fbpx
Сегодня
УрбанРубрика 11:30 24 Сен 2020

Как заставить отремонтировать дорогу за полтора месяца? В Украине появился новый механизм

Заставить коммунальщиков или балансодержателей отремонтировать дорогу или начертить новую разметку можно, если подать жалобу в полицию. Как это сделать?

Жахливий стан доріг та пошуки рівного асфальту серед ям, іржаві або потьмянілі дорожні знаки, які вже стали мало помітними для водіїв, стара розмітка або ж взагалі її відсутність — це стандартна ситуація для українських вулиць чи автошляхів. Як змусити балансоутримувача відремонтувати дорогу, зробити її більш безпечною та комфортною для учасників дорожнього руху?

Скарги чи петиції часто залишаються без розгляду, і на пам'яті киян навіть за останні 5-10 років є вже декілька неробочих сервісів. Проте зараз з'явилась можливість поскаржитись не до комунальної служби, яка частіше за все ігнорує подібні звернення, а до поліції. Відтепер в Україні створено механізм, який, нарешті, змусить їх працювати.

Як це працює?

У поліції існує спеціальний відділ, основна функція якого — стежити за станом автомобільних доріг загального користування, вулиць населених пунктів та залізничних переїздів. Це відділ безпеки дорожнього руху. У разі надходження скарги від громадянина про незадовільний стан ділянки дороги, протягом 30 днів співробітник поліції має здійснити перевірку. Виявленні під час перевірки недоліки патрульні фіксуватимуть в актах огляду та видаватимуть вимоги (приписи) відповідальним особам за утримання автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів для їхнього усунення. Цими відповідальними особами і є балансоутримувачі доріг.

Поліція

Чому механізм працює?

Раніше, як ми вже написали вище, будь-яку скаргу від пересічного громадянина балансоутримувач міг просто проігнорувати. Відтепер, у разі, коли на підприємстві отримуватимуть припис від співробітників поліції, безкарно знехтувати ним вже не можна, адже в Кодексі про адміністративні правопорушення існує норма — стаття 188-28. Невиконання законних вимог (приписів) посадових осіб уповноважених підрозділів Національної поліції щодо усунення порушень правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, тягне за собою накладення штрафу від 255 до 340 гривень. Це означає, що в разі неусунення протягом 2 тижнів з дня отримання припису, назначена у цьому приписі про усунення незадовільного стану ділянки дороги відповідальна особа буде притягнута до відповідальності. Поліцейський складає протокол про адміністративне правопорушення, який буде направлений до суду.

Таким чином, ухилитися від обов'язків тримати дорогу у належному стані не вийде — доведеться сплачувати штрафи. 

Куди та як направити скаргу?

Подати скаргу про незадовільний стан доріг можна онлайн, через сервіс Урядовий контактний центр. Для цього потрібно:

  • Для початку сфотографувати місце, де є порушення: ями на дорогах, стара розмітка, відсутність або незадовільний стан дорожнього знаку (до речі, якщо знак погано видно через інший знак, або заважає листя дерев, це також вважається порушенням). 
  • Суть скарги потрібно стисло сформулювати: у чому проблема, адреса, де потрібно провести ремонтні роботи. 
  • Не забудьте долучити до звернення фотографії з місця, де є порушення. 
  • Пам'ятайте, що для кожного окремого випадку потрібно оформлювати окрему скаргу. 

Таким чином, оформивши лише одну скаргу, можна домогтися ремонту доріг та менше, ніж через півтора місяці, вже їздити по рівному асфальту.

7215

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: