно в них може бути небезпечним, бажано, на конкретних прикладах однолітків. 
  • Важливо відділити погане від хорошого. Наприклад, перегляд аніме — це ок, збиратись і бити представників інших субкультур — не ок
  • Як альтернатива — неагресивні субкультури, клуби за інтересами, спортивні секції, живі та онлайн терапевтичні групи для підлітків, їх зараз досить багато. Наявність справжніх щирих друзів, близьких, підтримки важлива. 
  • Якщо важко знайти порозуміння з дитиною та не вдається достукатись самостійно, можна звернутись до психолога за сімейною консультацією. Спеціаліст може допомогти знайти спільну мову, адже бачить процес зі сторони й не є залученим у нього як член родини.

"Я завжди кажу, що важливо спілкуватись зі своєю дитиною, і робити це відкрито. Підлітковий вік складний тим, що діти потребують і підтримки, і водночас чіткого дотримання кордонів. Має бути й відкрите щире спілкування, і чітка система правил, які будуть прийняті в родині, прості та ясні. Наприклад, якщо у нас є проблеми чи неприємності, ми говоримо про це та вирішуємо це разом", — говорить Марина Ребрик.

За словами психологині, підлітки також часто копіюють те, що відбувається між батьками та в сімейній системі загалом. Тому важливо також приділити увагу спілкуванню з партнером. Якщо помітили зміни в поведінці дитини, важливо це проговорювати. У відкритих щирих стосунках ці зміни будуть помітними — дитина може бути більш тривожною, агресивною, закритою. Звичайно, що неможливо вберегти від усього, але родина із відкритим щирим спілкуванням має менші ризики.

Ще більше корисних рішень!

Ювенальна поліція України підготувала власні поради батькам, які хочуть захистити своїх дітей від впливу агресивних спільнот типу "Редан". За словами правоохоронців, деякі батьки навіть можуть не підозрювати, що їхня дитина належить до певної субкультури та може мати девіантну поведінку. Тому батькам радять робити таке:

  • Спокійно, відкрито й прямо спілкуйтеся з дитиною. Надайте їй можливість говорити, коли вона буде до цього готова. Не підганяйте її.
  • Якщо дитина розповідає, куди вона ходить і як проводить свій час, проявіть якомога повнішу обізнаність у цій темі. Виявляйте терпіння, наполегливість і доброзичливість для уникнення емоційного дискомфорту, недовіри чи агресії з боку підлітка.
  • Опановуйте інтернет, зокрема заведіть власний акаунт у соцмережі й станьте там другом своїй дитині.
  • Щотижня аналізуйте вміст сторінок дитини, уважно читайте її публікації, вивчайте групи, до яких вона приєдналася.
  • Ознайомтеся з її віртуальними друзями, звертайте увагу на фото й відео, які викликають інтерес дитини, зокрема ті, що збережені, поширені або вподобані.
  • Покажіть дитині, що вона вам небайдужа, що ви піклуєтеся про неї, та запропонуйте спільно провести час.
  • Зосередьтеся на тому, щоб показати підлітку його переваги, знайдіть у нього сильні сторони, допоможіть йому побачити себе унікальною особистістю.
  • Коли встановите з підлітком контакт і довіру, поясніть йому згубність і безперспективність деструктивної поведінки, підкріплюючи це відомими йому фактами. Допоможіть дитині зрозуміти ступінь ризику від деструктивної поведінки та невідворотної відповідальності за скоєне (зокрема у випадку вчинення булінгу або іншого правопорушення).

як захистити дитину від редану
"Пам'ятайте, що в зону ризику проявів деструктивної поведінки потрапляють підлітки, яким бракує батьківської уваги та підтримки, а також ті, чиє перебування в інтернеті не контролюється", — наголошують ювенальні прокурори.

А правоохоронці відзначають — якщо ви стали очевидцем скупчення молодих осіб та бачите загрозу бійки, терміново сповіщайте на оперативну лінію — 102.

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Здійснено за підтримки Асоціації

8862

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: