fbpx
Сегодня
Отвечаем 15:00 31 Май 2019

Как военным оформить путевку на отдых?

Ось і настало літо – пора відпочинку. Із пересічними громадянами немовби все зрозуміло – розглядай варіанти, вивчай пропозиції на ринку туризму і оздоровлення. Заробляй – купуй путівку. Проте певна частина українців мають пільги, зокрема і учасники бойових дій, які сподіваються на наявність бонусів чи переваг, наданих ним державою на відновлення здоров'я. Дехто з них, як і багато діючих військовослужбовців, потом і кров'ю заробили таке право. Цей матеріал присвячено особливостям реабілітації та відпочинку наших звитяжців.

Отже, почнемо зі з'ясування питання, як військовій людині, учаснику бойових дій чи військовому пенсіонеру оформити путівку?

Військовослужбовців, членів їхніх сімей та сімей загиблих військових, працівників ЗСУ, супроводжуючих інвалідів війни І групи на санаторно-курортне лікування можуть направляти з військової частини, якщо у них є один з діагнозів, визначених наказом Міноборони №703 від 09 грудня 2015 р. Санаторно-курортні путівки надають раз на рік на підставі рішення санаторно-курортних відбірних комісій. А от реабілітацію можна проходити в рік неодноразово. Головна умова – наявність висновку лікарської комісії. Учасникам бойових дій, які вже не є військовослужбовцями, для отримання путівок слід звертатися до органів соцзахисту.

Такі путівки безплатні для учасників бойових дій та осіб, направлених на медичну і медико-психологічну реабілітацію після етапу лікування й із належним висновком госпітальних ВЛК. Інші бажаючі отримують ці путівки за зниженою вартістю. 25% їх вартості сплачують військовослужбовці, а 50% – члени їх сімей. Скористатися знижками можуть лише ті з них, чий дохід не перевищує трьох прожиткових мінімумів. З іншого боку, з 2014 року через законодавчі обмеження зменшилася можливість діючих військовослужбовців в пільговому режимі поїхати до санаторно-курортних закладів (СКЗ). Медична реабілітація надається безоплатно винятково після проведення госпітального лікування. Тобто, умовою направлення на медичну чи медико-психологічну реабілітацію є попереднє перебування на госпітальному етапі. Санаторно-курортні відбірні комісії зважують по кожній особі показання і протипоказання щодо ймовірного її перебування у відомчих СКЗ.

До мережі закладів, де військові можуть поправити здоров'я, входять центри медичної реабілітації і санаторного лікування «Трускавецький», «Пуща-Водиця», центральні військові санаторії «Хмільник» і «Приморський», санаторні відділення військово-медичних клінічних центрів Центрального й Південного регіонів, спеціалізовані реабілітаційні підрозділи на базі Головного військового клінічного госпіталю, Військово-медичного клінічного центру Західного регіону, шпиталю в Старокостянтинові і Військово-медичного клінічного центру професійної патології. Їх загальний ліжковий фонд становить близько 2 тис. місць. Це небагато, бо з анексією Криму загарбник прибрав до рук кілька провідних СКЗ Міноборони України: відомство втратило понад 4,3 тис. ліжко-місць в оздоровницях. До війни 89 тис. наших військових цілорічно оздоровлювалися. Тепер ця можливість зменшилася приблизно уп'ятеро.

4602

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: