fbpx
Сегодня
Что происходит 21:14 04 Авг 2018

Охота на активистов

Как получилось, что быть человеком с активной гражданской позицией стало опасно? (укр.).

Фото: promin.cv.ua

Останнім часом бути проукраїнським активістом у східних центральних та південних регіонах України стало небезпечно. З початку року чимало активних людей були поранені або вбиті в результаті нападів зі зброєю. Уже зараз можна чітко відстежувати, що відбувається цілеспрямоване полювання на активістів, щоб залякати інших.

Лише за останній тиждень відбулося п'ять злочинів щодо проукраїнських активістів. Двох із них – Віталія Олешка із Бердянська та Анатолія Жука із Сум – застрелили. Активістку Катерину Гандзюк із Херсона облили кислотою. У Кам'янському (Дніпропетровська область) підірвали автомобіль місцевого проукраїнського депутата, а в Одесі вантажівкою протаранили автомобіль лідерів місцевого осередку «Народного руху України» Григорія Козьми і Михайла Кузаконя.

Карт-бланш на свавілля місцевих "князьків"

За півроку в Україні відбулося близько двох десятків нападів на активістів, які виступали проти незаконних забудов, боролися зі свавіллям та корупції в поліції чи у місцевій владі.

Так, цього року в Одесі вчинили кілька нападів на активістів – Віталія Устименка та Сергія Стерненка.

За останні півроку це вже третій напад на Сергія Стерненка. На початку лютого на нього з кулаками напали невідомі. Через кілька місяців, у травні активісту вистрелили із травматичного пістолета у потилицю. Нападника одразу ж затримали. А вже наприкінці травня відбувся третій напад зі зброєю на Стерненка.

Під час нападу активіста поранили ножем. Обороняючись, він вихопив ніж та завдав удару у відповідь, в результаті чого один з нападників помер. Іншому вдалося втекти. Згодом його затримали, але підозри у замаху на вбивство так і не оголосили, випустивши за кілька днів – він проходить у справі як свідок. Натомість Стерненка можуть притягнути до відповідальності за вбивство свого нападника.

Сергій Стерненко переконаний, що нападники діяли на замовлення мера Одеси Геннадія Труханова. Прикметно, що попри затримання нападників, поліція досі не знайшла замовників цих злочинів.

Мотиви нападів очевидні, адже активіст неодноразово виступав проти незаконних забудов в Одесі, які відбуваються під покровом мера. Організовував акції протесту проти виступу артистів, що визнавали окупацію Криму чи давали концерти в Росії.

Сергій Стерненко

Сергій Стерненко

На початку червня в Одесі поранили ножем активіста «Автомайдану» і члена Громадської ради при НАБУ Віталія Устименка. Справу розслідують як замах на вбивство. Поліція оприлюднила фото одного з нападників, однак жодних інших результатів поки немає.

Антикорупційний активіст Віталій Устименко після нападу у червні 2018-го

Антикорупційний активіст Віталій Устименко після нападу у червні 2018-го

Напад із кислотою на активістку з Херсона Катерину Гандзюк також може бути пов'язаний із відчуттям безкарності місцевих корумпованих "князьків". Друзі і знайомі Катерини Гандзюк, зазначають, що своєю діяльністю в місті активістка завдавала їм чимало клопоту. Зокрема, публічно розповіла, що голова Управління захисту економіки Артем Антощук вимагав хабара в розмірі 3% бюджету Херсона. Депутат місцевої ради в Херсоні Олександр Власов також припускає, що нападників могли замовити голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв, який має амбіції на крісло мера, та керівник місцевого відділення "Укртрансбезпеки" Ігор Пастух. Першого Катерина Гандзюк звинуватила у навмисному підпалі лісу, щоб заробляти на продажі деревини, другого – у схемах отримання хабарів за перевантажені фури на дорогах.

гандзюк

Катерина Гандзюк

Пізніше у поліції повідомили про затримання чоловіка, який "обґрунтовано підозрюється" у нападі на активістку. Жодних інших деталей, зокрема, чи схожий він на нападника, якого зафіксували камери спостереження, невідомо.

Напередодні в Херсоні побили місцевого активіста руху "ЧЕСНО" та журналіста Сергія Нікітенка. Активіст припускає, що нападники могли бути ті самі, що й на Сергія Устименка з Одеси. Наразі злочинці не затримані.

Нападавшие — двое бородачей, поджидали возле стоянки. После избиения сели в машину с транзитными номерами. Вся…

Posted by Сергій Нікітенко on Sunday, June 17, 2018

Спробу вбити проукраїнського активіста та місцевого депутата Віталія Чернявського у Кам'янському на Дніпропетровщині пов'язують із зачисткою проукраїнських активістів напередодні виборів. Під час вибуху у власному автомобілі, чоловік отримав численні поранення.

"Мета – залякати депутатів з проукраїнською позицією напередодні президентських виборів. Віталій Чернявський завжди був «незручним» для деяких людей, адже міг говорити прямо. Думаю, триває глобальна зачистка патріотів", – вважає голова Кам'янської організації ВО «Батьківщина» Олександр Плахотник.

Змусити поліцію працювати

Ці, та чимало інших випадків свідчать про те, що поліція не зацікавлена у якісному розслідуванні злочинів, вчинених проти активістів, адже часто ризикує вийти сама на себе. І лише розголос та тиск громадськості змушує правоохоронців працювати. До прикладу, після нападу на Катерину Гандзюк у поліції відкрили кримінальне провадження за досить легкою статтею – хуліганство. І лише згодом перекваліфікували на "замах на умисне вбивство", що передбачає більш суворе покарання.

Належного розслідування цієї справи місцевими правоохоронцями годі було чекати, адже активістка неодноразово писала про корупційні схеми в херсонській поліції.  

Лідер ГО "Небайдужі" Сергій Стерненко, на якого з початку року здійснили уже три напади, підкреслює, що місцеві правоохоронці не зацікавлені у розслідуванні справ. Тому, з огляду на їх подібність, пропонує об'єднати провадження між собою та передати підслідність до центральних правоохоронних органів, зокрема Служби безпеки України.

"Якщо цього не буде зроблено невідкладно — «слідство» на місцях так і лишатиметься банальним окозамилюванням. Бо злочинці самі себе притягати до відповідальності точно не будуть", – наголошує активіст.

Відчуття безкарності місцевих олігархічних структур дає їм карт-бланш на скоєння нових злочинів.

Координатор руху "Сильні громади" та політичний аналітик Валентин Краснопьоров вважає напади на проукраїнських активістів спробою реваншу монопольної олігархічної системи.

"Ми півтора року знаходимося у відкаті. Немає системних реформ, завалили НАЗК, САП, ледве проштовхнули Антикорупційний суд. Перші два роки енергія Майдану надала можливість робити реформи, але через те, що суспільство не організувалося, не створило паралельних організаційних форм, не стало конкурувати з існуючими монопольно-олігархічними групами, вони почали робити відкат назад", – підкреслює Валентин Краснопьоров.

Він також додав, що у західній Україні вони відкотитися не можуть, бо там суспільство більш організоване і контролює систему, а на півдні і сході вони бачать, що можуть тиснути.

Проте, він застерігає, що це скоріше амплітудна форма. Україна росте, рухається до ефективної демократії, роблячи два кроки вперед і один – назад. Це є викликом для форм організації та мобілізації суспільства.

Лише у випадку із вбивством активіста із Бердянська Віталія Олешка з позивним "Сармат" поліція спрацювала оперативно, затримавши чотирьох людей, яких підозрюють до вчинення злочину, у той же день.

Теракти з метою залякування

Відомий юрист Масі Найєм називає, гучні випадки нападів на активістів тероризмом.

"Це тероризм, передбачений ст. 258 ККУ. Тобто залякування населення і органів влади з метою досягнення злочинних намірів. Такий злочин полягає у погрозі насильством, підтриманні стану постійного страху з метою досягнути певних політичних цілей.

Отже йдеться про залякування саме проукраїнських активних громадян. З одного боку є бажання підтримати місцеві правоохоронні органи. З іншого боку, вони за цей час демонстрували злочинну бездіяльність по відношенню до нападів на проукраїнських активістів", – написав він у Фейсбук.

Такої ж думки дотримується і відомий активіст Владислав Грезєв, який вважає, що розслідування справи потрібно передати в СБУ.

"Це теракт. З метою залякування цілої групи людей. Чи вийшло в них поселити страх в активної частини суспільства? Цілком. І всі колеги це усвідомлюють: кожен, хто відкрито говорить правду стосовно влади і викриває її злочини, – може стати наступним", – підкреслює активіст.

Підготовка до реваншу проросійських сил

У нападах на активістів можна вбачати і російський слід, адже усі вони мали чітку проукраїнську публічну позицію.

"Хто у нас в перших рядах ганяв комуністів на мітингах 1 травня? Хто в місто привозив на лекції Михальчишина та Білецького? Хто у нас з міськради диктує (в хорошому сенсі цього слова) проукраїнську позицію? – Гандзюк. Вона одна замінює цілі ГО в цьому плані", – написав депутат місцевої ради в Херсоні Олександр Власов, висловлюючи можливі мотиви нападу на Катерину Гандзюк.

Версію про серію нападів на активістів, яка курується із Кремля, озвучив також генеральний прокурор України Юрій Луценко. На його думку, таким чином може відбуватися підготовка до дестабілізації ситуації в Україні.

"За серією нападів можуть стояти іноземні спецслужби, і особи набагато вищі, ніж міський голова Одеси, чи місцева влада в Харкові, Херсоні. Тобто ми маємо справу з організованою групою осіб, які здійснюють терор по різним містам України", – вважає одеський активіст, керівник об'єднання «Небайдужі» Сергій Стерненко.

Такі версії теж потрібно розглядати та готуватися до того, щоб вчасно попередити їх.

У будь-якому випадку, активістам потрібно бути значно обережнішими. Перевіряти, чи немає будь-яких сторонніх предметів під автомобілем, намагатися не ходити самостійно вулицями, подбати про засоби, щоб ефективно дати відсіч у разі нападу. А всім нам — тримати руку на "пульсі" цих та інших справ, вимагаючи результативних розслідувань нападів. Робити ці історії відомими, і не боятися. Адже головне, щоб страх не змусив нас мовчати.

88
3663

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: