fbpx
Сегодня
Вибори 12:44 11 Апр 2019

Памятка избирателю: как изменить место голосования

Переселенцы, если вы хотите во 2-м туре проголосовать, заявление о временном изменении места голосования необходимо подать повторно! (укр.)

21 квітня 2019 року відбудеться повторне голосування на виборах Президента України (яке зазвичай називають «2-м туром» виборів»). Громадянам України, які мешкають не за місцем реєстрації, необхідно ПОВТОРНО* подати заяву про тимчасову зміну місця голосування! Інакше вони не зможуть взяти участь у повторному голосуванні.

Процедура зміни місця голосування залишається такою самою. Відповідно до постанови ЦВК №893 «Про забезпечення тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси», потрібно взяти з собою паспорт та звернутися до найближчого до фактичного місця проживання відділу ведення Державного реєстру виборців і написати (заповнити) відповідну заяву.

Адреси органів ведення Державного реєстру виборців можна знайти ТУТ.

При цьому, якщо більшості громадян України до заяви необхідно ще додати документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування (довідку з місця роботи чи навчання, документ, про право власності на квартиру/дім, договір оренди житла тощо), то внутрішньо переміщеним особам та мешканцям окупованих територій достатньо пред'явити лише паспорт. Довідка переселенця або інші додаткові документи – не потрібні!

Важливо! Звернутися з заявою до органу ведення Держреєстру виборців потрібно до 15 квітня включно.

Для того, аби забезпечити виборцям їх право голосу, відділи ведення Державного реєстру виборців зараз працюють і в вихідні дні. Але графіки можуть бути різні, тому слід уточнити в самому Держреєстрі, які години роботи – за телефоном або на сайті ДРВ.

Після цього виборець отримає відповідне посвідчення про тимчасову зміну місця голосування. І 21 квітня, взявши посвідчення й паспорт громадянина України, та прийшовши на визначену виборчу дільницю, зможе проголосувати.

Отже, щоб не втратити своє право голосу під час повторного голосування на виборах Президента України, радимо всім переселенцям поквапитися з подачею заяв про тимчасову зміну місця голосування. Адже часу вже лишилося зовсім обмаль!

*Звісно, якщо напередодні виборів Президента України 31 березня громадянин, що мешкає не за місцем реєстрації, не звертався з заявою щодо тимчасової зміни місця голосування, йому теж необхідно це зробити напередодні повторного голосування 21 квітня.

Ольга Аверіна, радниця з питань внутрішньо переміщених осіб Міністерства соціальної політики України в Харківській області

Юрій Чумак, громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Харківській області

9758

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: