fbpx
Сегодня
Актуально 13:51 22 Июн 2019

Масштабные протесты в Грузии: что происходит и при чем здесь Россия

Тбилиси всколыхнула волна массовых антироссийских протестов, которая привела к около 240 пострадавших и первой отставки чиновника. Собрали все самое важное, что известно о них на данный момент (укр.)

Фото Reuters

Що сталося?

20 червня у Тбілісі проходило засідання Міжпарламентської асамблеї православ'я. Захід відкрив не спікер грузинського парламенту, а депутат російської Державної Думи, комуніст Сергій Гаврилов. Він сів у крісло спікера парламенту і звернувся до присутніх російською мовою.

Сергій Гаврилов

Більш того, журналісти запитали Сергія Гаврилова, чи «комфортно йому перебувати у країні, 20% території якої окуповано Росією», на що він відповів, що не відчуває «ніякого дискомфорту. Я дуже щасливий. Грузія – моя Батьківщина».

Виступ Гаврилова, який, за деякими даними, брав участь у російсько-грузинській війні, викликав негативну реакцію опозиційних фракцій «Європейська Грузія» та «Єдиний нацрух». Своїх колег підтримали і представники парламентської більшості. Лідер правлячої фракції Арчіл Талаквадзе заявив, що «росіянам не місце у парламенті Грузії». Своє невдоволення діями російської делегації висловила і президент Грузії Саломе Зурабішвілі. Негативно на присутність Гаврилова відреагував і посол України, який на знак протесту залишив Міжпарламентську асамблею православ'я.

Гаврилов під охороною покинув парламент. Депутат відомий своїми заявами про те, що не визнає Абхазію і Південну Осетію частинами Грузії.

Як відреагували грузини?

Дії росіянина спровокували масову акцію протесту. Ввечері 20 червня близько 10 тисяч грузинів вийшли на вулиці. Учасники акції також увірвалися в парламент Грузії. Спочатку люди хотіли почути вибачення російської делегації за поведінку Гаврилова. Проте згодом почали вимагати ще й відставку очільника парламенту Іраклія Кобахідзе, очільника МВС Георгія Гахарії і очільника Служби безпеки Грузії Вахтанга Гомелаурі.

протест тбілісі грузія

Фото Reuters

Що зробила грузинська влада?

Грузинська поліція вимагала від учасників акції розійтися, а потім розігнала мітинг силою. Правоохоронці застосували проти демонстрантів сльозогінний газ і гумові кулі. В результаті постраждали 240 осіб, серед яких – 80 поліцейських. Крім протестувальників, травми отримали і журналісти. Понад сотня постраждалих перебувають у клініках, двоє – у важкому стані. Багато хто має травми очей, спричинені гумовими кулями.

протест тбілісі грузія

Фото Reuters

протест тбілісі грузія

Фото Reuters

протест тбілісі грузія

Фото Reuters

Очільник МВС Георгій Гахарія зазначив, що винних у нападах на поліцейських покарають, однак припустив: демонстранти «мають певні підстави для справедливого протесту».

Прем'єр-міністр Грузії Мамука Бахтадзе назвав протест справедливим, однак, коментуючи силовий розгін демонстрантів, заявив, що поліція діяла за законом. Він також поклав відповідальність за насильство в ході протестів на опозицію.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі, своєю чергою, зазначила: внутрішнє протистояння нікому не на руку, крім Росії. Вона назвала це «штучно піднятою хвилею антидержавних дій, спрямованих на вторгнення в парламент і повалення уряду».

протест тбілісі грузія

Фото Reuters

21 червня спікер грузинського парламенту Іраклій Кобахідзе заявив про відставку, виконавши таким чином одну із вимог протестувальників.

Також подав у відставку депутат Закарія Куцнашвілі, який приймав російську делегацію.

А що Росія?

Російська делегація була вимушена покинути Грузію. Сам Сергій Гаврилов сказав журналістам, що його посадила у крісло спікера сама грузинська сторона і що він ранішу у парламентах інших країн, де походила Асамблея МАП, як головуючий займав місця спікерів, але це не викликало жодних негативних реакцій. Також Гаврилов заперечив, щоб брав участь у російсько-грузинській війні.

У Росії протести викликали різку реакцію. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков назвав протести в Тбілісі «русофобською провокацією, яка викликає стурбованість Москви».

Президент Володимир Путін ввечері 21 червня підписав указ, що забороняє перевезення пасажирів російськими авіакомпаніями в Грузію. Заборона вводиться тимчасово з 8 липня з метою забезпечення національної безпеки.

Путін також доручив уряду повернути у країну громадян Росії, які тимчасово перебувають на території Грузії, а також їхній багаж.

Що зараз у Тбілісі?

Увечері 21 червня жителі столиці Грузії Тбілісі продовжили протест на площі перед парламентом Грузії. Вони висунули три вимоги: відставка уряду і міністра МВС; дострокові вибори у парламент зі зміною виборчої системи — із змішаної на пропорційну; розслідування і покарання винних у ситуації з російським депутатом у парламенті.

протести Грузія Тбілісі

Фото Рубрика

протести Грузія Тбілісі

Фото Рубрика

протести Грузія Тбілісі

Фото Рубрика

грузія протести тбілісі

Фото Рубрика

протести Грузія Тбілісі

Фото Рубрика

Нова акція протесту опозиції проходила, переважно, за участю студентів місцевих вузів і громадських активістів, які приїхали з сусідніх міст.

протести Грузія

Фото Рубрика

Протести тривали всю ніч. До речі, протестувальники привітали рішення президента Росії Путіна про заборону польотів до Грузії.

протести Грузія

Фото Рубрика

Станом на сьогоднішній ранок на проспекті Руставелі в Тбілісі автомобільний рух відновлено. Перед будівлею парламенту учасники акції більше не знаходяться. Немає на місці і правоохоронців.

Учора організатори закликали учасників акції зібратися перед парламентом і сьогодні о 19:00.

Реакція України

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін прокоментував ситуацію, що склалася у Грузії через візит до країни російських політиків.

«Події, які зараз відбуваються в Грузії, — справа виключно наших грузинських друзів. Саме вони мають дати цьому раду. І я впевнений, що дадуть», — написав Клімкін у Facebook.

Клімкін також прокоментував дії посла України у Грузії Ігоря Долгова, який на знак протесту залишив виступ глави Міжпарламентської асамблеї православ'я, депутата РФ Сергія Гаврилова у парламенті Грузії.

«Я особисто пишаюсь вчинком нашого посла у Грузії і мого доброго друга Ігоря Долгова. Саме так — виважено і гідно — реагувала б будь-яка притомна людина на вибрики православного російського комуніста», — зазначив Клімкін.

Також у Міністерстві закордонних справ України заявили, що з розумінням і симпатією ставляться до позиції влади і громадянського суспільства Грузії щодо протидії окупації РФ.

«Важаємо необхідним усюди давати відсіч будь-яким проявам гібридної війни Росії проти України, Грузії, інших країн. Україна підтверджує свою солідарність з грузинським народом у його боротьбі за суверенітет і територіальну цілісність своєї Батьківщини, свою підтримку зміцнення і подальшого розвитку демократії та демократичних інститутів у Грузії», — йдеться у повідомленні МЗС.

А що там Саакашвілі каже?

Колишній президент Грузіх Міхеіл Саакашвілі, який зараз живе в Україні, коментуючи мітинги у Тбілісі біля стін парламенту, закликав грузинську поліцію перейти на бік народу. Він заявив, що люди в Грузії повстали проти Іванішвілі (колишній прем'єр Грузії Бідзіна Іванішвілі. — ред.) і Росії.

«Іванішвілі, мабуть, злякався того, що сталося з Плахотнюком в Молдові, і вирішив чинити опір власному народу. А це закінчиться падінням режиму. Іванішвілі не має легітимності, тому що не має ніякої посади. Формально він — неофіційна особа, однак призначає всіх парламентаріїв, міністрів, суддів і прокурорів. Він практично повністю (контролює. — Ред.) всю банківську систему, є найбільшим в Грузії землевласником і виробником сільськогосподарської продукції. Ця людина — найбільший приватний акціонер «Газпрому», його привів в грузинську політику Володимир Путін», — розповів Саакашвілі.

5382

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: