fbpx
Сегодня
Полезности 14:56 09 Авг 2022

Новый учебный год: все, что нужно знать родителям перед 1 сентября

Обучение будет проходить онлайн или офлайн? Как будет выглядеть учебный процесс на оккупированных и прифронтовых территориях? В какую школу должны ходить дети ВПЛ? Как совмещать обучение в украинской школе и в эвакуации за границей? Отвечаем на главные вопросы. (укр.)

English version here

У чому проблема? 

До кінця літа залишилося трохи менше ніж місяць. Скоро почнеться новий навчальний рік. Через війну росії проти України для багатьох школярів все змінилося настільки, що питань щодо майбутнього навчання тепер більше, ніж відповідей. 

Яке рішення?

"Навчальний рік розпочнеться з 1 вересня в очному режимі там, де це можливо", – заявив прем'єр Денис Шмигаль. Добре, якщо школа та її учні знаходяться в тилу і для того, щоб розпочати навчання, "як раніше", навчальному закладу потрібно лише мати надійне укриття з усім необхідним. А що робити, якщо дитина — ВПО, в окупації, в зоні бойових дій або перебуває в евакуації за кордоном? Спробуємо в цьому розібратися і розшукати відповіді на найбільш нагальні питання батьків українських школярів.

Як це працює?

Навчання онлайн

навчальний рік 2022

Головне питання, яке зараз хвилює батьків — безпека дітей під час нового навчального року. У соцмережах уже точаться суперечки між батьками про те, чи варто розпочинати освітній процес в очному форматі, чи ні. Частина дописувачів за очне навчання — занадто довго через численні карантини діти перебували на "дистанційці". Тож якщо є можливість відкрити двері шкіл для дітей — це треба зробити. Інші — не довіряють шкільним сховищам, які готують освітяни, й не готові ризикувати життями своїх дітей. Адже "прилетіти" сьогодні може в будь-яке подвір'я чи будівлю школи, в будь-якій точці країни, навіть у глибокому тилу. Особливо вимогливими до безпеки стали 98 прифронтових та прикордонних громад, оскільки там ракети та снаряди можуть долітати ще до того, як увімкнеться сигнал тривоги.

Міністерство освіти і науки України рекомендувало організовувати освітній процес залежно від безпекової ситуації в кожному населеному пункті. Одним із ключових критеріїв для здійснення очного освітнього процесу є наявність обладнаного укриття для всіх учасників освітнього процесу. Яким воно має бути і які патерни поведінки рекомендує ДСНС, можна ознайомитися тут

Наразі ДСНС проводить перевірку навчальних закладів на наявність укриттів. У червні освітній омбудсмен Сергій Горбачов опублікував її попередні дані. Тоді всього 1100 із 13 700 шкіл мали потрібні укриття. Однак уже на початку липня міністр внутрішніх справ Денис Монастирський відзвітував, що значна частина українських шкіл укриття має. «Зараз опрацьовується логістика, щоб визначити, який клас куди конкретно виходить, протягом кількох хвилин він має бути в укритті, хто конкретно та персонально відповідальний за те, щоб люди опинилися у сховищі, — уточнив глава МВС. — Вимога така, щоб за кілька метрів, максимум за кілька хвилин ходьби від школи були захисні споруди, де можна буде перебувати під час тривоги«. Школа може водити дітей на підземні станції метрополітену, підземні паркінги, підземні торговельні центри тощо.

А якщо укриття немає?

Статистика говорить — якщо не враховувати укриття, які розташовані поряд зі школами, нині в Україні лише 11% навчальних закладів мають власні споруди цивільного захисту. До навчання в режимі офлайн готові 30% шкіл. Це цифра усереднена. До прикладу, у Вінницькій області на сьогодні облаштовано 29,5% об'єктів освіти, які мають розпочати навчання в офлайн-режимі, а на Львівщині наразі мають свої сховища 84% закладів. 

Якщо заклад не має можливості підготувати укриття чи домовитись про таке поблизу, діти будуть навчатися далі дистанційно. "У закладах освіти, які не виконують безпекові вимоги — навчальний рік в офлайні не розпочнеться", — наголосила речниця МВС Альона Матвєєва.

А можна навчатися дистанційно у школі, яка проводить заняття очно?

Батьки мають право вирішувати, де та за якою формою навчатиметься їхня дитина. Про це заявив міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. Він спростував дезінформацію щодо обов'язкового очного навчання, яка активно поширюється в суспільстві. 

Закладів освіти, які здійснюють навчання за дистанційною формою, наразі небагато. Організація здобуття освіти за дистанційною формою здійснюється закладом освіти на підставі рішення педагогічної ради, за наявності навчально-методичного та системотехнічного забезпечення. Саме зараз заклади освіти з'ясовують кількість дітей, які планують навчатися в онлайн форматі та очному форматі, щоб спланувати освітній процес. За потреби буде організовано навчання за дистанційною формою як окремою формою здобуття освіти.

Якщо школа буде проводити заняття тільки очно, а батьки на таке не згодні, дитину пропонують перевести в той освітній заклад, який має дистанційну форму освіти. Уже зараз деякі органи місцевого самоврядування організовують дистанційне навчання в одній школі міста, і запрошують батьків перевести дітей до цієї школи. А ті, хто буде навчатися очно, залишаться у своїх школах.

Загалом Міністерство освіти і науки рекомендує школам створювати класи, у яких здійснюватиметься онлайн-навчання для дітей, чиї батьки не хочуть, щоб дитина навчалася у звичайному режимі.

Що буде з навчанням у прифронтових громадах?

навчальний рік 2022

Наразі в Україні є 8 областей, у яких йдуть активні бойові дії, і в цьому контексті, як зазначає міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, про навчання офлайн, і особливо — у прифронтовій зоні, взагалі не може бути й мови. У прифронтових областях і прикордонних громадах навчання проходитиме в режимі онлайн.

А якщо наша школа зруйнована?

Учні та вчителі, чиї школи були зруйновані під час війни, будуть переведені в найближчі заклади освіти. Якщо є змога, зруйнований заклад освіти може продовжити працювати у дистанційному форматі. 

Що буде з освітнім процесом на окупованих територіях?

Окупаційна «влада» збирається поновити навчання в українських школах вже за російськими програмами. Тисне на директорів шкіл, вчителів та батьків учнів. Своєю чергою прем'єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив, що в Україні навчальний рік на тимчасово окупованих навчання теж відбуватиметься в онлайн-форматі. Наразі немає прямих рекомендацій, як саме це буде відбуватися, якщо окупанти, скажімо, остаточно перекриють виходи в інтернет. Але із встановленим VPN учні матимуть змогу навчатися за українськими програмами.

Відомо, що навчальний рік для Херсонської області має розпочатися з 1 жовтня, зараз триває формування навчальної мережі. Заклади, де більшість учителів виїхали за межі окупованих територій, уже оголошують про процес навчання та працюють над навчальними програмами, — про це розповів голова Херсонської облради Олександр Самойленко.

Втім, влада України наполегливо рекомендує батькам з дітьми все ж таки намагатися виїжджати на українську територію. І вже тут діяти як внутрішньо переміщені особи.

Як бути з навчанням, якщо родина — ВПО?

Батьки дитини-переселенця мають право самостійно вирішувати, піде учень до школи в новому місті чи продовжить відвідувати онлайн-заняття в старій школі. Про це заявив освітній омбудсмен Сергій Горбачов. 

Освітній обудсмен рекомендує батькам, які були вимушені переїхати з дітьми на безпечнішу територію України, віддавати школярів у навчальні заклади, які будуть працювати очно. «Все ж очне навчання — це кращий варіант, тому якщо евакуація може тривати довго і є шанс навчатися очно, то дитині варто відвідувати школу. Це допоможе її соціалізації, сприятиме наданню психологічної допомоги, також результати навчання будуть кращими, ніж за онлайн-навчання», — вважає Горбачов.

Як записати дитину в школу на новому місці?

Для зарахування до школи потрібні заява, копія свідоцтва про народження дитини та медична довідка. Подавати документи до шкіл можуть батьки, опікуни або законні представники дитини. Їх слід принести особисто або надіслати електронною поштою — зареєструвати дитину також можна онлайн.

Якщо ви евакуйовувалися поспіхом і забули документи дитини або документи були втрачені разом із будинком, існує спрощена процедура зарахування до школи:

  1. Переселенцям потрібно звернутися до найближчої школи. 
  2. З дитиною має бути один з батьків або опікун.
  3. Достатньо мати довідку про статус внутрішньо переміщеної особи. 
  4. Для дитини проведуть співбесіду, аби визначити рівень її знань.

У разі втрати свідоцтва про народження та відомості з попереднього навчального закладу,  директор нової школи звернеться до органів опіки й піклування. Там допоможуть відновити документи на дитину.

Дитина перебуває в евакуації в іншій країні. Де вчитися?

Навчатись можна в українській школі дистанційно або піти до школи в країні, де перебуває ваша дитина (часто це необхідність і на цьому наполягають соцслужби). До прикладу, школи та дитсадки Польщі готові прийняти приблизно 400 тисяч українських дітей. Також можна поєднувати навчання і там, і тут. Як краще вчинити — вирішують батьки або законні представники дитини.

навчальний рік 2022

Також є можливість вчитися в українській суботній школі в країні, де ви знаходитесь. Тут — перелік українських навчальних закладів за межами України. Окремі із наведених у переліку шкіл співпрацюють із Міжнародною українською школою і мають можливість запропонувати своїм учням, окрім вивчення української, здобути освіту українського зразка та офіційні документи державного зразка, які підтверджують здобуті освітні рівні.

Портал "Освіторія" зібрав добірку українських шкіл за кордоном, що навчають за програмою МОН і дають можливість отримати українські документи про освіту.

Як продовжити навчання в рідній школі?

Сотні тисяч родин зараз знаходяться за кордоном, у країнах, де відвідування місцевої школи українцями є обов'язковим. Тобто навіть якщо навчальний заклад, у якому раніше навчалася дитина, запровадить онлайн-навчання, вона не зможе його відвідувати, бо в цей час буде перебувати на очному навчанні в школі приймаючої країни. Але закінчувати школу багато українців планують все ж таки в Україні. І їм не хотілося б мати пропущений рік чи два саме в українській школі.

Часто в такому випадку школи пропонують просто забрати документи. Адже якщо дитина не відвідує заняття, то й атестувати її не зможуть. Втім, рішення є. Відповідно до статті 9 Закону України "Про освіту" загальна середня освіта може бути організована за такими формами:

  • інституційна (очна: денна, вечірня);
  • заочна (дистанційна, мережева);
  • індивідуальна (екстернатна, сімейна, вона ж — домашня, педагогічний патронаж).

Усі ці форми є абсолютно рівнозначними. Форми освіти, які забезпечує заклад, обов'язково мають бути вказані на його сайті. Якщо в закладу немає власної інтернет-сторінки, таку інформацію слід шукати на сайтах засновників закладу.

Сімейна форма навчання — це змога залишитися у своїй школі та навчатися у своєму темпі. Вчителі мають надати перелік тем. Раз на семестр вони проводитимуть контрольні роботи. Знання дитини будуть оцінювати, а саму дитину — переводити до наступного класу. Якщо дитина фізично знаходиться за межами України, то ці контрольні оцінювання проводитимуться онлайн.

Чи можуть відрахувати дитину зі школи, якщо втрачено зв'язок зі своїми вчителями та закладом освіти?

Ні, не можуть. Жодного учня, незалежно від того, де він перебуває, чи має він можливість підтримувати зв'язок зі своєю школою, чи ні, не виключать з української системи освіти. Відрахування можливе лише в разі, коли батьки звернуться до школи з відповідною заявою.

Ще більше корисних рішень!

Державна служба якості освіти спільно з ініціативою "Система забезпечення якості освіти", що впроваджується в межах проєкту "Супровід урядових реформ в Україні" (SURGe), створили сайт про шкільну освіту дітей, які вимушено покинули Україну. Ресурс містить опис системи освіти України, базу українських навчальних програм англійською мовою та відповіді українською на поширені запитання батьків дітей.

Також Міністерство освіти і науки України підготувало інформацію щодо особливостей організації нового 2022/23 навчального року та рекомендації першочергових кроків із підготовки до нього.

Про те, які зміни чекають освітян у новому навчальному році, можна дізнатися тут.

1
2868

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: