fbpx
Сегодня
Актуально 16:14 20 Май 2019

Роспуск Верховной Рады: все что вы хотели знать, но боялись спросить

"Я распускаю Верховную Раду восьмого созыва", - заявил новоизбранный президент Украины Владимир Зеленский сразу после присяги в сессионном зале во время инаугурации. Президент и его команда начали поднимать в СМИ тему роспуска парламента с самого начала избирательной гонки. Однако, насколько эти обещания совпадают с реальностью? (укр.).

Фото Reuters

Нова стара традиція

Діяльність Петра Порошенка на посаді Президента, також, почалася з розпуску парламенту. Це стало можливим, завдяки виходу із парламентської коаліції фракцій політичної партії «УДАР Віталія Кличка» та Всеукраїнського об'єднання «Свобода».

Оскільки протягом наступних 30 днів народні депутати не створили нову коаліцію, а голова Верховної Ради Турчинов та голови депутатських фракцій не заперечували, Порошенко використав можливість та прийняв рішення про розпуск парламенту.

26 жовтня 2014 року в Україні відбулися дострокові вибори народних депутатів восьмого скликання, які з обранням нового Президента Зеленського мають всі шанси повторити долю попередників.

Загальні питання розпуску

Як відомо, українці обирають чергових народних депутатів раз на п'ять років. Однак, кожне правило має винятки.

Президент має право достроково припинити повноваження Верховної Ради. Для цього у Конституції передбачено лише три вичерпні підстави:

1) протягом одного місяця у Верховній Раді України не сформовано коаліцію депутатських фракцій;

2) протягом шістдесяти днів після відставки Кабінету Міністрів України не сформовано його персональний склад;

3) протягом тридцяти днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися.

Крім того, повинні бути дотримані ще дві умови для прийняття такого рішення.

Голова Верховної Ради, його заступники та голови депутатських фракцій повинні бути згодні з розпуском, а до кінця припинення роботи парламенту повинно залишатися більше півроку.

Якщо не порушені строки, всі згодні та є для цього підстави Президент має право прийняти рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради.

Ймовірні підстави та сценарії

17 травня лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак оголосив про вихід політичної сили з коаліції. Коаліція «Європейська Україна» у Раді восьмого скликання припинила свою діяльність.

З трибуни парламенту Бурбак повідомив про ініціативу формування нової коаліції з новим порядком денним. За його словами, стара коаліція виконала своє завдання, оскільки влада провела багато змін.

Наразі, у Ради є тридцятиденний строк аби сформувати нову коаліцію та продовжити діяльність до останньої неділі жовтня.

Якщо коаліція не буде сформована – Президент має право на розпуск Ради за півроку до кінця її повноважень.

Легка арифметика

Наступні чергові вибори мають бути призначені – 27 жовтня цього року. Півроку повноважень ради припадає на 27 травня.

Тож, Президент має всього 7 днів на реалізацію своєї можливості та обіцянки перед українським народом.

Однак, цим планам не дано здійснитися, оскільки парламент має право сформувати нову коаліцію до 16 червня. Тож підстави для дострокового розпуску парламенту – відсутні.

розпуск верховної ради

Отже, щодо юридичних підстав — розпуск неможливий, однак з політичної точки зору — питання може бути вирішено. Якщо на посаду генерального прокурора змогли призначити особу без досвіду та освіти, то й тут можливо відстрочити, порахувати дати іншим способом, або внести зміни до законодавства.

 

Юрист ГО «Сильні громади» Наталя Рижкова

3451

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: