fbpx
Сегодня
Актуально 22:23 27 Мар 2018

Первичная медицина: как ходить к врачу с 1 апреля

В это воскресенье стартует новая медицинская реформа, которая ставит себе за цель кардинально изменить всю систему здравоохранения. Разобрались, к каким изменениям стоит быть готовыми, и как теперь врачи будут оказывать помощь (укр.).

Відтепер українці почнуть обирати сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів самостійно. Відбуватиметься це у медичних закладах, які підключені до системи «Електронне здоров'я», незалежно від місця проживання пацієнта. Дізнатися про те, чи є обраний вами медзаклад у переліку можна дізнатись за посиланням на сайті «Електронна система охорони здоров'я eHealth».

Що таке декларація?

Дізнавшись, який заклад може проводити ваш первинний огляд, вам потрібно заповнити декларацію. Цей документ є підтвердженням вашого бажання обслуговуватись у конкретного лікаря, і Національна служба здоров'я України (НСЗУ) має саме йому надавати кошти за ваш огляд. Звісно, спостерігатися саме там, де людина вперше заповнила декларацію – це не пожиттєвий обов'язок. Змінити доктора можна, уклавши нову декларацію. Проте лікарі мають право не підписувати з вами угоду, якщо в них вже обслуговується достатня кількість пацієнтів (норма сімейного лікаря — 1 800 пацієнтів, терапевта – 2 000, педіатра – 900), повідомляє МОЗ України.

Що необхідно зробити для заповнення декларації? Прийти до обраного медзакладу з паспортом, індивідуальним податковим номером та телефоном. Для підписання декларації з сімейним лікарем та педіатром на дитину додатково візьміть свідоцтво про народження. Угода про надання первинної медичної допомоги буде прив'язана до вашого номеру телефону.

Як про вас дізнається НЗСУ?

Уповноважена особа від первинного медичного закладу (ПМЗ) внесе дані в електронну систему та роздрукує примірник для перевірки. За правильності внесених даних ви підпишете два примірники декларації, один з яких залишиться у ПМЗ, а інший – у вас.

Уповноважена особа накладає електронний цифровий підпис на декларацію, і з даного моменту ви пацієнт оновленої системи надання первинної медичної допомоги. Всі дані з вашого здоров'я міститимуться у електронній системі. Контроль за наданням медичної допомоги покладається на Національну службу здоров'я України.

медична реформа

Що буде входити до обов'язків терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів?

21 березня у Мінюсті зареєстровано новий Порядок надання первинної медичної допомоги, згідно з яким лікарі ПМД:

— слідкуватимуть за вашим здоров'ям та здоров'ям ваших дітей;
— діагностуватимуть хвороби;
— лікуватимуть найпоширеніші з них;
— допомагатимуть вам одужати після отруєнь та травм;
— надаватимуть невідкладну допомогу за гострого розладу фізичного чи психологічного станів, якщо відсутня необхідність звернення до високоспеціалізованого фахівця.
— виїжджатимуть на виклики, але рішення про виїзд тепер прийматиме лікар на підставі інформації від пацієнта (у тому числі дасть рекомендації щодо виклику швидкої (103);
— виявлятиме ризики для вашого здоров'я та надаватиме своєчасні рекомендації з їх усунення;
— спостерігатиме за здоровою дитиною і неускладненою вагітністю;
— видаватиме листок непрацездатності;
— надаватиме направлення для проходження медико-соціальної експертизи;
— випише направлення до лікарів вторинної чи третинної допомоги, це такі фахівці, як ЛОР, ендокринолог, тощо.

Переваги нової системи

Міністерство охорони здоров'я України наголошує:
— практика ПМД налагодить довірливі стосунки між пацієнтом і лікарем, щоб досягти найкращих результатів у лікуванні;
— до закладів такої допомоги виставляють прості і водночас обов'язкові вимоги для надання сервісу;
— якщо ваш лікар тимчасово не може здійснювати свої повноваження, заклад повинен завчасно попередити вас про це і нову декларацію заповнювати не потрібно;
— вас мають проінформувати за зміни адреси чи графіку прийому у доступному місці і на веб-сторінці закладу.
— записатися на прийом можна буде як особисто, телефоном або електронною поштою;
— на вихідні первинна допомога не працюватиме повний день, але будуть створені чергові кабінети, які визначать години прийому і оглянуть вас у святкові та неробочі дні, тощо.

Чим буде оснащений заклад ПМД?

26 січня наказом МОЗ України був затверджений Примірний табель матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров'я та фізичних осіб – підприємців, які надають первинну медичну допомогу. До нього, окрім меблів, комп'ютерного обладнання, спеціального програмного забезпечення, розхідних матеріалів одноразового використання та інших звичних для нас медичних приладів, увійшло обладнання для надання послуг із застосуванням телемедицини.

медична реформа

Що таке телемедицина?

На це питання мають шукати відповіді жителі віддалених населених пунктів. Данна технологія має на меті рівний доступ до якісної медицини у будь-якому куточку України. Телемедицина передбачає використання комп`ютерної та телекомунікаційної техніки. Вона поєднує фахівців, пацієнтів та супровідний медичний персонал, географічно розташованих у різних місцях, для того, щоб дистанційно виміряти, зібрати та передати інформацію про стан здоров'я консиліуму лікарів. Спеціалісти встановлюють діагноз та приймають оптимальне рішення про надання необхідної допомоги і подальших дій.

Чи потрібно «підмазувати»?

На кожного лікаря нові заклади отримуватимуть у середньому 28 тис. грн. на місяць у 2018 році, та близько 34 тис. грн. на місяць у 2019 році. Тож платити додаткові гроші та хабарі за отримання первинної медичної допомоги працівникам оновленої системи не потрібно!

А «Рубрика» бажає вам вдалого вибору свого лікаря та міцного здоров'я!

8
1160

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: