fbpx
Сегодня
Решение 11:33 18 Ноя 2022

Поддержка для тех, кто потерял все. Как инициатива rechi.support помогает вынужденным переселенцам

English version here

Повномасштабне вторгнення росії в Україну залишило багатьох людей без можливості існування. Швидкий переїзд, втеча від снарядів та обстрілів, а іноді вимушене залишення майна через руйнування свого єдиного родинного помешкання. Тоді, коли здається, що все втрачено, що немає можливості знову "стати на ноги" з'являються  люди, які допомагають від чистого серця. Проєкт "rechi.support" з квітня допомагає вимушеним переселенцям знайти найпотрібніше в перші дні після переїзду. Наразі 20 волонтерів працюють кожного дня, щоб допомагати іншим.

У чому проблема?

Станом на жовтень в Україні було зареєстровано 4,6 мільйона вимушених переселенців з різних регіонів через військову агресію росії, про це повідомляла перша заступниця міністра соціальної політики України Дарина Марчак. Усі ці люди покинули свої домівки та їхали "в нікуди", не сподіваючись на допомогу чи сприяння. Деякі покинули свої міста без жодної сумки чи речі, у когось згоріло чи було повністю зруйновано житло, хтось втратив усе, на що працював роками. 

Іноді вимушені переселенці виїжджають у безпечніші регіони без можливості потім докупити одежу, взуття, зимові куртки чи інші потрібні речі для зимування та подальшого життя.

"І я стала помічати, що в багатьох моїх друзів у соціальних мережах публікують заклики допомогти речами вимушеним переселенцям, у яких немає можливості купити собі щось чи десь це отримати. Тобто весною було дуже багато людей, котрим була потрібна підтримка саме речами, звичайними речами, які у нас є в повсякденному житті, а в них немає навіть цього", — пояснює засновниця проєкту "rechi.support" Оксана Драган. 

Засновниця проєкту

Засновниця проєкту "rechi.support" Оксана Драган. Фото з особистого архіву Оксани

Українці з Бучі, Маріуполя, Ірпеня, Чернігова, Бахмута, виїжджаючи в безпечніші місця, починали шукати можливість через знайомих знайти мінімальні речі. За словами Оксани, хтось просив взуття, хтось — електрочайник, хтось — одежу. 

"Я зрозуміла, що люди багато втратили, хтось втратив більше, ніж будинок, а саме рідних. І я розумію, що вони й так виїжджають з пекла, а ще потрібно думати про те, як тоді знайти гроші на мінімальний набір речей на перший час. Це не дозволяє людям розслабитися хоча б на хвилинку й відпочити від того, що вони бачили", — говорить Оксана. 

Так з'явилась ідея, а згодом і сам проєкт "rechi.support".

Яке рішення?

Проєкт "rechi.support" створив ресурс, що обʼєднує людей, яким потрібна допомога і які можуть цю допомогу надати. Головний інструмент реалізації — це сторінка у соціальній мережі. Тут Оксана з самого початку виставляє запити з потрібними речами для тієї чи іншої родини.

rechi.support

Пакунки з допомогою. Фото з особистого архіву Оксани Драган.

У "rechi.support" допомагають усім, хто вимушено покинув свій дім через російську агресію. До проєкту можна звернутись, якщо людина (одна або з родиною) виїхала з зони бойових дій, рятувалась від окупації, переїхала в більш безпечне місце України.

Як це працює?

Вимушеним переселенцям потрібно звернутись до сторінки проєкту "речі.support", написавши в особисті повідомлення всі свої потреби (починаючи від одежі й закінчуючи деякою домашньою технікою). Українці можуть вказувати запити для усіх членів родини, незалежно від віку або статі. 

rechi.support

Пакунки з допомогою. Фото з особистого архіву Оксани Драган.

"Ми помічаємо, що нам пишуть і просять, наприклад, взуття для дітей. А ми говоримо, вказуйте те, що реально потрібно усім членам родини, не тільки дітям. І потім вже з'являються речі одежі для батьків,  посуд, засоби гігієни, деякі продукти. І ми дійсно налаштовані знайти все це з-поміж інших українців, які вже напряму будуть відправляти посилку для переселенців. Через нас жодні речі не йдуть, ми лише знаходимо тих, хто може допомогти іншим у цей скрутний час", — говорить Оксана Драган. 

"rechi.support" може допомогти переселенцям знайти наступне: 

  • одяг, 
  • взуття, 
  • все необхідне для дітей, 
  • іграшки, 
  • все для побуту (ковдри, подушки, рушники, постільна білизна), 
  • засоби гігієни та продуктові набори. 

Зазвичай один запит, якщо це щось загальне (одяг чи їжа), можуть закрити за декілька днів чи тиждень. Якщо ж просять допомогти знайти щось із техніки, наприклад, холодильник, пральну машину, електрочайник, то на це може піти декілька тижнів чи місяць. 

Щоб залишити заявку, потрібно написати в особисті повідомлення "rechi.support" та зазначити наступну інформацію: 

  • з якого населеного пункту виїхали, 
  • кому потрібні речі (склад сім'ї та вік), 
  • детальні розміри кожного члена родини (зріст, розмір одягу, розмір взуття), 
  • що ще потрібно для дітей та дорослих,
  • адресу доставлення. 

Запити закриваються анонімно.

rechi.support

Пакунки з допомогою. Фото з особистого архіву Оксани Драган.

Наразі допомога надається ВПО, які виїхали з небезпечних областей України, що знаходяться під окупацією, або де проходять бойові дії. Раніше допомога надавалась переселенцям і з Київської, Миколаївської, Харківської областей. Але зараз це переважно Донецька, Луганська та Запорізька області. 

Українці, готові допомогти на запит, відповідають на нього організаторам та пояснюють, якими саме речами та в якій кількості вони можуть зарадити. Після цього йде процес утвердження, проєкт "rechi.support" надає поштові дані для відправки. 

Позаяк проєкт направлений на допомогу внутрішньо переміщеним особам, є певні правила, яких просять дотримуватися усіх, хто хоче допомогти та надіслати речі. По-перше, як допомогу можна відправляти лише чисті речі в хорошому стані. Такі, які хотілося б одягнути самому. По-друге, якщо допомагають спідньою білизною чи шкарпетками, ті мають бути лише новими. По-третє, посилку оплачують лише відправники. Бо якщо допомагати, то вже до кінця. 

"Іноді нам пишуть люди: "Ну от на кросівках дірочка, це ж нічого?". Ми відповідаємо, що можна винести їх тільки на смітник. Деякі хочуть відправити одежу з плямами, з дірочками. Ми проти цього. Одежа повинна бути в гарному стані. Так, не нова, але й не "убита". Люди думають "та для біженців піде". А ж це люди, у яких був дім, було життя, вони працювали й заробляли непогані гроші. Можливо, навіть, жили краще, ніж ми з вами. А тепер у них нічого немає і це боляче. Тому треба не просто утилізувати свої старі непотрібні речі, а насправді допомагати", — зазначає Оксана. 

rechi.support

Отримана допомога. Фото надала Оксана Драган.

До того ж волонтери проєкту просять додатково класти у відправлення приємні речі чи смаколики для дітей. Якщо в родині є жінки — можна додатково відправити засоби гігієни чи косметику, якщо діти — іграшки чи книжки, солодощі чи снеки. Про це ніхто не просить наполегливо, але зайвим точно не буде. 

Особливість проєкту в тому, що волонтерам "rechi.support" нічого не потрібно для допомоги переселенцям, окрім інтернету та мобільного телефону чи ноутбуку. Речі одразу відправляються родині від інших людей, або одного донора, що зручно та не потребує додаткових фінансів.

А це точно працює? 

 Станом на листопад цього року вже близько 800 сімей отримали повний пакет допомоги від звичайних речей до мінімальної побутової техніки. Сім'ї — це переважно від 3 до 8 людей. Тобто за сім місяців роботи допомога охопила близько 6 тисяч людей. 

За підрахунками, за місяць проєкт може повністю обробити 130-140 запитів. Саме стільки сімей отримають допомогу від "rechi.support" щомісяця.

Крім того, проєкт допомагає об'єднати небайдужих людей, зокрема й волонтерів. Якщо спочатку тут працювала лише Оксана, то згодом зʼявилася ціла команда, що кожен день обробляє запити та шукає донорів для допомоги.

Ще більше корисних рішень!

Щоб закрити ще більше запитів та допомогти більшій кількості переселенців, "rechi.support" взяли участь у щорічній премії "Творці змін", яка проводиться Bendukidze Free Market Center у партнерстві з Atlas Network, Friedrich Naumann Foundation Ukraine and Belarus та медіа рішень "Рубрика". Премією нагороджуються проєкти, які допомагають тут і зараз змінювати країну, суспільству, допомагають тим, кому це необхідно. 

Оксана зізнається, що на премію сама не реєструвалася, за неї це зробив хтось інший. 

"Мені написала Юлія, менеджерка "Творців змін", що ми виграли, і нас очікує премія. Я зрозуміла, що хтось нас подав на цю ініціативу, це було дуже приємно. А ще приємніше, коли за нас проголосувало достатньо людей для нашої перемоги, бо переможці тут визначались саме голосуванням. Ми прийшли на нагородження, отримати 10 тисяч гривень, які дуже допоможуть нашій справі", — розповідає Оксана.

rechi.support

Оксана отримує сертифікат з премією від "Творців змін".Фото з особистого архіву Оксани Драган.

Отримані гроші команда "rechi.support" витратить на покупку речей для вимушених переселенців, щоб повністю закрити їхні запити. Це будуть речі, які донори нечасто можуть запропонувати як допомогу тим, хто її потребує — такі речі простіше купити. 

"Взагалі спочатку у мене був принцип "не приймати ніяких грошей". А потім моя знайома зібрала на свій день народження "банку" допомоги й передала нам їх, щоб закупити речі для людей, яким це потрібно. І я зрозуміла, що це зручно. Бо є позиції в запитах, які не знаходяться в меценатів, тому легше їх реально купити. З того часу ми приймаємо донати, збираємо допомогу, і виграна сума теж допоможе не просто нам закрити заявки, а допоможе людям, які цього так потребують зараз", — говорить Оксана.

Якщо у вас є можливість допомогти проєкту "rechi.support", це можна зробити наступними способами:

🔗Посилання на Банку

https://send.monobank.ua/jar/5YYA6jFYRr

💳Картка Моно

5375 4112 0001 9565

💳Картка Приват

5363542019200196

PayPal

[email protected]

Фото надані Оксаною Драган

Рубрика:
Кейсы
833

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: