fbpx
Сегодня
Спецпроект 18:17 02 Сен 2018

Образовательная программа: публичное администрирование для молодежи громад

«Рубрика», как информационный партнер премии Social Project Awards, публикует тексты конкурсантов о своих социальных проектах (укр.).

Автор: Ірина Масло

Протягом шести місяців тривала освітня програма «Публічне адміністрування у сфері молодіжної політики» направлена на підготовку фахівців, які працюють з молоддю в об'єднаних громадах заходу України.

В її рамках лідери і працівники місцевих рад із об'єднаних громад заходу України, які працюють з молоддю, протягом 3-х сесій навчались ефективно працювати з молоддю і для молоді. Програма складалася зі 100 академічних годин та 100 дистанційних і поєднувала у собі тренінги та класичне академічне навчання.  Між сесіями учасники проводили проекти у своїх громадах та тренінги для молоді.

Публічне адміністрування у сфері молодіжної політики

«Ми часто їздимо громадами і бачимо реальний стан молоді. З одного боку децентралізація дає більше ресурсів об'єднаним громадам, а з іншого – не завжди якісний менеджмент дозволяє цими ресурсами ефективно розпоряджатись. Якщо педагоги займаються освітою, архітектори – містобудуванням, то хто займається молоддю? Чи знають ці люди молодіжні проблеми і чи вміють їх спільно вирішувати?. Саме щоб надати комплексні знання і навики, які допоможуть молоді самореалізуватись у громаді та не виїжджати з неї – ми підготували та реалізували цей проект», – обґрунтовує важливість проекту менеджер громадської організації «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» Юлія Нецько.

Чому проект є унікальним?

  • Учасники проекту – активісти, які працюють з молоддю та чиновники місцевих рад. Це дозволило навчитись краще владі та активістам розуміти одне одного.
  • Спікери – науковці Тернопільського національного економічного університету та тренери України. Академічне навчання поєднувалось з тренінгами.
  • Практичні результати – отримані теоретичні знання учасники використовували на практиці у своїх громадах, проводячи тренінги для молоді та проекти. Фінальною стала підготовка проекту Стратегії розвитку молодіжного середовища власної громади.
  • Об'єднання однодумців – проект об'єднав представників громадських організацій та службовців органів місцевого самоврядування, а до організації долучилось Міністерство молоді та спорту, Комітет ВРУ з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму, Тернопільський національний економічний університет, громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» та Програма «U-LEAD з Європою».

Публічне адміністрування у сфері молодіжної політики

«Загалом існує безліч інструментів для залучення молоді до прийняття рішень у громаді, але, щоб вибрати правильний, потрібно ретельно вивчити стан молодіжного середовища, зрозуміти реальну мету, якої потрібно досягти, навчитися комунікувати і домовлятися з потенційними партнерами, стейкхолдерами, знайти своїх амбасадорів та постійно висвітлювати зроблені кроки і наступний план діяльності в ЗМІ та соціальних мережах. Лише тоді молодь зрозуміє, що у громаді є інституція, яка вболіває за її розвиток, введення соціальних інновацій, вміє знайти ресурси для створення корисного дозвілля та здобуття неформальної громадянської освіти», – коментує Вікторія Костюк, начальник відділу освіти, культури, туризму, молоді та спорту Смизької селищної ради.

 Відгуки

 «Основна місія проекту виконана – на прикладі учасників програми сформувалася згуртована спільнота молодих людей-професіоналів, які вже зараз готові стати потужною командою для змін в ОТГ чи в країні в цілому. На мою думку, це свідчить про правильну роботу організаторів, тренерів, викладачів та учасників освітньої програми «Публічне адміністрування у сфері молодіжної політики» — публікує у себе на сторінці  учасник Сергій Волохатий, заступник селищного із проектного менеджменту, інвестиційної діяльності та розвитку, Вишнівецької ОТГ.

«Викладачі та тренери Проекту «Публічне адміністрування у сфері молодіжної політики»  допомогли розібратись в психологічних, естетичних та культурних цінностях сучасної молоді. Дали розуміння правильної методології у роботі з ними. Заслухані в рамках проекту тренінги додали впевненості у собі. Важливим аспектом проекту було поєднання теоретичних та практичних занять, результатом яких стало написання Стратегії розвитку молодіжного середовища Привільненської ОТГ» — зазначила одна з учасниць проекту Світлана Роїк.

Проект реалізовувала громадська організація «Освітньо-аналітичний центр розвитку громад» спільно з Тернопільським національним економічним університетом, Міністерством молоді та спорту України, Комітетом Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Підтримати проект можна за посиланням.

Нагадаємо, «Рубрика» запрошує номінантів премії Social Project Awards розповісти на своїх сторінках про ініціативу, що допоможе знайти більше її прихильників і є додатковою промоцією пропозиції голосувати за неї. Деталі тут.

24
963

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: