fbpx
Сегодня
Мир науки 18:25 21 Июн 2018

"Парк Юрского периода" вживую? Ученые обещают возродить динозавров на основе цыплят

Як обіцяють вчені, протягом 5 – 10 років ви можемо очікувати побачити, як виглядали прадавні динозаври, повідомляє Enterpreneur. Джерелом відтворення давніх тварин слугуватимуть їхні нащадки – модерні птахи.

Доктор Джек Хорнер очолює генетичне дослідження, яке має дозволити генним інженерам відтворити зовнішність прадавніх рептилій. Доктор Хорнер, який виступав науковим консультантом фільмів кіно-всесвіту «Парк Юрського періоду», спочатку вважав, що ключ відродження доісторичних істот лежить у клонуванні збережених ланок ДНК (що стало науковою основою для оригінального роману «Парк Юрського періоду» та кінострічок), але з часом, виключив цю можливість, враховуючи деградацію ДНК протягом мільйонів років. Замість цього, група вчених Гарвардського університету та Йельського університету звернули увагу на сучасну курку. «Звичайно, птахи – динозаври, – пояснив Хорнер в інтерв'ю журналу People. – Отже, нам просто потрібно їх виправити, щоб вони виглядали трохи більш схожими на давніх динозаврів».

У спробі подивитися «зворотній хід еволюції», команда вже зробила значні успіхи, викликаючи серед курчат мутації, які змінили зовнішній вигляд курячих ніжок. Подібні генетичні модифікації вчені Гарвардського університету вже пробували із ссавцями, через імплементацію генів косматого мамонта у слониху, щоб відтворити вимерлих звірів у наступному поколінні слоненят.

У останніх експериментах Хорнер та команда змінили генетичну складову ембріонів курки, щоб перетворити пташиний дзьоб на мордочку динозавра. Доктор Хорнер впевнений, що «Чікензавр», як він називає творіння, вже на шляху до реальності: «Насправді, перетворити крила на руки не дуже важко. Хвіст є найбільш колосальним проектом. Але, з іншого боку, останнім часом нам вдалося зробити такі речі, які дають нам сподівання, що розробка необхідної мутації буде недовгою».

Цікаво, що в той час як оригінальні, помилкові гіпотези Джека Хорнера (про збереження генетичного коду динозаврів у бурштині) стали основою для книжок та фільмів серії «Парк Юрського періоду», його новітні експерименти близькі до сюжету четвертого фільму серії: «Світ Юрського періоду». У «Світі Юрського періоду» цинічний Доктор Генрі Ву (Бредлі Дерріл Вонг) заявляє, що динозаври, яких їм вдалося клонувати, були від початку створені на основі мутацій та схрещення різних тварин, оскільки відтворення оригіналів було неможливим, через що Доктор Ву не бачить нічого поганого у створення з тварини мутанта-машини вбивці, змінюючи генетичний код як заманеться вченим.

Подібними дослідженнями і займається команда Хорнера. Звичайно, вчені не можуть змусити курку народити 100% вірні копії динозаврів, від яких вона еволюціонувала. Однак відтворити приблизну зовнішність давніх тварин, побачити, як вони могли виглядати, стане можливим. На жаль, це стосується лише тероподів, представниками клади яких є птахи, в той час як відтворення анкілозаврів, цераподів чи стегозаврів поки що є неможливим.

Вчені обіцяють відтворення динозаврів на основі курчат

Причиною використання курчат для експериментів є їхня генетична наближеність до хижих тероподів давнини (у тому числі тиранозаврів), від яких кури наслідували певні особливості будови тіла, у тому числі пересування на задніх лапах. Кури також є широко розповсюдженими тваринами (відтворення рис давніх динозаврів могло б бути навіть швидшим із казуарами чи грифами-ягнятниками, але ці тварини є рідкісними). Власне, усіх птахів сучасна наука відносить до динозаврів (конкретно, манірапторів) – разом із крокодилами та (нині вимерлими) птерозаврами вони складають групу архозаврів. Шляхом зворотної розробки вчені можуть показати, які мутації у ході еволюції перетворили давніх тераподів на сучасних птахів на прикладі курчат.

Нагадаємо, що подібні дослідження відбувалися вже протягом майже десятиліття. Кілька років тому Бхарт-Анжан Бхуллар, того часу аспірант у лабораторії Архата Абжанова в Гарвардському університеті зробив щось неймовірне: він взяв ембріон курки та призупинив кілька генів під час його розвитку. Це було крихітне коригування, яке призвело до цікавого результату. Як розповів дослідник в інтерв'ю Inverse: «Ті кури, які були змінені таким чином, виросли із мордами, яка виглядали як морди прадавніх динозаврів». Сьогодні вже генна інженерія обіцяє доскональне відтворення прадавніх динозаврів на основі курчат протягом п'яти років.

Інтерв'ю Джека Хорнера

3
3015

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: