fbpx
Сегодня
Хроніка 13:01 22 Авг 2018

Первый «гуманитарный конвой». Как Россия перекидывала подкрепление

Четыре года назад, 22 августа 2014-го, неконтролируемый участок российско-украинской границы незаконно пересекли первые 262 КАМАЗы с грузом (укр.).

Згідно з версією російської пропаганди, ці автомашини Міністерства з надзвичайних ситуацій Росії повинні були начебто привезти до Луганську вантаж для мирних мешканців. За словами офіційних представників МЗС Росії, це було продовольство, медикаменти, питна вода, спальні мішки, а також комплекти електростанцій різної потужності.

Перший гуманітарний конвой

Ймовірний шлях 1-го гумконвою (реконструкція за матеріалами Д.Путята)

При тому, що переговори про маршрут конвою почалися раніше, і Україна пропонувала пропустити його через один з прикордонних пунктів в Харківській області з митним оглядом і супроводом Червоним Хрестом. Мало того, було запропоновано перевантажити оперативно весь вантаж в українські машини.

Але Росія пішла на хитрість і за допомогою цих білих КАМАЗів по єдиній дорозі, яку не контролювала українська армія (по факту, але був вогневий контроль), через контрольований бойовиками пункту пропуску Ізварине без згоди і супроводу представників Червоного Хреста, вона перекинула для нечисленних «захисників» Луганська – бандформувань різного роду – боєприпаси та паливо.

Цікаво, що британські журналісти, які бачили конвой ще у Ростовській області писали: «Водії, геть усі юнаки призовного віку в армійських шортах, ніяковіючи, кажуть, що вони, «це, ну, як його – вільнонаймані».

Про різке посилення бойової активності противника після приїзду «гумконвою» згадують буквально усі ветерани війни на луганському напрямку.

Наприклад, полковник Андрій Ковальчук – командир 80 окремої аеромобільної бригади: «Тільки цей «гуманітарний конвой» зайшов – на другий день нас знову почали масово обстрілювати. Артилерія почала працювати [по Луганському аеропорту] знову з двох сторін – зі сторони Краснодону і зі сторони Луганська.

Якби не пропущений «гумконвой», я думаю, можна було сміливо заходити в сам Луганськ. Плюс якби були сили і засоби для завдання. Бо зайти можна було, а ось зачищати – це не задача Збройних сил. Якщо б було достатньо сил і засобів, достатньо поліції, інших військових формувань, Національної гвардії в тому числі, я думаю, ми би легко забрали Луганськ собі».

Перший гуманітарний конвой

Російські КАМАЗи одного з гуманітарних конвоїв

Або солдат тієї ж бригади Петро Яконюк: «Тоді було відчутно, який «гумконвой» їм привезли. Збільшились обстріли, «Гради» почали повними пакетами летіти. <…> …після «гумконвою» боєприпасів у них було багато».

Або капітан Олег Гільжинский: «Ми бачили на власні очі, як заходив перший «гумконвой». Ми могли його розстріляти, але нам дали команду не чіпати.

«Гумконвой» — це був якийсь муляж, заїхали, двом-трьом бабкам в якомусь селі дали пару буханок хліба, гречки якоїсь там – і все. Решта однозначно була боєприпаси, тому вони побачили, що колона так відкрито не може пройти по трасі».

Через кілька днів ті ж машини виїжджали з окупованої зони невеликими групами з різних напрямків. Характерно, що білі авто «гуманітарного конвою» на зворотному шляху були завантажені по вазі більше, ніж на шляху в Україну. Це підтверджують прикордонники обох сторін (наші були заблоковані на російській території і могли тільки візуально оглядати машини).

За офіційними даними, на вантажівках російського «гуманітарного конвою» було вивезено обладнання українських стратегічних підприємств. Одне з таких – Луганський машинобудівний завод, який переїхав до Чувашії.

Перший гуманітарний конвой

Ростовська область, 20-ті числа серпня 2014 року

22 серпня цей перший конвой засудили Президент Петро Порошенко, заступник міністра закордонних справ Великої Британії Девід Лідінгтон, генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

Європейська комісія у своїй заяві повідомила, що ЄС вважає «порушенням недоторканності українського кордону» перетин автоколоною з гуманітарною допомогою з Росії, і закликає російську сторону «переглянути одностороннє рішення». Європейська служба зовнішніх справ заявила, що висловлює жаль «про рішення Росії відправити гуманітарний конвой на українську територію без супроводу МКЧХ», оскільки вважає, що «це явне порушення українського кордону, що йде врозріз з попередніми домовленостями, досягнутими між Україною, Росією і МКЧХ» і закликала Росію скасувати таке рішення.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун традиційно висловив «глибоку стурбованість» просуванням гуманітарної колони до Луганська, закликавши «всі сторони, зокрема, Україну і Російську Федерацію продовжити спільну роботу в координації з міжнародним співтовариством для забезпечення того, щоб гуманітарна допомога дійшла до найбільш постраждалих районів» і проявити «максимальну стриманість і уникати ескалації».

Однак Росія в черговий раз порушила норми міжнародного права і до травня 2018 року відправила ще 76 таких «гуманітарних конвоїв».

Повертаючись до першого конвою, варто відзначити, що отримавши підкріплення, луганські сепаратисти піднеслися духом. Вже 23 серпня вони почали контрнаступ в усіх напрямках. Це призвело до того, що до 1 вересня вони за допомогою російських кадрових військових вибили наші сили з Новосвітлівки, Хрящеватого і Луганського аеропорту. Крім того, вони завдали удару на алчевському напрямку по Родакове і Сабівці і в напрямку Щастя. Фронт на луганському напрямку стабілізувався тільки по річці Сіверський Донець.

При підготовці матеріалу були використані інтерв'ю бійців 80-тої ОАЕМБр, наведені у книзі «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту».

50
2769

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: