fbpx
Сегодня
Что происходит 11:15 29 Ноя 2018

Второй тур выборов в Грузии: первая женщина-президент в истории Кавказа

По итогам подсчета 100% голосов, победила Саломе Зурабишвили (укр.)

Центральна виборча комісія Грузії повідомила про те, що другий тур останніх президентських виборів у країні відвідало 56,23% виборців (1,975,845 громадян, без урахування голосів у закордонних дільницях). Виборчі дільниці закрилися о 20:00 за місцевим часом та офіційні результати будуть оголошені о 2 ранку, але ми вже маємо попередні результати та відповідні реакції грузинських політиків.

Хто переміг?

Центрвиборчком Грузії офіційно повідомив, що на президентських виборах за підсумками підрахунку 100% голосів перемогла Саломе Зурабішвілі.

За Зурабішвілі віддали 1,1 млн голосів (59,52%). Її опонент Грігол Вашадзе отримав 780,6 тис. голосів (40,48%).

грузія

Саломе Зурабішвілі та Григол Вашадзе. Фото: Eana Korbezashvili / Civil.ge & facebook.com/GregoryVashadze.Ge

Як висловився лідер правлячої партії Грузинська мрія – Демократична Грузія та колишній прем'єр-міністр Бідзіна Іванішвілі (якого раніше Transparency International звинувачувала у напівлегальній підтримці провладних сил за рахунок власного бізнесу) тепер його партія дійсно може святкувати, оскільки перемога Саломе Зурабішвілі була оголошена кількома екзит-полами, які були замовлені як ГМ-ДГ, так і її політичними опонентами. Раніше в цьому місяці грузинський уряд оголосив, що благодійний фонд, контрольований Іванішвілі, пообіцяв списати борги 600 000 чоловік, і цей крок був розкритикований у пресі, як спроба «купувати голоси» перед другим туром. Він заявив: «Після першого туру було, напевно, небезпечно реагувати на екзит-поли, проте, оскільки це не просто наше внутрішнє опитування, а опитування, проведене іноземною компанією, і що наш суперник також оголосив результати екзит-полу, ми можемо розцінювати цей результат як реальний. Ми вдячні нашим виборцям і суспільству в цілому».

Чи визнані результати екзит-полів кандидатами?

Саломе Зурабішвілі, яка, нагадаємо, хоча й була підтримана правлячою ГМ-ДГ, однак офіційно балотувалася як незалежний кандидат, коментуючи свою перемогу відповідно до екзит-полів намагалася показати дипломатичність: «Наш вибір – це мирна Грузія, об'єднана країна та рівноправні громадяни. Наш вибір – це діалог з тими частинами суспільства, які сьогодні не голосували за мене і які сьогодні не згодні з нами. Але ми всі громадяни однієї країни».

Григол Вашадзе, її суперник, обережніше ставився до результатів опитувань. Він також звинуватив правлячу партію в махінаціях у ході проведення виборів: «Таких виборів у Грузії ще ніколи не було. Влада мобілізувала та підкупила всіх, кого тільки змогла. Були залучені всі злочинці, торговці наркотиками».

Хто така Саломе Зурабішвілі?

Саломе Зурабішвілі народилася у Парижі та була працівником МЗС Франції, до того як повернулася на історичну батьківщину стала Міністром закордонних справ Грузії з 2004 по 2005 рік. Опозиція на чолі з Вашадзе та Бакрадзе критикує її, зокрема, за «промосковські» висловлювання щодо російсько-грузинської війни серпня 2008 року. Тоді Зурабішвілі заявляла, що війна трапилася через те, що Грузія «піддалася на провокації Росії». З іншого боку, саме її підтримувала правляча партія «Грузинська мрія» (офіційно пані Зурабішвілі балотувалася як незалежний кандидат), яка в останні роки змогла досягти ряду позитивних надбань для Грузії на поприщі зовнішньої політики, особливо в аспектах євроатлантичної інтеграції. У ході дебатів вона заявила, що, незважаючи на те, що у президента будуть менше інструментів для управління за новою редакцією конституції, існує безліч можливостей для соціальних інновацій та розвитку, якими вона бажає скористатися заради того, щоб «покласти кінець радянській спадщині», з її культурою ненависті, помсти та шпигунства, заради панування громадянського суспільства. У економіці її ставка на розширенні регіонального розвитку.

Саакашвілі

Михеїл Саакашвілі в ефірі «Rustavi-2» закликав до невизнання виборів. Джерело: rustavi2.ge

Що стосовно Саакашвілі?

Нагадаємо, Міхеїл Саакашвілі розраховував на перемогу Григола Вашадзе, який є пропонентом повернення колишнього грузинського президента до батьківщині та припинення кримінального переслідування. Після першого туру у нього був резон сподіватися на такий розвиток подій: Зурабішвілі та Вашадзе отримали приблизно однакову кількість голосів, але саме Вашадзе розраховував на підтримку виборців Давида Бакрадзе (іншого опозиціонера, який у першому турі отримав більше 10% голосів). Тепер, із вірогіднішою перемогою Саломе Зурабішвілі, Міхеїл Сакашвілі навряд чи зможе домовитися про закриття кримінальної справи та повернення додому.

Замість того, щоб запропонувати очікувати остаточних результатів, як це зробив Григол Вашадзе, Саакашвілі у різкій формі розкритикував вибори в ефірі телеканалу «Rustavi-2» та навіть закликав до невизнання виборів та масових акцій непокори. Він заявив: «Це були не вибори, у нас немає законних виборів, і я ніколи не визнаю Бідзіна Іванішвілі як законного лідера країни… Я хочу звернутися до нашого народу: люди, цей брудний олігарх  переробив на свій лад закони, конституцію, демократію, виборчі інститути! Те, що відбувалося сьогодні та в останні тижні не було ані виборами, ані демократичним процесом, і не має нічого спільного з волею народу… Завтра, коли оголосять результати виборів, і я сподіваюся, що результати будуть, ми переходимо до масового руху непокори: я закликаю поліцію, щоб була на стороні народу, я закликаю збройні сили, щоб не виконували незаконних наказів, я закликаю здорову частину державного апарату, щоб ви вийшли з кримінально-мафіозної банди. Завтра той день, коли ми починаємо масові акції по всій країні, акції мирної громадянської непокори…»

У залежності від того, чи зможуть прихильники Саакашвілі дійсно зібрати обіцяні масові акції протесту, будуть розвиватися подальші події. Поки не відбудеться офіційної інаугурації варто продовжувати спостерігати за ситуацією у Грузії. У випадку остаточного затвердження перемоги Саломе Зурабішвілі вона стане першою жінкою-президентом в історії Грузії та країн Кавказу загалом.

2538

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: