fbpx
Сегодня
Что происходит 17:35 21 Ноя 2018

ВСК, новый арест и молчание министра. Главные события после убийства Гандзюк

4 листопада у Києві померла відома херсонська активістка, радниця міського голови, керуюча справами херсонського міськвиконкому Катерина Гандзюк. 31 липня на жінку здійснили жорстокий напад, обливши її літром концентрованої сірчаної кислоти.

В результаті, потерпіла отримала понад 30% хімічних опіків тіла. Гандзюк провела на лікарняному ліжку 96 днів і перенесла більше 10 складних операцій. Катерину Гандзюк поховали в Херсоні 7 листопада.

Смерть херсонської активістки стала топ-темою в українських ЗМІ протягом останнього тижня. Їй були присвячені ефіри провідних політичних ток-шоу країни, головні рубрики багатьох всеукраїнських і закордонних ЗМІ.

На наступний день після смерті Гандзюк у Генпрокуратурі України ухвалили рішення про передачу розслідування цієї справи з поліції до Служби Безпеки України. В цьому матеріалі ми зібрали головні події, які відбулися після смерті Катерини Гандзюк.

СТВОРЕННЯ ТСК

6 листопада Верховна Рада України підтримала постанову про створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) для розслідування нападу на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів. За це рішення проголосували 259 народних депутатів.

Ініціаторами створення комісії виступили депутати Мустафа Найєм, Олена Сотник, Альона Шкрум, Ірина Геращенко та інші. Активісти і журналісти, які слідкують за розслідуванням справи Гандзюк, вимагали створити ТСК ще 27 вересня під час акції «Ніч на Банковій».

Очолив ТСК позафракційний депутат Борислав Береза. Його заступником працює нардеп від фракції «БПП» Сергій Алєксєєв. Загалом до складу ТСК увійшли 18 парламентарів від різних фракцій, а також позафракційні депутати.

ТСК як інструмент парламенту має перевіряти перебіг розслідування вбивства Катерина Гандзюк та нападів на інших активістів, які сталися в Україні протягом останніх двох років. Таких випадків нараховують кілька десятків.

ПСЕВДОВІДСТАВКА ГЕНПРОКУРОРА

Того ж дня, 6 листопада, доповідаючи з трибуни Верховної Ради про розслідування вбивства Гандзюк, Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що готовий покинути свою посаду.

«Щоб не було жодних сумнівів, що за владу ніхто не чіпляється, я сьогодні подаю заяву про відставку президенту України, і ви в парламенті маєте розглянути це питання. Прошу це розглянути цього тижня», – сказав Луценко.

Луценко додав, що не може допустити «двовладдя в країні, коли правоохоронну систему знищують бездоказово, навіть за розкритий злочин». Генпрокурор також розкритикував створення ТСК у справі нападів на активістів і заявив, що комісія заважатиме слідству.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій поставив питання про відставку Луценка на рейтингове голосування, адже, за офіційною процедурою, спочатку заяву Генпрокурора має розглянути Президент. Під час рейтингового голосування у Раді, відставку Луценка підтримали лише 38 народних депутатів.

АРЕШТ ПАВЛОВСЬКОГО

12 листопада Шевченківський районний суд Києва заарештував Ігоря Павловського – екс-помічника народного депутата від фракції «БПП» Миколи Паламарчука. Про це заявила прес-секретар Генерального прокурора України Лариса Сарган.

Павловський

Ігор Павловський (фото з Фейсбуку)

За словами Сарган, Павловського затримали ще 10 листопада у Херсоні. Йому оголошено підозру за двома статтям Кримінального Кодексу. Йдеться про співучасть у злочині та умисне вбивство, вчинене на замовлення з особливою жорстокістю за попередньою змовою групою осіб.

На Павловського під час допиту вказав один із підозрюваних у співучасті в нападі на Гандзюк Володимир Васянович. Його свідчення є в ухвалі Херсонського міського суду від 31 серпня.

Ігор Павловський – заступник голови громадського формування з охорони громадського порядку «Чорний туман». Організацію створено навесні 2018 року у Новій Каховці. До неї, серед інших, входять колишні бійці добровольчих батальйонів, які брали участь у бойових дій на сході України. Павловського називають можливим посередником між замовником та організаторами вбивства Гандзюк.

Після того, як у справі Гандзюк з'явилося ім'я Павловського, нардеп Микола Паламарчук публічно відмежувався від цієї особи та заявив, що звільнив Павловського з посади свого помічника.

До арешту в ефірі телеканалу «112 Україна» Павловський заявив, що не причетний до вбивства Гандзюк і відкинув усі звинувачення. «… заявляю прямо, що до ситуації з Гандзюк не маю взагалі ніякого відношення. Навіть не був з нею ніколи знайомий», – заявив Павловський.

Будинок Павловського

Будинок Павловського (фото з Фейсбуку)

В день похорон Катерини Гандзюк невідомі написали на паркані будинку, де мешкає Павловський, слово «вбивця» та закинули у двір димові шашки.

Після арешту Павловського, з 12 листопада, у державному реєстрі судових рішень стали недоступними ухвали слідчих суддів у справі Гандзюк.

РЕАКЦІЯ ПРЕЗИДЕНТА

Президент України Петро Порошенко вперше публічно згадав про справу Гандзюк після її смерті.

«Звертаюся до правоохоронців зробити все можливе, аби вбивці Катерини Гандзюк були знайдені, опинилися на лаві підсудних та були покарані. Ми всі маємо об'єднати зусилля та допомогти правоохоронним органам для того, щоби зло було покаране», – написав Порошенко на своїй сторінці у Twitter.

МОВЧАННЯ МІНІСТРА МВС

Водночас, Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, попри значний резонанс довкола справи Гандзюк, не зробив жодної заяви з цього приводу після її смерті.

Єдиний коментар щодо справи Гандзюк Аваков залишив у своєму Twitter ще 3 серпня, коли поліція затримала першого підозрюваного у нападі на Катерину – Миколу Новікова.

справа гандзюк

Нагадаємо, суд узяв під варту Новікова, незважаючи на заяви про його алібі, яке можуть підтвердити свідки. Невдовзі журналісти знайшли свідків, які відпочивали з Новіковим на морі в день замаху на Гандзюк.

Пізніше поліція відпустила Новікова, змусивши його підписати документ, у якому він підтверджує, що в день нападу на Гандзюк нібито перебував біля її будинку.

справа гандзюк

Микола Новіков (фото Іван Антипенко)

Про те, що його змусили підписати такий документ, Новіков повідомив автору цих рядків, щойно його звільнили зі слідчого ізолятора. Вочевидь, це було зроблено для прикриття незаконних дій поліції. Новіков просидів у СІЗО 19 днів.

«АВАКОВ, ЙДИ!»

17 листопада активісти, які об'єдналися у неформальну ініціативу «Хто замовив Катю Гандзюк?», а також громадські діячі з ГО «Автомайдан» та Центру протидії корупції провели акцію «Аваков, йди!». Акція відбулася біля «резиденції» міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, яка розташована на території лікарні Головного управління МВС у Київській області.

На думку учасників акції, Аваков особисто відповідальний за відсутність дієвої системи правопорядку в країні. Активісти критикували міністра МВС за бездіяльність, відсутність покарання за масові напади на активістів протягом останніх років та вимагали дати відповідь на питання «Хто замовив Катю Гандзюк?».

Відео з акції (Дмитро Багненко)

«Або вони, або ми. Ми втомилися роками переживати постійний пресинг. Ситуація в регіонах абсолютно нездорова. Вона вимагає дієву систему правоохоронних органів, яка б не давала можливості здійснювати системні атаки на активістів», – заявив під час акції активіст Віталій Устименко, який теж пережив напад.

Учасники акції розклеїли на паркані лікарні плакати з написами «Авакова у відставку», «Стоп ментовский беспредел», «Міністерство внутрішніх схем», «Хто замовив активістів» та іншими.

АПЕЛЯЦІЯ ТОРБІНА

15 листопада Апеляційний суд Херсонської області мав розглянути клопотання адвоката Сергія Торбіна, якого підозрюють в організації замаху на Гандзюк, щодо зміни йому запобіжного заходу із тримання під вартою на домашній арешт.

Сергій Торбін

Сергій Торбін (фото Іван Антипенко)

Однак розгляд справи було перенесено на 29 листопада через відсутність підозрюваного. Адвокат Юрій Хазов повідомив суд, що Торбін перебуває у Києві, де з ним проводять слідчі дії працівники СБУ. Сам Торбін написав заяву про те, що бажає бути присутнім на цьому судовому засіданні, однак його до Херсона не доставили.

ЗАСІДАННЯ ТСК

15 листопада також відбулося засідання тимчасової слідчої комісії народних депутатів, створеної 6 листопада. У засіданні ТСК взяли участь представники СБУ, Генпрокуратури, МВС, а також поліції і прокуратури Херсонської області.

Депутати, які входять ТСК, проголосували за те, аби комісія сконцентрувала увагу на розслідування вбивства Катерини Гандзюк та Віталія Олешка (який був убитий того ж дня), а також нападів на активістів в Одесі (справи Михалика, Устименка, Стерненка), Харкові (Бичко), Сєвєродонецьк (Самарський), Києві (Макарова).

20 листопада комісія провела ще одне засідання, на якому слухали міського голову Херсона Володимира Миколаєнка. Мер заявив, що Катерина Гандзюк називала йому ймовірного замовника замаху на себе. Це прізвище він повідомив слідчому СБУ, з яким зустрівся перед засіданням ТСК. Однак публічно Миколаєнко це прізвище не озвучив

Наступне засідання комісії відбудеться 29 і 30 листопада в Херсоні.

ПІДОЗРЮВАНІ ПІД ДОМАШНІМ АРЕШТОМ

Нагадаємо, раніше у справі Катерини Гандзюк поліція затримала п'ятьох підозрюваних. Це Сергій Торбін, Володимир Васянович, Віктор Горбунов, В'ячеслав Вишневський та Микита Грабчук. Усі – учасники бойових дій у зоні АТО у складі 5-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу.

Першим був затриманий Віктор Горбунов, який розповів слідчим, що сам купував кислоту, якою пізніше облили Гандзюк. Через Горбунова слідство вийшло на інших підозрюваних. Під час допиту вони розповіли деталі організації і вчинення злочину. Усі, крім Сергія Торбіна визнали свою причетність до нападу на Гандзюк.

справа гандзюк

Фото підозрюваних (Іван Антипенко)

Сергій Торбін, на якого інші підозрювані вказують як на організатора замаху, і Микита Грабчук, який зізнався у безпосередньому нападі, утримуються під вартою. Горбунов, Васянович і Вишневський перебувають під домашнім арештом.

Таку міру запобіжного заходу Херсонський міський суд обрав для них 18 і 19 жовтня, коли справу Гандзюк розслідували як замах на вбивство. Після смерті потерпілої справу було перекваліфіковано на умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене з особливою жорстокістю, скоєне на замовлення, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

3577

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: