fbpx
Сегодня
Спецпроект 14:15 28 Авг 2018

Госслужащий – слуга народа: идея механизма контроля за чиновниками

«Рубрика», как информационный партнер премии Social Project Awards, публикует тексты конкурсантов о своих социальных проектах (укр.).

Носієм суверенітету ієдиним джерелом влади в Україні є народ  

(стаття 5 Конституції України)

Цей пункт Конституції на даний момент виконується формально, тому що кількість людей, здатних самостійно ухвалювати рішення та голосувати за необхідні народу України закони, у Верховній раді критично мала, а реальний контроль за недоторканими обранцями відсутній. Також при існуючому виборчому законодавстві, наявних політтехнологіях та компетенції виборців суттєвих змін не передбачається.  Народ України наступає на одні і ті ж граблі, дозволяючи маніпулювати собою політикам, що постійно приходять до влади під свіжими гаслами та стають членами нових партій.

Риба псується з голови – маємо тотальну безвідповідальність керівництва, починаючи від керівників держпідприємств, які створюють фірми-близнюки, переводячи на них всю діяльність, чим доводять держпідприємства до банкрутства та продають їх за безцінь, і закінчуючи депутатами з лобіюванням «потрібних» законів. Чи відомі Вам приклади, коли за вищесказане хоч хтось отримав реальний термін? Кримінальна відповідальність за такі злочини переходить в розряд фантастики.

Рейтинг добробуту народу України, як і решти країн, обернено пропорційний її рейтингу по корупції. За індексом сприйняття корупції в Україні, ми на 130 місці зі 180 країн, тобто входимо в третину з найгіршими показниками. Це простежується і у виявленні у чиновників майна, походження якого вони не здатні пояснити. Вони діють за принципом: ти на нього плюй, а він каже, що то "дощ падає".

За таких обставин нам необхідний інструмент контролю. Ідея полягає в тому, щоб створити громадську організацію, яка найме чи складатиметься з фахових юристів, що пропишуть вимоги до кандидатів у держслужбовці від імені Народу України, та процедуру їх дієвої перевірки громадськістю (в тому числі з використанням поліграфу) на предмет причетності до корупції, неможливості самостійно ухвалювати рішення, зради батьківщини, українофобії, хронічної брехні, а також організує збір підписів для проведення референдуму із затвердженням цих вимог.

На часі втілити ідею Володимира Винниченка: «Для поступу державі необхідно систематично і планомірно вишукувати у всій масі народу найбільш здібних та обдарованих людей і ставити цих людей на службу суспільству. Держава і державні посади повинні існувати не для того, щоб забезпечувати хороше життя окремого класу, а для того, щоб виконувати свої дійсно високі обов'язки». Лише за наявності незалежних людей при владі теоретично можлива незалежність України, інакше нами завжди керуватимуть чиїсь ставленики, які все життя будуть віддячувати за покровительство нашими з вами інтересами.

Лише народ має право визначати, кого хоче бачити у владі вимоги до претендента на посаду диктує працедавець. І ті, хто туди прийдуть повинні бути йому реально підзвітні. Тільки за таких умов влада буде йому корисна.

Оскільки, в переважній більшості, виборець не є компетентний у здійсненні вибору – чим вдало користуються політики – необхідно зробити так, щоб він обирав лише з-посеред достойних. Моє бачення дієвого механізму контролю за держслужбовцями – пропоную:

«Виконувати перевірку усіх кандидатів у державні службовці, що обираються шляхом виборів (президента, депутатів) на причетність до корупційних злочинів, співпрацю із спецслужбами або схильність до корупції чи державної зради із використанням поліграфу (детектору брехні).

Вказану перевірку також застосовувати до кандидатів у державні службовці, які призначаються: міністри, судді, прокурори, керівники державних підприємств, вищого і старшого офіцерського складу Збройних сил України та СБУ, кандидатів на посади в Національне антикорупційне бюро.

Особи, що відмовились від проходження перевірки або не пройшли її, не можуть бути зареєстровані в кандидати на вказані державні посади.

Встановити періодичність виконання вказаної перевірки осіб, обраних на державну посаду: півроку або за виникненням потреби. 3а її непроходження – звільнення без права обіймати керівні посади.

Додаткову перевірку кандидатів на визначення рівня інтелекту (IQ-Tecт) здійснювати за згодою кандидата, а результати вказувати у виборчих списках (чи анкетах) в особистих даних кандидатів на державну посаду.

Вказану обов'язкову перевірку виконати для чинних держслужбовці, розпочавши з відповідальних працівників силових відомств: вищого та старшого офіцерського складу Збройних сил України та СБУ, перевірку яких виконати у місячний термін.

Обов'язкову частину цієї перевірки одноразово застосувати до усіх державних службовців на пенсії (тих, що вийшли на пенсію чи пішли у відставку за незалежності України) та вищого офіцерського складу у відставці. Усім, хто її не пройшов, пенсійне забезпечення встановити мінімальним.

Обов'язки виконання перевірки закріпити за окремим підрозділом Національного антикорупційного бюро, члени якого щотижнево підлягатимуть вказаній перевірці під громадським контролем»*

* З петиції, поданої на сайті президента.

Контроль необхідний ще з однієї загальновідомої причини – влада псує людину.

Реалізувавши цю ідею, відбудеться:

  1. Зміна статусу держслужбовців – перетворення їх з касти обраних на слуг народу.
  2. Створення соціального ліфту для чесних людей.
  3. Суттєве зниження рівня корупції, швидке здійснення реформ та, відповідно, стрімке зростання добробуту народу.
  4. «Вимирання» зрадофілів та зростання віри в нашу Україну та збільшенням любові до неї (в тому числі і до глибини своєї кишені), що в свою чергу здатне викликати явище синергії в її розвитку та розбудові.
  5. Перетворення України з об'єкту на суб'єкт політики на світовій арені (здатний мати, декларувати та дієво відстоювати власні точку зору та інтереси).

На мою думку, активістом є той, хто керується принципом: «Якщо ти критикуєш – то пропонуй, якщо пропонуєш – то реалізуй». Ставаймо активістами!

Пропоную долучитися до реалізації проекту «Держслужбовець – слуга народу», проголосувавши за нього тут, взяти участь в його обговоренні в коментарях та сприяти його реалізації.

Революція гідності свідомої частини народу відбулась – необхідна революція гідності влади!

Андрій Марків

Нагадаємо, «Рубрика» запрошує номінантів премії Social Project Awards розповісти на своїх сторінках про ініціативу, що допоможе знайти більше її прихильників і є додатковою промоцією пропозиції голосувати за неї. Деталі тут.

12
1530

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: