fbpx
Сегодня
Спецпроект 19:22 18 Авг 2018

Как библиотека в Мариуполе сплотила жителей города

«Рубрика», как информационный партнер премии Social Project Awards, публикует тексты конкурсантов о своих социальных проектах. Осенью стартует открытое голосование за лучшую инициативу в каждой из номинаций (укр.).

Без проектної діяльності важко уявити сучасне життя. Громадські організації, установи, громади – всі змагаються за отримання фінансування для втілення своїх ідей. Бібліотека – це бюджетна установа, яка завжди  залежала від державних коштів, і тому кожна бібліотека мала те, що мала. У команди Центральної міської бібліотеки ім. В.Г. Короленка міста Маріуполя було велике бажання створити новий і сучасний бібліотечний простір, змінити не тільки інтер'єр, а й зміст корисного дозвілля для мешканців міста, розширити спектр соціальних послуг.

В останні роки в Маріуполі зросла кількість тимчасово переміщених осіб. Людей, які рятувалися від бойових дій, вивозили дітей на безпечну територію, розселили у гуртожитках. У багатьох вимушених переселенців залишилися тільки особисті речі та документи. Не буде перебільшенням стверджувати, що вони втратили майже все – навіть просто подивитися телевізор для них вже було проблемою, не кажучи про можливість відвідати кіно, театр, концерт, виставковий зал тощо. Але ж у людей залишився попит на культурне дозвілля! Саме тому вони потягнулися у бібліотеки.

Мрії змінити, розширити, переформатувати бібліотечне середовище були і раніше, але бажання зробити водночас комфортним та корисним дозвілля для людей, вимушених залишити свої домівки, стало поштовхом до дій.  Було подано заяву на участь в проекті до Міжнародної організації з міграції (далі МОМ). Наша заява привернула увагу спеціалістів організації і до нас прибув координатор проекту із соціального згуртування ВПО та членів приймаючих громад, щоб оцінити готовність новосформованої громади до дій. До команди, яка брала участь у написанні проекту, увійшли активні та цілеспрямовані люди: по-перше самі бібліотекари, читачі бібліотеки, в тому числі і переселенці, волонтери, представники громадських організацій. Почувши наше прагнення до якісних змін у роботі закладу, оцінивши готовність діяти, представники МОМ провели тренінг з написання проекту, допомогли чітко визначити пріоритети, цілі, завдання.

А далі закипіла робота. Спека на вулиці, спека у мізках, спека у діях… І ось – ми виграли! Майже півмільйона гривень на втілення наших ідей. На тому етапі гадалось, що основне позаду, але спека, як виявилось, тільки починалася. І не закінчувалась ані взимку, ані восени, ані навесні. Було завезено багато обладнання, техніки, меблів, матеріалів для Handmade та ще безліч всього цікавого. Бібліотекари створили групу в Facebook «MrpLife: знайомимось, гуртуємось, розвиваємось», розробили логотип. Ми планували відкрити та завершити проект великими заходами. Першим із них став фестиваль «Територія друзів», який зібрав у міському саду  1700 учасників. Тоді ми вперше відчули, що таке справжня команда. Всі члени громади, як одне ціле, не озираючись на власні плани, не зважаючи ні на які обставини, спромоглися організувати та провести масштабний фестиваль, метою якого було згуртувати та об'єднати велику кількість людей різних національностей, різних віросповідань, переселенців, людей з інвалідністю, з різним соціальним статусом  в одну велику громаду під гаслом «Ми всі – українці».  Кожен член громади використав весь свій потенціал, залучив своїх друзів, близьких, інших партнерів. Різні локації, які включали в себе творчі студії, майстер-класи, фотозони,  квести, спортивні, концертні та ігрові майданчики, казкову бібліогалявину з чарівним гномом, привернули увагу багатьох людей. Зйомка всього дійства велась за допомогою квадрокоптеру. Море позитиву та вражень відобразились у інтерв'ю, фотографіях, відео, постах в соцмережах, інформації в ЗМІ.

А вже з  липня в бібліотеці почали роботу численні клуби: клуб англійської мови «Вечір у неділю з англійською», клуб соціального кіно «Ракурс», клуб «Handmade», школа фінансової грамотності, курси комп'ютерної грамотності, юридична клініка, психологічна студія, оновлена ігротека. До кожного заходу організатори намагалися підходити креативно, відповідально і нестандартно, незважаючи чи 5 чоловік прийде, чи 50, чи 500. Наші майстрині вивчали нові різноманітні техніки, освоювали такі види ручних робіт як квіллінг, скрапбукінг, фом-флористика, світ-дизайн, канзаші, декупаж тощо. Безліч бажаючих відвідали курси, деякі знайшли собі заняття на майбутнє і використали здобуті навички для додаткового заробітку.

А завершився проект масштабним багатонаціональним мультикультурним пікніком.  Ми запросили  іноземців – громадян інших держав, які знаходяться в Маріуполі – для встановлення своєрідного рекорду міста. Безперечно, цей пікнік був гідний внесення до Книги рекордів Гіннеса, але виявилося, що приїзд її представника – дуже коштовна справа.

Маріуполь бібліотека

Разом учасники пікніку зробили карту світу, на якій кожен іноземець залишив назву своєї країни. Загалом його відвідали представники 28 держав та місцевих діаспор (німецька, вірменська, грецька, азербайджанська). Тут побували гості з Норвегії, США, Вірменії, Гани, Індії, Пакистану та інших країн. Пікнік, як ми й планували, відбувся у чудовій невимушеній обстановці відпочинку і свята – без всякого офіціозу. Всі присутні розважались, знайомились з культурними традиціями інших народів, піснями, танцями, національними символами, ремеслами, кухнею. З великим інтересом присутні спостерігали етнодефіле, на якому різні народи представляли свої національні костюми.

Маріуполь бібліотека

Першого червня у Києві відбулася підсумкова зустріч кращих громад під егідою Міжнародної організації з міграції. Метою зустрічі були представлення найкращих практик та вироблення ідеї для подальшого розвитку проектів. Маріуполь представляла керівник проекту «MRPLife: Знайомимось, гуртуємось, розвиваємось» Тетяна Кір'якулова. Вся робота, проведена в цьому році, будувалася на величезному ентузіазмі учасників проекту, волонтерів, громадських організацій-партнерів. І ця робота визнана однією з кращих. Важко осмислити весь пройдений шлях. 228 заходів відбулися в рамках проекту, 5435 бенефіціарів. Вся ця діяльність представлена ​​фотографіями, відео, лайками в соцмережах, статтями і звітами. Сьогодні, підводячи підсумки всієї роботи, чітко розумієш, що тільки завдяки згуртованості, об'єднанню всіх членів громади навколо спільної мети можливо було здолати весь цей обсяг роботи. Жоден заклад самостійно не зміг би вирішити стільки завдань та ще й на такому високому рівні. Наша громада дуже вдячна всім партнерам, активу, волонтерам і тренерам: Арсену Келічавому, Анні Єрьоминій, Олександру Длугопольському, і звичайно, МОМ. Але  головна нагорода – це обличчя людей, залучених в процес творчості, пізнання, корисного дозвілля і подарованого відчуття того, що ти не один.

Підтримати проект у Конкурсі соціальних ініціатив можна за посиланням.

Надія Герасимова

Нагадаємо, що до 29 серпня активісти з усієї України можуть подати заявку на другу щорічну премію соціальних проектів Social Project Awards. Після закінчення прийому заявок триватиме онлайн-голосування, де кожен може віддати голос за три проекти. «Рубрика» запрошує номінантів премії розповісти на своїх сторінках про ініціативу, що допоможе знайти більше її прихильників і є додатковою промоцією пропозиції голосувати за неї. Деталі тут.

10
1530

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: