fbpx
Сегодня
Разбор 12:56 31 Дек 2022

Елки, печенье и даже пес: как пункты несокрушимости приготовились к Новому году

Ни один враг не сможет похитить у нас праздник, пока мы вместе. Несмотря на обстрелы, тревоги и поврежденную энергетическую инфраструктуру, Украина будет праздновать Новый год со всем цивилизованным миром. Как к празднику подготовились в пунктах несокрушимости – в нашем тексте.

У чому проблема? 

В країні війна, тож створити святковий настрій важко: у когось на фронті близькі, хтось переживає стрес через постійні відключення світла. Десять місяців війни виснажили нас, іноді на приємні емоції банально не залишається сил. Навіть головна ялинка країни цьогоріч не створює святкової атмосфери. 

Яке рішення?

Втім, українці роблять все для того, щоб залишатися в теплі, зі світлом та попри все продовжувати працювати. По всій країні вже відкрито більше тисячі пунктів незламності. Кожен з них облаштований усім необхідним — там є тепло, світло, зв'язок, гарячий чай з печивом та навіть дитячі зони. Деякі навіть облаштовані старлінками та спальними місцями. І це ще не все, адже навіть у такі скрутні часи українці створюють затишок.

"Рубрика" відвідала столичні пункти незламності, щоб подивитися, як вони підготувалися до Нового року та дізналася, що роблять в інших регіонах, щоб покращити настрій людей, які приходять до пунктів обігріву. 

"Заходьте, на вулиці нині негода"

Перше, що ми помітили — це гостинність. Де б ми не з'явилися, всюди одразу пропонують гарячий чай та печиво. Майже щоразу нас зустрічали фразою "Прийшли погрітися? Заходьте, на вулиці нині негода".

пункт незламності

В пункти незламності можна прийти навіть тоді, коли світло є

Нам напрочуд щастило зі світлом — де б не з'являлась "Рубрика", вікна сусідніх будинків сяяли ілюмінацією. Так вийшло з мобільним пунктом незламності біля пожежної частини у Святошинському районі столиці.  

пункт незламності

Табличка біля намету повідомляє, що "Пункт незламності за даною адресою розпочне роботу у разі тривалої відсутності електропостачання (від 24 годин)", але рятувальники, які стояли поруч, гостинно пустили в намет. Одразу ввімкнули "дуйчик", який прогрів приміщення майже моментально — через 5 хвилин вже хочеться зняти верхній одяг, стає спекотно. 

пункт незламності

Безпека понад усе

Відвідувачів всередині не було, "Якби ви прийшли пару днів тому, побачили б — тут було десь пів сотні людей", — кажуть рятувальники й додають, що пускають всіх без виключення.

пункт незламності

Поряд з кожним пунктом незламності обов'язково чергує поліціянт, щоб попередити неприємні прецеденти або провокації. Обов'язкові ще два елементи — всюди ми бачили вогнегасники та аптечки.

вогнегасник

На інформаційних стендах — телефони гарячих ліній, в тому числі й телефон допомоги жертвам домашнього насилля, а також схеми з картами проходів до найближчих укриттів.

Творчий підхід до облаштування пунктів незламності

Яскравий куточок в кожному з пунктів — дитяча зона. У кожному пункті незламності ви знайдете олівці, настолки та іграшки для дітей будь-якого віку. В одному з мобільних пунктів біля пожежної частини в Солом'янському районі є навіть окрема кімната матері й дитини. Рятувальники пояснюють:

"Зазвичай відправляють туди з маленькими дітьми, але коли людей дуже багато, кімната матері й дитини перетворюється на загальну кімнату для всіх".

пункт незламності
В пункті незламності, що знаходиться у Дарницькій районній адміністрації, затишку додають малюнки на стінах: прямо над робочими місцями майорить напис "Дарниця незламна".

пункт незламності, іграшки

До цього пункту "Рубрика" потрапила під час аварійних відключень світла, тож застали й відвідувачів. Майже всі прийшли з ноутбуками та працюють, бо відключення світла — не привід припиняти роботу.

пункт незламності, людиМихайло студент першого курсу Київського політехнічного інституту, хлопець прийшов сюди готуватися до сесії. У його зошитах — складні формули. Він навчається тут, поки вдома немає електроенергії та інтернету, і це вселяє надію і віру в майбутні покоління.

Затишок, як удома
Курсанти та діти прикрасили намет й поставили ялинку 

Дитяча зона, зігріваючі напої та тепло — це обов'язкові умови для пунктів незламності. У деяких намагаються влаштувати ще й справжній домашній затишок. 

пункт незламності

Так, наприклад, у пункті біля Навчально-наукового Інституту №3 Академії внутрішніх справ, який знаходиться майже на виїзді зі столиці. 

пункт незламності

Намет та булер'яни самі по собі виглядають автентично, але курсанти академії за ініціативою НАВС та Дарницької районної адміністрації разом з дітьми, які завітали до пункту, прикрасили ялинку та приміщення до Нового року. 

пункт незламності, діти

Це зробили ще 19 грудня, на Свято Миколая. Тоді ж дітям роздали подарунки до свята і запалили перші різдвяні вогники.

пункт незламності

Свято у пунктах незламності на Донеччині 

Не оминуло свято й місто Миколаївка, що у Донецькій області. Ось так зараз виглядає один з пунктів незламності громади. Його прикрасили новорічними атрибутами: годинник, ялинка і сріблясті кульки.

пункт незламності

Як повідомляє керівництво громади, у пункті є потужний генератор, який забезпечує постійну електроенергію, завжди є тепло та інтернет. Те ж стосується решти пунктів обігріву.

Ще на відвідувачів тут чекає гарячий чай, кава, легкий перекус, є запаси питної води та можливість набрати технічну воду.

Незламна ялинка у Дніпрі

У Дніпрі на базі закладів позашкільної освіти працюють 14 пунктів незламності, з них 10 розміщені у тимчасових укриттях. Кожен пункт має генератор, запаси питної й технічної води, їх також прикрашають до новорічних свят та навіть створюють фотозони. 

пункт незламності

А що там у Солом'янських котиків?

Раніше "Рубрика" вже була в "Теплиці" — пункті незламності на базі освітнього закладу, який повністю функціонує за кошти організації "Солом'янські котики", але цього разу дещо змінилося — у приміщенні з'явилася святкова атмосфера, бо всіх гостей зустрічає ялинка. 

пункт незламності

"Котики" розповіли "Рубриці": кошти фонду ані на ялинку, ані на прикраси не витрачали, оскільки вважають, що доки в країні війна, наголошувати на новорічних гуляннях не варто. Ялинка з'явилася тут випадково. Комунальне підприємство, яке опікується зеленими насадженнями Солом'янського району і щороку доставляє ялинки до шкіл, вирішило подарувати одну з ялинок благодійникам.

пункт незламності

"Котики" натомість вирішили: якщо є ялинка, і є спільнота — прикрашати також треба разом, тож кожен охочий може принести будь-яку свою іграшку та повісити її на ялинку. До ініціативи приєдналася навіть собачка Ефі, якій дали бейджик — чотирилапа стала волонтером "Солом'янських котиків". 

пункт незламності, собака

Так і приходить свято у наші пункти незламності: десь допомогли волонтери, десь — підключилися відвідувачі, батьки залучили дітей. Але головне, що ми помітили — ані ялинка, ані прикраси не створюють святкового настрою та затишку так, як роблять це люди. 

пункт незламності

Пропозиція випити гарячого чаю, турботливе питання про те, чи не змерзли ви — ось, що по-справжньому зігріває у моменти відчаю. Головне — пам'ятати, що світло є всередині кожного з нас, і доки воно горить, нас не перемогти.

371

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: