fbpx
Сегодня
Урбан 13:30 10 Фев 2020

Почему в украинских городах трудно припарковать автомобиль: опыт Киева

Поиски места для парковки киевляне-автомобилисты уже давно начали закладывать в свой ежедневный график. Иначе везде будешь опаздывать на полчаса, а то и в час. Разбирались с тем, почему есть такая проблема в городе и как этому можно помочь (укр.)

Фото unsplash.com

Відсутність паркувальних місць типова проблема великого міста. Ледь не найгостріше в Україні вона відчувається у Києві, де за оцінкою Кабміну живе 3.7 млн осіб. Кількість людей щороку зростає, росте і кількість машин, що паркуються на узбіччі чи газонах, а легкого розв'язання цієї проблеми поки що не передбачається. На прикладі Києва розглянемо, де і чому виникають проблеми з паркуванням автомобілів та як цю проблему можна вирішити.

🚙 Спальні райони

Як і в усіх інших містах України, більшість будинків Києва, особливо у спальних районах, збудовані в радянські часи. У випадку Києва, багато з таких районів мають високоповерхову забудову: Позняки, Оболонь, Троєщина, Борщагівка та безліч мікрорайонів міста складаються переважно з 9-, а то і з 16-поверхівок. На час проектування цих будинків та мікрорайонів кількість автомобілів у місті була значно нижчою — та й навряд чи радянські містобудівники припускали, що колись ледь не кожна родина в державі матиме щонайменше одну автівку. Сьогодні ми відчуваємо наслідки такого планування незважаючи на те, що автомобілями заставлені всі тротуари та клумби, паркомісць все одно не вистачає.

За прийнятими у 2018 році державними будівельними нормами, в периферійній зоні міста має бути передбачено щонайменше 0.5 паркомісця на одну двокімнатну (або більшу) квартиру. Для типової "хрущовки", яка має 4 під'їзди з 4 квартирами на кожному з 5 поверхів, нормативна парковка має містити як мінімум 40 місць. Крім того, ДБН передбачає і наявність так званої "гостьової стоянки" місця для автомобілів, що перебувають в прибудинковій території тимчасово. Таких місць має бути "не менше 15% від розрахункового автопарку району". Якщо відштовхуватись від кількості постійних паркомісць, отримаємо ще 6 обов'язкових місць для гостей. Виходить, що для типового 5-поверхового будинку в спальному районі має бути передбачена парковка на 46 місць. Очевидно, що таких умов у спальних районах немає а там, де замість "хрущовок" домінують 9- або 16-поверхові будинки, ситуація виглядає ще гірше. 

Ґрунтовне перепланування спальних районів справа неймовірно складна та дорога. Ситуація тут навряд зміниться, але проблему можна хоча б не масштабувати у нових кварталах та житлових комплексах, які виростають у місті, мов гриби після дощу. Проте і тут картина далека від ідеальної. Невідповідність кількості наземних паркомісць ДБН у нових ЖК помітна неозброєним оком. Земельні ділянки в Києві дуже дорогі, і забудовникам невигідно витрачати площу, на якій можна було бы збудувати ще один будинок під автомобільну стоянку

паркування Київ

Фото unsplash.com

Можливий вихід підземні парковки. Але далеко не всі житлові комплекси їх проектують дослідження ЛУН Місто показує, що лише 37% київських новобудов облаштовані підземними паркінгами. І навіть ті комплекси, що мають підземний паркінг, нерідко будують їх занадто малими у третині існуючих підземних паркінгів 1 місце припадає на 3 і більше квартири. 

Причина у вартості. "Безумовно, вартість підземного паркінгу впливає на загальну вартість квадратного метру в новобудові. І саме це є основна причина відсутності такої опції у багатьох нових ЖК. Можна прослідкувати певні тенденції: переважна більшість комплексів, які мають підземний паркінг, належать до бізнес- та преміум-класів житла. І розташовані вони переважно ближче до центру. ЖК в економ- та комфорт-класі, як правило, знаходяться далі від центру, і у випадку Києва, дуже часто будуються фактично серед поля, або на території колишніх промзон. Відповідно, ні вартість землі, ні платоспроможність покупців не сприяють появі підземних паркінгів. Передусім через ціну. Забудовник не робитиме підземний паркінг, розуміючи, що відсоток покупців, які можуть придбати там місце — критично низький", каже директор ТзОВ "Укрдизайнгруп" Ігор Кузьмак.

🚗 Центр міста

Проте і поза спальними районами проблема з паркуванням не зникає скоріше навпаки. Для центральних районів Києва характерним є великий потік автомобілів та вузькі вулички. Лише кілька великих вулиць в центрі має 3 і більше ряди, а через стихійне паркування 1 ряд стабільно зникає під колесами припаркованих автомобілів. Чимало автівок паркуються и на узбіччях чи тротуарах, перешкоджаючи не менш жвавому руху пішоходів. 

У КМДА повідомляють, що паркувальних місць цілком достатньо у Києві діє більше 1000 майданчиків, які надають 88 тис. паркувальних місць. Крім того, у місті є близько 300 тис. місць, де паркування не заборонене.

паркування Київ

Фото unsplash.com

Та якщо взяти до уваги рівень автомобілізованості Києва, яка складає вже 257 авто на 1000 осіб, вийде, що у Києві, де мешкає 3.7 млн людей, знаходиться також 950 тис. машин. Це число лише приблизне, але невідповідність кількості машин в місті заявленій кількості паркомісць очевидна. Проблема також полягає в тому, що лише незначна частина з наявних у Києві паркувальних місць розташована в центрі а саме там найчастіше виникають проблеми з пошуком стоянки для автомобіля. 

У Європі цю проблему вирішують комплексом заходів: обмежують потік автомобілів і пропонують зручні альтернативи у вигляді громадського транспорту. Наприклад, у Берліні, який часто порівнюють з Києвом через схожу кількість населення та площу, діє розгалужена система транспорту, в якій задіяні автобуси, трамваї, метро та міська електричка. У німецькій столиці метро складається з 9 ліній що мають у сумі 170 станцій, а міська електричка обслуговує ще 15 ліній зі 166 станціями. У Києві ж функціонує лише 3 гілки метро із 52 станціями, та один маршрут міської електрички з 13 зупинками. 

У багатьох містах Європи також введене обмеження руху автомобілів в історичному центрі міста. Для людей, що прямують з передмість, створені зручні "перехоплюючі стоянки" майданчики біля основних транспортних вузлів на периферії міста, де можна залишити свій автомобіль та продовжити шлях у місто громадським транспортом. 

Минулого року в українські ДБН внесли положення про будівництво перехоплюючих стоянок очікується, що вони будуть дешевшими за стоянки у місті чи взагалі безкоштовними. Вкладається Київська влада і в розвиток громадського транспорту — до 2023 року планують закупити 400 нових трамваїв, тролейбусів та автобусів. Проте щоб знизити коефіцієнт використання автомобіля з 0.9 до 0.5, передбаченого у Стратегії розвитку міста до 2025 року, цього буде мало треба відкривати нові маршрути і будувати нові лінії метро та міської електрички

Тож очікувати швидких змін у ситуації з парковками в Києві не доводиться. Ну а поки ми очікуємо на реалізацію стратегії розвитку міста, можна робити наступне:

  • Чітко слідкувати за виконанням ДБН щодо автомобільних стоянок у нових ЖК
  • Обираючи нове житло, стежити за наявністю автомобільної стоянки та підземних паркінгів
  • Користуватись інтерактивною картою доступних парковок при в'їзді у місто
  • Обмежити використання автомобілем у місті та більше користуватись громадським транспортом
20132

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: