fbpx
Сегодня
Дата 08:08 27 Ноя 2018

День добрых дел наступил. Щедрый вторник в Украине

Добро должно стать модным. В нашу страну из США впервые пришла традиция Giving Tuesday

Щороку на вівторок після Дня подяки припадає Giving Tuesday – день добрих справ.

Ідея цього руху виникла у США в 2012 році і за час існування ініціативи до неї долучились понад 150 країн. У цей день мільйони влаштовують акції на користь благодійних організацій, розповідають про це в соціальних мережах із закликом робити добрі справи. Так у 2017 році Giving Tuesday через онлайн-інструменти зібрав понад $300 млн та забезпечив 250 млн благодійних подарунків.

І цього року Україна вперше приєдналась до міжнародної благодійної спільноти, підписала меморандум про співпрацю із головним офісом #GivingTuesday і офіційно стала 154-ю країною, яка долучилась до всесвітнього дня добра. В нашій країні цей рух носить назву #ЩедрийВівторок і його мета — об'єднати всіх людей, хто у будь-якій формі займається благодійністю, незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної приналежності.

«Рубрика» поспілкувалась з ініціаторкою і керівницею руху #ЩедрийВівторок Марією Артеменко та дізналась, у чому особливості Всеукраїнського дня добрих справ. А ще – чому робити добро модно та навіть корисно для здоров'я.

«ВОЛОНТЕРСТВО ДАРУЄ +5 РОКІВ ДО ЖИТТЯ»

— Як зробии добро «модним»?

— Насправді, це дуже просто. Треба просто почати робити добрі справи. І робити їх із задоволенням. Розуміти, що коли робиш добрі справи, ти підтримуєш інших людей, відчуваєш власну людяність, відчуваєш себе частиною світу і робиш свій внесок в розвиток суспільства. Тим паче, коли ми живемо у такі неспокійні часи, необхідно об'єднуватися, підтримувати один одного і дарувати частинку себе для того, щоб зробити цей світ кращим.

Взагалі, коли ми починали роботу з популяризації Щедрого Вівторка, то говорили про те, що в погані речі вкладаються мільйони, навіть мільярди. І грошей, і сил, і часу. Це рекламується різними брендами. У добра ж ніколи не було своєї рекламної кампанії. За фактом Giving Tuesday – це перша спроба в гарному рекламувати розумінні добро, розповісти про те, що волонтерство дарує +5 років життя, про те, що навіть на фізичному та психологічному рівні ти відчуваєш себе краще, коли є частина позитивних змін. І навіть при таких кризових ситуаціях, як зараз в Україні, коли допомагаєш, ти відчуваєш, що є частиною суспільства. Твої добрі справи допомагають тим, кому це дійсно потрібно.

Тому якщо говорити про те, як зробити добро модним в українському суспільстві, то потрібно просто почати діяти. Обирати ту благодійність або ті добрі справи, які близькі до душі. І робити це системно, тому що за кордом, у багатьох країнах волонтерство і благодійність є частиною життя. І ми б дуже хотіли, щоб Щедрий Вівторок став гарним приводом для пріоритету добра і зробив волонтерство і благодійність частиною життя кожного з нас.

Щедрий Вівторок

«ДЕНЬ, КОЛИ СТАВИМО ДОБРО У ПРІОРИТЕТ»

— Якщо у розповсюдженні добра в суспільстві важлива систематичність, то, можливо, один день добрих справ на рік – це замало? Може потрібно проводити більше таких Щедрих Вівторків?

— Ми цілий рік кохаємо, але у нас є один тематичний день – день Святого Валентина, коли ми пишемо валентинки, зізнаємося в коханні людям, яким не могли зізнатися цілий рік, або ще раз нагадуємо коханим, що ми їх любимо. Так само Щедрий Вівторок – це свято добра. День, коли ми ставимо добро у пріоритет, більше думаємо про інших людей, про проблеми, які існують в суспільстві, і шукаємо той формат допомоги іншим, який нам близький до душі.

Тому ми сподіваємося, що в межах акцій та заходів Всеукраїнського дня добрих справ людям сподобається робити добрі справи. І це стане частиною їхнього життя.

— У чому відмінність Щедрого Вівторка в Україні від світу?

— Загалом це ініціатива, в якої немає якихось абсолютних вимог до того, як мають відбуватися добрі справи. Або як має відбуватися в країні ці заходи. Українці дуже позитивно ставляться до цього дня і мені здається, що ми – нація добродіїв, нам до душі робити добрі справи. У різних країнах все по-різному. Десь роблять акцент на благодійності, десь на волонтерстві, десь – на добрих справах загалом.

Ми говоримо про те, що від волонтерства, благодійності можна також отримувати задоволення, і це, у першу чергу, про кожного з нас. Змінюючи себе, ми змінюємо світ, і робимо його трошки кращим.

«ДО ІНІЦІАТИВИ #ЩЕДРИЙВІВТОРОК МОЖЕ ДОЛУЧИТИСЯ КОЖЕН ОХОЧИЙ»

Щедрий Вівторок

— Які акції заплановані на перший Всеукраїнський день добрих справ?

— Наразі до різноманітних акцій та заходів приєднаються більше 1100 учасників з усіх регіонів України. Повний список можна проглянути на нашому сайті у розділі Активності.

До ініціативи #ЩедрийВівторок може долучитися кожен охочий та зробити свій внесок так, як вважатиме за потрібне. Не існує жодних мінімальних вимог або обмежень. #ЩедрийВівторок не приймає пожертви — всі кошти надходять безпосередньо до обраної організації.

Якщо ви неприбуткова організація, #ЩедрийВівторок – це гарна нагода для збору коштів. Міжнародний досвід має приклади проведення зборів рекордної кількості коштів на благодійність, які починалися саме із кампаній на #GivingTuesday.

Якщо ви – комерційна організація, встановіть партнерські стосунки із некомерційною організацією та залучайте ваших працівників до благодійної кампанії. Будьте вигідним партнером, влаштовуйте події, даруйте подарунки або працюйте волонтерами – існує багато шляхів зробити добру справу.

ЯК СТАТИ УЧАСНИКОМ РУХУ ЩЕДРИЙ ВІВТОРОК

Крок 1. Зареєструватися.

Крок 2. Завантажити інструкції для проведення кампаній.

Крок 3. Ознайомитися з ідеями і світовим досвідом.

Крок 4. Підписатись на розсилку.

Більше читайте на сайті у розділі «Приєднатися до руху» 

ЯК МОЖНА ДОЛУЧИТИСЯ ДО АКЦІЙ

Збір коштів — можна вигадати і здійснити добру акцію для збору коштів під час Щедрого Вівторка, або ж просто зробити пожертву на користь благодійного фонду.

Волонтерство — можна стати волонтером на місяць, тиждень, день або навіть на годину в листопаді. Також можна запропонувати безоплатні послуги благодійним організаціям або долучитися всією компанією pro bono. Крім того, можна організувати збір пожертв під час Щедрого Вівторка і надихнути людей віддати певні речі тим, хто їх потребує.

Співпраця — можна встановити партнерські стосунки з місцевими організаціями для збору пожертв (грошей, товарів чи послуг) на користь неприбуткових організацій або запросити організації до проведення спільної кампанії.

Соціальні мережі — можна ділитися фотографіями, створювати відеоролики, брендувати особисті та комерційні сторінки за допомогою зображень #ЩедрийВівторок і стати послом руху. Також можна створити власний хештеґ. У міжнародному досвіді були приклади #GivingZooDay, #GivingTreesDay, #GivingShoesDay і багато інших. Можна встановити партнерські стосунки з організаціями або спонсорами для проведення кампанії зі збору коштів у соціальних мережах, де певну суму жертвують за допомогою ретвіту, лайку або публікації.

10517

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: