fbpx
Сегодня
Горячая тема 18:56 18 Апр 2019

Что происходит и реакция: национализация ПриватБанка признана незаконной

Попытка Порошенко гарантировать себе неприкосновенность после проигрыша на выборах или влияние на суд Зеленского и Коломойского, которые уже чувствуют себя хозяевами? На кону — один из крупнейших и системно важный банк страны. Разбираемся в ситуации (укр.)

Мем, який миттєво розлетівся у соцмережах

⚠️ Що сталося?

Сьогодні Окружний адміністративний суд Києва визнав націоналізацію ПриватБанка незаконною, задовольнивши позов Коломойського проти Нацбанку та Кабміну. Поки що це лише рішення рішення суду першої інстанції, яке не вступило у силу та буде оскаржене. У НБУ одразу повідомили, що готуються до апеляції, а також звернуться до Кабміну та РНБО через Приватбанк.

Реакція Кабміну не змусила себе довго чекати Гройсман теж заявив, що рішення щодо Приватбанку має бути оскаржене. Тим часом, у ПриватБанку переконують, що за будь-яких умов продовжать свою стабільну роботу. Нагадаємо, за даними дослідження GFK, кожен другий клієнт банків (46% фізосіб, 38% юросіб і 67% підприємців) називають ПриватБанк своїм основним банком. Після переходу банку у державну власність у грудні 2016 року, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 мільярдів гривень.

🔦 Ми спитали в експертів

Руслан Чорний, керуючий партнер та шеф-редактор «Фінансового клубу»:

— Саме зараз економічного впливу не буде, бо Нацбанк подав апеляцію. Наслідки можуть бути лише після рішення про незаконність націоналізації в останній судовій інстанції. 

Крім того, на сьогоднішній день не існує механізму повернення Приватбанку з державної власності. Коли Приватбанк визнали неплатоспроможним, він був відданий у ФГВФО. Він там пробув всього 3 години, і формально Міністерство фінансів купувало його вже у ФГВФО. А от як це зробити у зворотньому напрямку ніхто не знає.

Націоналізація Приватбанку на той момент була єдиним можливим варіантом, щоб зберегти гроші вкладників, які вже до того вкрав Коломойський і вивів у офшор. У Приватбанк було влито більше 155 млрд гривень державних коштів для того, щоб стабілізувати його становище і зберегти кошти людей. І рішення про націоналізацію було прийнято після того, як Коломойський і Боголюбов написали листа до Міністерства фінансів з проханням взяти його на поруки і націоналізувати цей банк.

Згідно зі «Стратегією державних банків» до 2022 року Приватбанк має бути приватизовано. Повинен з`явитися незалежний інвестор, який зможе купити цей банк.

Але приватизація має відбутися саме в той час, коли держава зможе отримати найбільшу вигоду в результаті угоди. Коли це відбудеться —невідомо. Передумовою цьому повинна бути стабілізація економіки,  щоб у ній були зацікавлені іноземні інвестори.

Сергій Фурса, інвестбанкір, спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital:

— Результату від цього рішення не буде, бо це рішення суду першої інстанції і воно не вступить у законну силу. Проте, це означає, що судді вже "з дитинства" за Зеленського.

Наразі люди можуть почати забирати вклади з Приватбанку чи обмінювати гривню на долар. Я не думаю, що для цього наразі є передумови, але це вагомий психологічний чинник. Якщо націоналізація буде визнана незаконною, це призведе до ліквідації Приватбанку.

Це дуже негативне рішення. Якщо воно колись вступить у законну силу, то дуже дорого коштуватиме Україні. По-перше, ми не отримаємо 5,5 млрд доларів, які Коломойський винен платникам податків. До того ж, він стягне ще 2 млрд доларів, про які зараз говорить.

По-друге, це призведе до втрати співробітництва з МВФ та іншими кредиторами, тому що націоналізація Приватбанку була важливою реформою в програмі МВФ і загалом у програмі реформ України. Нещодавно навіть у твіттері американського посольства писали, що націоналізація Приватбанку — це дуже важливий крок.

Тож, зараз визнання націоналізації Приватбанку незаконною призведе до дефолту і економічного колапсу.

Микола Спірідонов, політичний консультант:

— Думаю, що рішення спеціально прийняте перед виборами. Є два основних варіанти, чому це сталося. Перший варіант: Президент припиняє контролювати суди, для чого й задумувалася судова реформа. Однак, навряд чи суди без відома Президента прийняли таке рішення. Другий варіант: свідома провокація проти Зеленського. Можливо, це спроба опустити рейтинг Зеленського перед виборами. Проте результат побачимо на виборах.

💸 Реакція соцмереж

Заступник Голови Ради НБУ та почесний президент Київської школи економіки Тимофій Милованов нагадав, що банки завжди використовувалися задля зручних схем виводу коштів. І висловив сподівання про неповернення таких практик.

«Схема така: банк збирає гроші від держави та суспільства. І власники та менеджмент їх виводять. На свої (підставні) компанії. Довести майже нічого не можна. Завжди можна сказати що позики повернуть. Через 10 років. Ця схема в Україні використовувалась завжди. Приватбанк — це тільки один з прикладів. Найбільший за сумами, але приклад. В 2014-2016 роках в перший раз за історію України вдалось припинити ці схеми. Так, через втрати, через закриття банків. Але цю хворобу банківської системи вдалось майже повністю вилікувати. Я дуже сподіваюсь, що повернення до старих схем не буде», — написав він у Facebook.

Засновник StateWatch та головний експерт Антикорупційної групи РПР Олександр Лємєнов назвав ситуацію інформаційною атакою напередодні виборів.

«Тепер 3 запитання:
1) хто контролює Окружний адміністративний суд міста Києва?
2) нащо Коломойському протискати рішення по відміні націоналізації «ПриватБанку» за 3 дні до виборів?
3) куди взагалі поспішати, коли твій союзник перемагає майже втричі твого ворога?», — запитався він.

«Бережіть долари, гривні приготуватися до стрибку вверх», — написав політолог Віктор Таран.

Суд визнав незаконною націоналізацію Приватбанку.Перекладаю — держава має віддати Коломойському до попередніх 5,5 млрд…

Posted by Viktor Taran on Thursday, April 18, 2019

«Судова реформа — одне з головних досягнень Порошенка», — потролив чинного президента у Facebook політолог Петро Олещук.




мем приватбанк гривня
Твіт з офіційної сторінки ПриватБанку:
Приватбанк коломойський суд

4923

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: